Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Přinášíme tipy na místa, kde ti naservírují tu nejlepší svíčkovou v Praze.
„Svíčková se šesti“ je národní pokrm i špičkové „comfort food“. Smetanová omáčka připravovaná ze základu kořenové zeleniny, nadýchané knedlíky a plátek rozpadajícího se masa. To je národní pokrm, který tě po spořádání obří porce i zaručeně vypne.
Pokud se i tobě právě teď začaly sbíhat sliny a už v duchu přemýšlíš, kam na oblíbený smetanový pokrm zajít, neváhej navštívit některou z našich doporučených restaurací. V článku se dozvíš:
Kde ti naservírují tu nejlepší svíčkovou.
Kde dostaneš neomezené množství knedlíků a omáčky.
Pro milovníky rostlinného stravování máme tip na veganskou variantu v centru Prahy, která navíc zahřeje u srdce.
Vyzkoušeli jsme vyhlášené podniky s českou kuchyní a našli pro tebe místa, kde umí českou klasiku nejlépe.
Praha nabízí nespočet zajímavých míst, a aby ti neunikl žádný článek o dobrém jídle a pití, neváhej sledovat kategorii Gastro na našem webu.
Comfort food – jídlo, které uklidňuje nejen chuťové buňky, ale i ostatní smysly. Jíme jej, abychom si zlepšili náladu. Pro jedince i konkrétní kulturu může mít nostalgickou či sentimentální hodnotu. Často se vyznačuje vysokou hladinou sacharidů nebo jednoduchou přípravou.
Původ svíčkové je zahalen tajemstvím hustším než smetana. Různé zdroje uvádí několik teorií. První je druh hovězího masa. Zajímavější je pak názor, že označení vychází ze středověkých hostin při svíčkách. Konkrétně se jednalo o cechovní povinnost řeznických mistrů, kteří mladým tovaryšům každoročně připravovali slavnostní večeři. Podávalo se právě hovězí maso a na stolech samozřejmě nechyběly svíčky, aby bylo na populární pokrm dobře vidět.
Další vysvětlení se pojí s hovězím lojem, ze kterého se ve středověku vyráběly svíčky. Namáčel se ve vodní lázni nebo odléval do forem. Jako malé nás možná napadla ještě teorie, že se omáčka připravuje přímo ze svíček a po dojedení ti na talíři zbydou jen knoty. V novodobých dějinách se svíčková poprvé objevila v roce 1826 ve slavné kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Ve skoro dvě stě let starém receptu ale chybí kořenová zelenina.
Lokál
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
V kterém podniku si můžeš dát neomezené množství knedlíků a omáčky.
Který podnik nás uchvátil svým jedinečným konceptem a hospodskou atmosférou.
O populární hospodské síti Lokál jsi už určitě slyšel*a. Patří totiž společně s podniky jako Eska, Dva kohouti či Brasileiro do stejného hrnce s úspěšnou polévkou, kterou pod hlavičkou Ambiente začal před třiceti lety sebevědomě připravovat Tomáš Karpíšek a nám všem moc chutná. Gastroskupina od té doby roste stejně rychle jako chuť na poctivou českou kuchyni.
V hlavním městě najdeš Lokál hned na několika místech: Vinohrady, Karlín, Malá Strana či Holešovice. Každý z podniků spojuje sympatický koncept zakládající si na české kuchyni, kvalitních surovinách a perfektně načepovaném pivu. Není Lokál jako Lokál. Každé místo nabízí jedinečnou atmosféru i jídelní lístek. My jsme vyrazili do ulice Korunní na Vinohradech, protože tady na nás na stálém menu čekala „svíce“ s houskovým knedlíkem.
Kdybychom měli podnik charakterizovat dvěma slovy, bylo by to „plno a živo“. Lokál totiž od otvíračky do posledního načepovaného piva praská ve švech a atmosféra je natolik živá, že si připadáš jak v kultovním seriálu Hospoda. Plné budeš mít stoprocentně i břicho, protože hned vedle svíčkové se v jídelním lístku píše „neomezené množství omáčky a knedlíků“. To vše za dvě stě padesát korun. A při odchodu si budeš přát, aby z Lokálu domů vedly jen tři schůdky.
Omáčka byla silná i krémová zároveň, maso se rozpadalo. Nadýchaných knedlíků jsme spořádali asi šest. Doporučujeme přijít s hladovým žaludkem. V malém omáčníku jsme navíc dostali smíchané brusinky se šlehačkou, takže ti zbydou ke každému soustu. K tomu všemu jsme si dopřáli i parádně načepovanou plzeň, kterou ti personál postupně zaškrtává na papírku s obrázky půllitrů. Všechno je zde promyšlené do nejmenšího detailu. Pokud toužíš po klidnější atmosféře, doporučujeme vyzkoušet některý z níže uvedených podniků. V Lokálu je prostě živo a musíš i trochu zvýšit hlas, aby tě slyšel člověk sedící naproti tobě.
Pojďme se ještě podívat na správné maso, ze kterého se svíčková připravuje. „Svíčka“ je váleček masa z hovězího hřbetu. Paradoxem je, že takový druh masa patří k nejžádanějším a také nejdražším částem hovězího a na „svíčkovou na smetaně“ se nepoužívá. Oficiálně by se tak omáčka měla nazývat prostě hovězí pečeně na smetaně.
Luxusní kus masa se totiž hodí především na minutkovou přípravu a díky opravdu libové struktuře se využívá i na tatarák. Pokud na jídelním lístku uvidíš „svíčková na smetaně“, nejspíš dostaneš maso vhodné na delší pečení či dušení: pečeni z hovězího zadního, karabáček, květovou špičku, kulatou plec, nebo dokonce zvěřinu.
