Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2024 16:30
Čas čtení 8:24
Vojtěch Vanda

Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč

Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč
Zdroj: Instagram / @kingvonfrmdao
ZAJÍMAVOSTI RAP SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Rapoví zasvěcenci vědí, že Chicago nedostalo přezdívku Chiraq jen tak. Město, ve kterém se pro vraždu nejde daleko, je rodištěm jednoho z nejvražednějších rapových žánrů, drillu, a nejspíš i první rapové superstar a sériového vraha zároveň, Kinga Vona.

King Von se rapovému posluchači představovat nemusí. Za pseudonymem stál Dayvon Bennett, muž, jenž se řadil mezi takzvané storytellery. Jeho texty odrážely jeho krvavou realitu. Na rozdíl od ostatních tvůrců drillu se však Bennett vyznačoval nebývalým nadšením z násilí, které jej v konečném důsledku zabilo.

Nedávno se objevily zprávy, že právě King Von byl zásadním strůjcem nechvalné pověsti větrného města. Dokument britského youtubera Trapa Lora Rosse s názvem King Von: Rap's First Serial Killer jej dokonce „korunoval“ prvním rapovým sériovým vrahem, čímž vyvolal obrovskou vlnu spekulací. Situaci kolem Kinga Vona se však začaly věnovat další kanály a daly celý obrázek dohromady.

Než si jej složíme, k pochopení situace kolem Chicaga, rapu, vražd a jejich spojení s Kingem Vonem je nutné pochopit, proč město proslulo rapovou brutalitou více než Atlanta, New York či Los Angeles. 

Město v zahradě smrti

Chicagská policie zaznamenala několik obrovských vln násilí, z nichž první přišla už v roce 1920. Tehdy za ni mohl Al Capone a jeho gangsteři, jimž kromě policie musel čelit také první chicagský starosta neamerického původu, kladenský rodák Antonín Čermák.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Na konci šedesátých let minulého století přišla druhá vlna gangů, která do jisté míry ovlivnila i tu následující. V roce 1966 založil David Barksdale se svými komplici „skupinu proti nepřátelům“ s názvem Devil's Disciples. Později sjednotil malé gangy do skupiny The Black Disciples (BD)

David Barksdale
Zdroj: Chicago Police Department

Černošská komunita ke Kingu Daveovi, jak se Barksdaleovi říkalo, vzhlížela. Aktivně totiž hájil práva Afroameričanů, spojoval se i s Martinem Lutherem Kingem a měl konexe s Černými pantery. Jeho věhlas byl takový, že se mu rozhodl nabídnout příměří a spojenectví i vůdce rivalů Gangster Disciples Nation (GD) Lary Hoover. Tak vznikl Black Gangster Disciple Nation (BGDN). Jenomže spojenectví trvalo jen do roku 1974, kdy King Dave zemřel na následky útoku nepřátel. 

„Aliance“ se rozpadla a násilí mezi Black Disciples a Gangster Disciples se rozhořelo. Eskalovalo v divokých 90. letech, kdy chicagská policie evidovala v průměru 900 vražd ročně. Chudý jih města autority prostě nezvládaly. Policejní jednotky sem jezdily, jen když musely, a patroly ani nevystupovaly z aut. Bloky ovládal prodej drog, činnost gangů a jejich bossové.

Situace se začala „uklidňovat“ k začátku nového milénia, kdy počet vražd klesl o polovinu. Neznamenalo to však, že by se aktivita gangů snížila na dlouho. Naopak další velký nárůst vražd v Chicagu přišel ke konci roku 2020. K němu vedla znovuobnovená válka gangů, kterou ovlivnily sociální sítě. Řekněme, že to, co začalo na Twitteru, nezůstalo na Twitteru.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154288 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak probíhaly chicagské války gangů poháněné Twitterem.
  • Kinga Vona formovalo násilí už od dětství, třeba vražda jeho otce.
  • Kolik vražd by měl mít King Von na svědomí.
  • Jak se násilím chlubil na Instagramu.
  • Své v případu udělalo i selhání policie. Jakých chyb se dopustila?
  • Odemknutím podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+. Díky tomu pro tebe můžeme popisovat zajímavé fenomény a sledovat kultovní témata, která rezonují. 
Domů
Sdílet
Diskuse