Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. ledna 2024 16:00
Čas čtení 5:36
Barbora Volfová

Kam zajít na nejlepší svíčkovou v Praze: Objevili jsme super podniky, kde dostaneš neomezené množství knedlíků a omáčky

Kam zajít na nejlepší svíčkovou v Praze: Objevili jsme super podniky, kde dostaneš neomezené množství knedlíků a omáčky
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
GASTRO GASTRONOMIE PRAHA
Uložit Uložené

Přinášíme tipy na místa, kde ti naservírují tu nejlepší svíčkovou v Praze.

„Svíčková se šesti“ je národní pokrm i špičkové „comfort food“. Smetanová omáčka připravovaná ze základu kořenové zeleniny, nadýchané knedlíky a plátek rozpadajícího se masa. To je národní pokrm, který tě po spořádání obří porce i zaručeně vypne.

Pokud se i tobě právě teď začaly sbíhat sliny a už v duchu přemýšlíš, kam na oblíbený smetanový pokrm zajít, neváhej navštívit některou z našich doporučených restaurací. V článku se dozvíš:

  • Kde ti naservírují tu nejlepší svíčkovou.
  • Kde dostaneš neomezené množství knedlíků a omáčky.
  • Pro milovníky rostlinného stravování máme tip na veganskou variantu v centru Prahy, která navíc zahřeje u srdce.

Vyzkoušeli jsme vyhlášené podniky s českou kuchyní a našli pro tebe místa, kde umí českou klasiku nejlépe.

svíčková
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová

Praha nabízí nespočet zajímavých míst, a aby ti neunikl žádný článek o dobrém jídle a pití, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.

Comfort food – jídlo, které uklidňuje nejen chuťové buňky, ale i ostatní smysly. Jíme jej, abychom si zlepšili náladu. Pro jedince i konkrétní kulturu může mít nostalgickou či sentimentální hodnotu. Často se vyznačuje vysokou hladinou sacharidů nebo jednoduchou přípravou.
Doporučeno
Levné restaurace v Praze: Našli jsme super podnik, kde si dáš výborný oběd i za 99 korun Levné restaurace v Praze: Našli jsme super podnik, kde si dáš výborný oběd i za 99 korun 19. ledna 2024 8:00

Svíčková ze svíček?

Původ svíčkové je zahalen tajemstvím hustším než smetana. Různé zdroje uvádí několik teorií. První je druh hovězího masa. Zajímavější je pak názor, že označení vychází ze středověkých hostin při svíčkách. Konkrétně se jednalo o cechovní povinnost řeznických mistrů, kteří mladým tovaryšům každoročně připravovali slavnostní večeři. Podávalo se právě hovězí maso a na stolech samozřejmě nechyběly svíčky, aby bylo na populární pokrm dobře vidět. 

hostina
Zdroj: Pexels/ Cottonbro Studio

Další vysvětlení se pojí s hovězím lojem, ze kterého se ve středověku vyráběly svíčky. Namáčel se ve vodní lázni nebo odléval do forem. Jako malé nás možná napadla ještě teorie, že se omáčka připravuje přímo ze svíček a po dojedení ti na talíři zbydou jen knoty. V novodobých dějinách se svíčková poprvé objevila v roce 1826 ve slavné kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Ve skoro dvě stě let starém receptu ale chybí kořenová zelenina.


Lokál

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 152551 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • V kterém podniku si můžeš dát neomezené množství knedlíků a omáčky.
  • Který podnik nás uchvátil svým jedinečným konceptem a hospodskou atmosférou.
  • Jak chutná svíčková od Pohlreicha.
  • Kde si dáš parádní veganskou svíčkovou.
Domů
Sdílet
Diskuse