Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. ledna 2024 15:15
Čas čtení 0:55
Monika Růžičková

VIDEO: Takto vypadá nejmenší film na světě, hlavní roli hrají molekuly

VIDEO: Takto vypadá nejmenší film na světě, hlavní roli hrají molekuly
Zdroj: Wiki Commons/IBM Research/volně k užití
FILMY A SERIÁLY FILM GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ
Uložit Uložené

Vědci z technologické International Business Machines Corporation (IBM) se rozhodli vyzkoušet, zda jde vytvořit krátký film se stop-motion, který by jako předmět používal pouze atomy. A tak vznikl Chlapec a jeho atom – nejmenší film na světě.

Na film z roku 2013 nedávno upozornil server Kinobox. Pozorovat v něm můžeme mladého chlapce a jeho atom. Dvouminutové dílo ukazuje příběh, v němž si oba hrají, chytají a poskakují na trampolíně, nakonec se atom dostane až na oblohu mezi mraky. 

Doporučeno
Langmajer, Hanychová nebo Vémolovi. Survivor 2024 se blíží, koho by lidé v soutěži chtěli vidět? Langmajer, Hanychová nebo Vémolovi. Survivor 2024 se blíží, koho by lidé v soutěži chtěli vidět? 30. ledna 2024 12:56

Odborníci a odbornice na molekulární technologie vytvořili film pomocí pohybu s molekulami oxidu uhelnatého po malé měděné destičce a snímek po snímku tak vytvářeli krátký film. Využívali speciální mikroskop a molekuly musely být ochlazeny na teplotu minus 260 stupňů Celsia, aby se zabránilo náhlým pohybům.

Po každém posunu atomů bylo nezbytné provést zvětšení a následné oskenování obrazu z řádkovacího tunelového mikroskopu. Celý proces trval přibližně pět minut. Tým IBM na filmu pracoval zhruba týden a vzniklo 60 sekund materiálu, který se skládá ze 242 jednotlivých snímků. Ukázalo se, že pro vytvoření tohoto díla stačilo pouze 12 atomů.

Film se nedostal jen do Guinnessovy knihy rekordů, ale také odpověděl na otázku, jak malý magnet lze vyrobit a ještě ho používat pro ukládání dat.

Jak vznikají stop-motion filmy?

Jedná se o animační techniku, při níž jsou statické scény s fyzickými objekty fotografovány krok za krokem. Tyto snímky jsou poté spojeny do sekvence vytvářející dojem pohybu. Může se pracovat s různými materiály, například plastelínou nebo loutkami. Touto technikou byla vytvořena například Mrtvá nevěsta od Tima Burtona. 

Doporučeno
Nový iOS 18 bude revoluční: Siri má vylepšit umělá inteligence. Jaké nové funkce nás čekají? Nový iOS 18 bude revoluční: Siri má vylepšit umělá inteligence. Jaké nové funkce nás čekají? 31. ledna 2024 7:45

Pokud stále nedokážeš uvěřit, že je něco takového možné, koukni na krátký dokument, který celý proces podrobně ukáže.

Domů
Sdílet
Diskuse