Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Tentokrát jsme si posvítili na levné stravování v Praze. Máme pro tebe tipy na šest levných restaurací, kde se dobře najíš do 150 korun.
Mnohým z nás dárkové tornádo během Vánoc pěkně provětralo bankovní účet. Pro někoho je zase cena přes dvě stovky za jídlo v restauraci prostě moc. Pokud i ty přemýšlíš, jak ušetřit na jídle, ale nestíháš si doma každý den vařit, máme pro tebe tipy na levné podniky, které potěší tvé chuťové pohárky i peněženku. V článku se dozvíš, kam zajít na českou klasiku, voňavou indii, mexické tacos, a nezapomněli jsme ani na milovníky rostlinného stravování.
Teplota klesá, ceny stoupají
Jídla se v restauracích zdražila za poslední roky o třetinu. V celorepublikovém srovnání Češi v minulém roce zaplatili o skoro padesát korun víc než před třemi lety, uvádí Edenred Restaurant Index. Proto si pracující dopřávají teplé obědy v oblíbených podnicích stále méně. V jídelně nebo restauraci obědvá každý pracovní den jen třetina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. Roste naopak obliba svačin a hotových polotovarů ze supermarketů, které však výživovou hodnotu oběda dlouhodobě nenahradí.
Cena obědového menu se v Praze může vyšplhat až ke dvěma stovkám. Rozhodli jsme se depresivní zprávy o zdražování vybalancovat něčím pozitivním. Našli jsme pro tebe místa, kde se dá skvěle najíst do sto padesáti korun.
TIP: Mobilní aplikace Nesnězenoti doporučí podniky ve tvém okolí, které v daný den nestihly prodat všechno jídlo. Zbylé porce meníček i dalších dobrot jsou pak se slevou minimálně 30 %. Přímo v aplikaci si můžeš jídlo zamluvit, ještě ten den vyzvednout a zabránit tak zbytečnému plýtvání.
Lidová jídelna Těšnov
Pár hladových kroků od stanice metra Florenc se nachází jídelna Těšnov, kde se rozhodně nemusíš bát, že by ti po obědě zůstala peněženka prázdná. Ceny tu mají opravdu lidové a jídlo moc dobré. Na lístku najdeš až dvanáct jídel, dva druhy polévek i zeleninové saláty. Vaří se zde poctivá česká klasika s porcemi jako od babičky, ale i mezinárodní kuchyně.
Obsluha je rychlá, takže pauzu na oběd využiješ na sto procent. Za nejlevnější jídlo zaplatíš devadesát devět korun, cena nejdražších jídel se pohybuje okolo sto padesáti korun. Interiér podniku má skvělou retro atmosféru.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Kde si můžeš dát obří bavorské vdolky jako od babičky jenom za stovku.
Kam zajít na levné indické polední menu.
Kde můžeš ochutnat ty nejlepší vietnamské bagety.
V které mexické restauraci se koná každé úterý akce se zvýhodněnými tacos.
Jídelna své gastrobrány otevírá pouze ve všední dny v čase oběda: od půl jedenácté do půl třetí odpoledne. Pokud nestíháš vařit třeba večeři, můžeš si online objednat čerstvou hotovku v chlazené podobě, bez čekání vyzvednout a před podáváním jen ohřát v mikrovlnné troubě. Pokud miluješ pivo, které se samozřejmě skvěle hodí i k českým pochoutkám, tak na Těšnově čepují plzeň či krušovice za třicet korun. Nealkoholické nápoje jako ledový čaj či limonády jsou úplně za hubičku – šest korun.
Mr. Banh Mi je takový vinohradský hidden gem. Zapadlé malé bistro na rohu Rumunskénás zlákalo svými cenově dostupnými bagetami. Před pár lety se sem přestěhovalo ze Žižkova a my jsme mu zůstali věrní dodnes. Vietnamské bánh mì v posledních letech zažívají velký boom. „Mistr Bageta“ ti totiž naservíruje takovou pecku nabitou asijskými chutěmi, že na vinohradském rohu budeš dobrovolně mrznout každý den.
Podnik nabízí jak tradiční verzi original special – plněnou nakládanou mrkví, okurkou, koriandrem, plátky skvěle dochuceného vepřového masa a paštikou –, tak i další speciality, které stojí za to vyzkoušet. Můžeme doporučit například hoisin beef s plátky hovězích karbanátků, které jsou naložené ve sladkokyselé omáčce hoisin. Takové kombo nemá chybu. Pro milovníky kuřecího masa a řízků pak katsu chicken. I vegetariáni si přijdou na své s portobello bagetou.
Ty nejkřupavější čerstvé bagety si nechává majitel podniku péct na zakázku v pekárně podle své vlastní receptury. Porce je opravdu dost velká, takže tě stoprocentně zasytí. Cena bagety se pohybuje okolo sto dvaceti korun, můžeš si na ní pochutnat přímo v bistru nebo si ji nechat zabalit s sebou, perfektně se hodí jako piknikové jídlo. Bistro nabízí i další vietnamské klasiky, jako je polévka phở či nudle pad thai, které už jsou ale dražší.
