Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2024 16:15
Čas čtení 0:48
Anna-Marie Hanzlíková

Cestovatelé a cestovatelky zvolili nejlepší zemi na světě

Cestovatelé a cestovatelky zvolili nejlepší zemi na světě
Zdroj: TASR/AP/Kiichiro Sato
KULTURA CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Půl milionu hlasujících cestovatelů*cestovatelek, to už je docela slušný vzorek. Kdo v anketě o nejlepší zemi na světě zabodoval?

V anketě serveru Condé Nast zvolili čtenáři*čtenářky jako nejlepší zemi Japonsko. Není to žádné překvapení, země vycházejícího slunce se stala nejrychleji rostoucí cestovatelskou destinací generace Z

Doporučeno
Toto jsou nejvíc žádané práce, které lze dělat jako vedlejšák z domova Toto jsou nejvíc žádané práce, které lze dělat jako vedlejšák z domova 27. února 2024 17:17

Země má na co lákat. Je známá svými třešňovými květy, charakteristickými šintoistickými chrámy a futuristickými městy – nemluvě o horkých pramenech, horách, plážích a tisícovkách ostrůvků. V žebříčku za sebou nechala i tak populární destinace, jako jsou Itálie, Řecko, Nový Zéland nebo Španělsko se Švýcarskem.

Cestovatelům a cestovatelkám se v Japonsku líbí, ale vše není tak růžové jako květy jarních sakur. I tahle země má svoje problémy. Trápí ji například stárnoucí populace, nízká porodnost, samota nebo nezdravá pracovní kultura. Japonci na to mají i speciální slovíčka. Hikikomori značí stav, kdy jsi tak osamocen*a, že se nestýkáš vůbec s nikým. Problém je to hlavně u mladých mužů. Po covidu se to ještě zhoršilo, samotu a odtrhnutí od společnosti v zemi trápí na 1,5 milionu obyvatelů*obyvatelek.

Speciální slovo mají také na smrt z přepracování, které se řekne karoshi. Jde o selhání organismu v důsledku velkého množství práce, konkrétně o infarkty nebo mrtvice způsobené stresem, hladověním a dalšími příčinami. Neobvyklými tam nejsou ani sebevraždy pracovníků, známé jako karōjisatsu.

Domů
Sdílet
Diskuse