Přinášíme tipy na místa, kde ti naservírují tu nejlepší svíčkovou v Praze.
„Svíčková se šesti“ je národní pokrm i špičkové „comfort food“. Smetanová omáčka připravovaná ze základu kořenové zeleniny, nadýchané knedlíky a plátek rozpadajícího se masa. To je národní pokrm, který tě po spořádání obří porce i zaručeně vypne.
Pokud se i tobě právě teď začaly sbíhat sliny a už v duchu přemýšlíš, kam na oblíbený smetanový pokrm zajít, neváhej navštívit některou z našich doporučených restaurací. V článku se dozvíš:
- Kde ti naservírují tu nejlepší svíčkovou.
- Kde dostaneš neomezené množství knedlíků a omáčky.
- Pro milovníky rostlinného stravování máme tip na veganskou variantu v centru Prahy, která navíc zahřeje u srdce.
Vyzkoušeli jsme vyhlášené podniky s českou kuchyní a našli pro tebe místa, kde umí českou klasiku nejlépe.
Praha nabízí nespočet zajímavých míst, a aby ti neunikl žádný článek o dobrém jídle a pití, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.
Svíčková ze svíček?
Původ svíčkové je zahalen tajemstvím hustším než smetana. Různé zdroje uvádí několik teorií. První je druh hovězího masa. Zajímavější je pak názor, že označení vychází ze středověkých hostin při svíčkách. Konkrétně se jednalo o cechovní povinnost řeznických mistrů, kteří mladým tovaryšům každoročně připravovali slavnostní večeři. Podávalo se právě hovězí maso a na stolech samozřejmě nechyběly svíčky, aby bylo na populární pokrm dobře vidět.
Další vysvětlení se pojí s hovězím lojem, ze kterého se ve středověku vyráběly svíčky. Namáčel se ve vodní lázni nebo odléval do forem. Jako malé nás možná napadla ještě teorie, že se omáčka připravuje přímo ze svíček a po dojedení ti na talíři zbydou jen knoty. V novodobých dějinách se svíčková poprvé objevila v roce 1826 ve slavné kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Ve skoro dvě stě let starém receptu ale chybí kořenová zelenina.
Lokál
Co se dozvíš po odemknutí?
- V kterém podniku si můžeš dát neomezené množství knedlíků a omáčky.
- Který podnik nás uchvátil svým jedinečným konceptem a hospodskou atmosférou.
- Jak chutná svíčková od Pohlreicha.
- Kde si dáš parádní veganskou svíčkovou.