Vinohradský parlament
Vinohradský parlament je součástí gastroaliance Together, pod kterou spadají další úspěšné podniky jako Sia, Bruxx či Brambory. Podnik na Vinohradech nás uchvátil originálním konceptem. Hned jak se nám dostalo do rukou menu, se na nás usmála část „sněz, co můžeš“. I zde dostaneš, podobně jako v Lokálu, neomezené množství knedlíků a omáčky. Vinohradský parlament ale skvělý nápad posunul ještě o level víš. K masovému základu – jelenímu ořechu – si můžeš vybrat ze tří druhů omáček: „svíčkové“, na černo, šípkové, a dokonce i ze tří druhů knedlíků: houskového, karlovarského s perníkem a bramborového. To vše můžeš kombinovat, co hrdlo ráčí, za dvě stě devadesát pět korun.
Jako první jsme si objednali „svíčkovou“ omáčku se všemi druhy knedlíků a v dalších kolech jsme museli ochutnat i ostatní omáčky. Svíčková byla naprosto fantastická, plná chutí. Měla tekutější strukturu a nebyla tolik smetanová jako v jiných podnicích. Jelení ořech byl dobře dochucený, ale lehce vysušený, což se u zvěřiny občas stává. Z variace knedlíků bychom rádi vypíchli ty perníkové. Perníkové koření jinak obyčejný karlovarský knedlík hezky ozvláštnilo.
Za zmínku stojí i celkový vzhled a atmosféra podniku. Tady se designéři opravdu vyřádili. Ze stropu vyčnívají bílé sošky zvířat, na které se nejde vynadívat. Při vchodu tě pozdraví nápis „Hospoda“, ale jen tak obyčejná hospoda to rozhodně není. Servis tu funguje na jedničku, než dojíš poslední knedlík, obsluha ti z knedlíkárny donáší další a další, dokud nemáš dost. Atmosféru domova navozují také české hitovky hrající z repráků, takže zatímco jsme si vesele pochutnávali na parádní „svíčkové“ omáčce, zpíval nám „božský Kája“ písničku Trezor.
Pokud si chceš vychutnat svíčkovou ve stylovém art deco prostředí, doporučujeme navštívit okouzlující podnik Café Imperial, který je součástí populárního hotelu v centru Prahy. Jenom posedět v tak krásném interiéru je zážitek. Když se řekne Imperial, tak si většina z nás vybaví jednu z nejvýraznějších osobností české kulinářské scény – Zdeňka Pohlreicha.
Oblíbený šéfkuchař otevřel restauraci, která je populární hlavně díky fantastickým snídaním a brunchům, v roce 2007. Imperial si zakládá na kvalitním servisu, prvotřídní kuchyni specializující se na moderní českou kuchyni a dostupných cenách v luxusním prostředí.
Už při vstupu na tebe dýchne genius loci historické budovy ze dvacátých let, který se pyšní zlatavým a keramickým dekorem. Obsluha je zde perfektně proškolena a maximálně o tebe pečuje po celou dobu stolování. Svíčková od Pohlreicha za tři sta třicet korun byla dokonalá: omáčka skvěle dochucená, hustá a tak akorát smetanová, prošpikované plátky hovězí pečeně se rozpadaly. Když jsme si v duchu řekli, že omáčka nebude k tolika knedlíkům určitě stačit, přišla číšnice a nabídla nám přídavek. Dva velké plátky masa a obří knedlíky, z takové porce by se najedli i dva lidé.
Tento podnik doporučujeme všem, kteří chtějí zažít nevšední gastronomický zážitek v unikátním prostoru. Café Imperial je místo jak vyšité na rande, rodinné setkání či pracovní schůzku.
Střecha
Nezapomněli jsme ani na milovníky rostlinného stravování. Pokud nejíš maso, určitě tě potěší, že v pražském bistru Střecha na tebe čeká veganská varianta svíčkové na smetaně. Podnik je zajímavý především příběhem, který prostřednictvím chutných pokrmů vypráví. Veganskou restauraci s kavárnou provozuje Sociální družstvo Střecha, kterépomáhá lidem s těžkým životním příběhem odrazit se ode dna. V bistru pracují lidé bez domova i bývalí vězni. Každý zaměstnanec má navíc možnost se po půl roce práce ve Střeše stát součástí družstva a kolektivně se tak podílet na vedení podniku.
„Lidé po opuštění vězení často končí na ulici či se vracejí ke kriminální činnosti. Lidí bez domova je v Česku až dvě stě tisíc a bez stabilního bydlení si mohou práci najít jen velmi těžko. Chceme jim nabídnout důstojnou mzdu, za kterou si budou moci bydlení zajistit,“ popisuje fungování Střechy zakladatel Filip Hausknecht. Filip do budoucna plánuje rozšířit své služby, otevřít další sociální pobočky a vytvořit tak více pracovních pozic.
Veganská svíčková s houskovým knedlíkem nás mile překvapila. Omáčka měla silnou zeleninovou chuť a od té klasické bychom ji skoro nerozeznali. Sójový plátek byl skvěle dochucený a měl jemné kouřové aroma připomínající chuť grilovaného masa. Svíčková tě ve Střeše vyjde na dvě stě třicet pět korun, navíc můžeš udělat dobročinný skutek a koupit v restauraci takzvaný „zavěšený oběd“, čímž předplatíš porci jídla člověku v nouzi. Odcházet budeš s plným břichem i dobrým pocitem.