Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. ledna 2024 12:00
Čas čtení 9:08
Lucie Kotvalová

Vědkyně, která uspěla v Silicon Valley, radí, jak na akné. Způsobuje ho i trauma, prevence může být důležitější než drahé krémy

Vědkyně, která uspěla v Silicon Valley, radí, jak na akné. Způsobuje ho i trauma, prevence může být důležitější než drahé krémy
Zdroj: Freepik / freepik
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PÉČE O PLEŤ
Uložit Uložené

S vědkyní Barbarou Paldus o tom, co nového říká věda o akné a genetice, proč trauma podporuje produkci kožního mazu nebo jak akné léčit v závislosti na počtu pupínků.

„Stres nebo nedostatek spánku vedou ke zvýšené produkci kortizolu, což je hormon, který způsobuje zánět a větší produkci mazu. Když člověk prožívá stres nepřetržitě, jeho kůže dlouhodobě produkuje více mazu a je větší šance, že se póry ucpou. Pak vzniká inflamační akné nebo komedony,“ popisuje pro Refresher vědkyně a podnikatelka Barbara Paldus vliv psychiky na pokožku. 


Barbara Paldus má doktorát ze Stanfordovy univerzity, vlastní nebo spoluvlastní přes 40 patentů a je ambasadorkou Nadačního fondu Neuron. Jednu ze svých firem, Finesse Solutions, prodala v Silicon Valley za 225 milionů dolarů a její zařízení využívají společnosti Johnson & Johnson nebo Pfizer při výrobě vakcín proti covidu-19. Před několika lety založila svou třetí společnost – biotechnologickou kosmetickou firmu Codex Labs.

Co podle ní pleti s akné dále škodí? Například produkty s alkoholem nebo agresivní čističe, které z pleti stáhnou celý mikrobiom, způsobí nerovnováhu a následné přemnožení bakterií. „Někteří to také přehánějí s retinoly nebo s peelingy, které mají velká zrna nebo silné AHA kyseliny,“ dodává. 

Vědkyně a podnikatelka Barbara Paldus.
Vědkyně a podnikatelka Barbara Paldus. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

O akné se často říká, že nám sděluje, co se děje uvnitř našeho těla. O čem nás může informovat?

Ke vzniku akné vede vícero faktorů. První je genetická predispozice. Víme, že existují dva až osm genů, které zodpovídají za akné ve věku dvanácti až osmnácti let. Dále akné způsobuje seborea, tedy nadprodukce kožního mazu. Pak hormonální poruchy, kvůli kterým mají ženy více androgenů (tedy mužských pohlavních hormonů, pozn. red.), nebo poruchy keratinizace folikul, což znamená, že nadměrně umírají buňky, póry se ucpávají a vznikají komedony.


Když jsme starší a už tolik neřádí naše hormony, bavíme se o takzvaném inflamačním akné, což je souhrn faktorů, které vedou k zánětu a akné. Patří tam životní prostředí a znečištěné ovzduší, ve kterém se více ucpávají póry, hormonální faktory, kromě puberty také těhotenství a menopauza, strava – k zánětu přispívají bílé cukry, u některých lidí mléčné produkty, tabák a kofein –, spánek a stres. 


Také s tím může souviset kožní mikrobiom a bakteriální kolonizace. Když máme na pokožce nevyvážený mikrobiom a příliš mnoho kožního mazu v ucpaných pórech, pak anaerobní fermentace umožňuje exponenciální růst populace bakterií Cutibacterium acnes. Tím vzniká infekce, která se projeví v podobě bílých a žlutých pupínků nebo komedonů. 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 152947 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíte po odemknutí?

  • Proč mohou pleť ničit drahé, ale i levné krémy.
  • Kdy je podle Paldus vhodné vyhledat pomoc odbornictva.
  • Jaká prevence při léčbě akné je nejefektivnější.
  • Jaké ovoce jíst a proč může pomoci kysané zelí.
  • Proč by si lidé s akné měli dávat pozor na make-up.
Domů
Sdílet
Diskuse