Golden Tikka
Jak už název napovídá, další tip na levné stravování se týká indické kuchyně. Restauraci najdeš v historickém centru Prahy. Kdo by nemiloval voňavé koření a skvěle dochucené barevné pokrmy. Majitelé restaurace se snaží do Česka přenést kouzlo indické gastronomie připravené tradičním způsobem. Podnik Golden Tikka je populární hlavně díky výhodným poledním menu, která můžeš ochutnat od pondělí do pátku od jedenácti do tří hodin odpoledne.
Na jídelním lístku máš na výběr mezi masovým a vegetariánským menu, které se navíc dělí na malé a velké. Velké meníčko se skládá z hlavního chodu, polévky, rýže, salátu, raity nebo sladkosti. Raita je populární jogurtový dip z okurek a koriandrových semínek. Ceny jsou přívětivé, pohybují se okolo sto čtyřiceti korun za celé menu.
Little México
Malé Mexiko najdeš opět na Vinohradech. Útulná restaurace se specializuje na pokrmy mexické kuchyně, jako jsou tortilly, burrita, quesadilly či tacos. Podnik má otevřeno pouze v úterý, středu a čtvrtek. Pokud chceš ušetřit, tak nabíhej do bistra v úterý, koná se tady totiž akce Taco Tuesday, kdy máš na výběr několik druhů tacos – hovězí, kuřecí, trhané vepřové či vegetariánské – za zvýhodněnou cenu čtyřicet korun.
Porce jsou sice menší, ale když si dáš třeba tři čtyři kousky, budeš mít v bříšku jako v pokojíčku. Tacos je tradiční pouliční pochoutka – malá tortilla naplněná masovou nebo zeleninovou směsí ochucenou speciální směsí koření – a skvěle se hodí jako předkrm i hlavní jídlo.
Pelmeňárna
Malé rodinné bistro najdeš hned na dvou místech: v ulici Štěpánská a na náměstí Jiřího z Poděbrad. Místní specialitou jsou zde pelmeně. A co jsou ty pelmeně vlastně zač? Samotný název je vlastně ruskou zkomoleninou označení „peľnjaň“, což znamená „chléb ve tvaru ucha“. Pelmeně ale nejsou jen ruskou pochoutkou, připravují se také na Ukrajině, v Mongolsku, Litvě či Gruzii. Těsto se připravuje z mouky a vody, následně se plní masovou směsí, vaří ve vodě a podává se zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
Pelmeňárna nabízí také vareniky, těstovinové taštičky s rozmanitými chutnými náplněmi: čtyři druhy masa, bramborová kaše s cibulkou, losos, houby, bramborová kaše s houbami, tvaroh s meruňkami či višeň. Denně najdeš na menu několik druhů čerstvých pelmení a vareniků. V útulném bistru na Jiřáku nabízejí i koláče, domácí nakládanou zeleninu, tinktury či čepované pivo.
Během oběda si navíc můžeš objednat zvýhodněné menu s nápojem za sto čtyřicet pět korun. Skvěle dochucených taštiček je v jedné porci šestnáct, což bohatě stačí. Doporučujeme vyzkoušet také kvas: tmavě zbarvený, lehce pěnivý alkoholický nápoj, který vzniká fermentací z kvasnic, cukru a tmavého žitného chleba. Chutí bychom jej přirovnali ke sladkému černému pivu.
Dhaba Beas
Dhabu Beas znají snad všichni vegetariáni a vegani. V Praze podnik najdeš hned na několika místech: Karlín, Anděl, Národní třída, Pankrác, Vinohrady i Čestlice. Mapu všech restaurací najdeš zde. Tato síť samoobslužných restaurací se specializuje především na tradiční indické, thajské, vietnamské pokrmy, ale v nabídce najdeš i fajnovky z české kuchyně.
Stravování zde funguje formou bufetu, nabereš si, co ti padne do oka, a podle gramáže pak zaplatíš. Sto gramů jídla tě vyjde na 29,90 koruny. Některé pokrmy jsou za příplatek, jako například závitky, samosa či indické placky. Hodinu před zavíračkou se pokrmy zlevňují o 20 %, a půl hodiny před koncem se v Dhabě najíš dokonce se čtyřicetiprocentní slevou.
Vyděsilo tě, že je jídlo bezmasé? Nemusí, absolutně to totiž nejde poznat. Pokud teprve s rostlinnou stravou začínáš a nevěříš, že i tofu může chutnat dobře, tento podnik tě přesvědčí o opaku. Doporučujeme vyzkoušet například rýžové nudle s arašídovou omáčkou a sójové nudličky. Jako sladkou tečku musíš určitě ochutnat halvu – indickou krupicovou kaši ovoněnou kardamomem a přelitou vanilkovou omáčkou. Na milovníky českých klasik tu čeká rajská, svíčková i bramborové knedlíky plněné uzeným tofu se zelím.