Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2024 14:00
Čas čtení 7:22
Vojtěch Vanda

Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti

Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti
Zdroj: TPG/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI ČÍNA GENETIKA KRIMI VĚDA
Uložit Uložené

Sousloví genetická modifikace budí vášně. Nám třeba evokuje sci-fi myšlenky o tajných vládních programech či mimozemské klonovací technologii z filmů od režisérů s bujnou fantazií. Je to však realita. U rostlin, živočichů, a jak se dozvíš, i u lidí.

Úprava genetického kódu je dnes prakticky obyčejnou vědní disciplínou, jíž se věnuje spousta vysokých škol. Je zaštítěna zajímavými objevy pomáhajícími k lidskému pokroku, ale také vlastními pravidly, kdyby chtěl někdo experimentovat až moc. A že existují lidé, kteří si opravdu meze nekladou.

Kromě potravin nebo buněk lidstvo experimentovalo i s lidskou DNA. Jenže existuje jediný dosud známý člověk, který porušil veškeré etické zásady genetického bádání, údajně ve prospěch lidstva, a stvořil lidská embrya s pozměněnou genetickou informací, z nichž se vyvinuly děti. Teda minimálně to o sobě tvrdí.

Metody kontroverzního vědce Che Ťien-kchueje odsoudil i čínský komunistický režim, který jej za jeho pokusy uvěznil, avšak nyní je volný a chystá se ve své vědě pokračovat. Jeho pokusy s genetickou modifikací lidských embryí, o nichž si povíme, prosluly ve vědeckém prostředí nejen samotnou vědou, ale také různými kličkami, podfuky, falšováním a obcházením systému po špičkách.

Genetické inženýrství

Než se ale k čínskému vědci dostaneme, je třeba pohlédnout na genetické modifikování s nadhledem. Je třeba říct, že nic není pouze černobílé. Nástroje, vědní principy, zákony, vlastně cokoliv na světě se může dobře využít a zároveň i zneužít. Přičemž v době, ve které žijeme, bude lidstvo potřebovat spoustu podobných vědeckých prostředků k tomu, aby přežilo.

DNA dělo užívané k biolistice, tedy k „nastřelení“ genetické informace do rostlinných buněk.

DNA dělo gene gun
Zdroj: Wiki Commons

Jeden problém za všechny. Čelíme klimatické krizi, která je rok od roku evidentnější. A co je horší, hlavně rychlejší. Ledy tají, země přichází o vodu, populace roste. Zejména zemědělství stojí před výzvou, jak v nejbližších desetiletích zvládat výkyvy počasí (i podnebí) a zároveň uživit všechny na planetě. Genetická modifikace se zdá být tím pravým prostředkem.

Počátky genetického inženýrství

Co vlastně genetické inženýrství je? Časopis Vesmír jej definuje jako „souhrnný název pro metody sloužící k manipulaci s genetickým materiálem a k tvorbě nových kombinací DNA, využívaných ke změně dědičné informace v buňce, organismu či v celé populaci“. K manipulaci dochází poté, co je molekula DNA v organismu štěpena a následně spojena.

První objev, který umožnil vědcům precizně štěpit DNA na konkrétním místě, představil Hamilton Smith v roce 1970, když objevil enzymy štěpící DNA. První experiment, který dokázal sestavit tzv. rekombinantní DNA (rDNA) skládající se z genetických informací dvou různých biologických druhů, provedl o rok později Paul Berg. Chtěl vyvinout metodu, která by umožnila vnést nové geny do savčích buněk.

O další rok později vznikl první GMO, tedy geneticky modifikovaný organismus, v laboratoři Stanleyho Cohena, který společně s Herbertem Boyerem vložil rDNA do bakterie E. coli. Tento experiment položil základy dnešnímu molekulárnímu klonování. Hned v roce 1974 vytvořil Rudolf Jaenisch první transgenní zvíře – vložil virovou DNA do genomu myšího embrya.

Vědci si uvědomili, že přišli na mocný nástroj, který potřebuje všestrannou regulaci. V roce 1975 uspořádal biochemik Berg první konferenci zaměřenou na technologie a rizika rekombinantní DNA v kalifornském Asilomaru, kam zamířili i lékaři, právníci a další. Zde vzniklo prohlášení, že „výzkum by měl pokračovat, avšak vědci by se měli držet konkrétních doporučení a bezpečnostních principů“.

The Economist krizi krásně nastínil na problémech s pěstováním obyčejných banánů. Jednou ze světově nejoblíbenějších odrůd, které mají v každém supermarketu na světě, je Cavendish. Proč? Jsou vhodné k přepravě, jelikož jejich pevná slupka vydrží cestování, pomalu se kazí a jejich chuť je i přes náročné skladovací podmínky více než ucházející. Banány Cavendish však nyní čelí hrozbě, která by mohla zapříčinit, že jednoduše zmizí z povrchu zemského.

Doporučeno
Vlaky tu jezdí skrz budovy, auta tankují na střechách. Čunking je největší město světa, o kterém jsi možná neslyšel*a Vlaky tu jezdí skrz budovy, auta tankují na střechách. Čunking je největší město světa, o kterém jsi možná neslyšel*a 1. května 2024 8:30

Důvodem je takzvaná „banánová rakovina“, ve světě známá pod zkratkou TR4. Jedná se o houbu, která se šíří sporami po banánovnících, které doslova „prožere“. TR4 je s největší pravděpodobností nejvražednější nemocí, která může zapříčinit úplný zánik i tak odolné odrůdy banánů, jako je Cavendish. Jedinou záchranou je tak genetická modifikace, na níž pracují genetičtí inženýři v Austrálii.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157639 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč v Americe upravili genetickou informaci komárů.
  • Které země mají nejpřísnější přístup ke geneticky upraveným potravinám.
  • Proč se vědec Che Ťien-kchuej zachoval neeticky a upravil genetickou informaci lidských embryí, ze kterých se vyvinuly děti.
  • Proč je úprava lidského genomu nebezpečná.
  • Co čínský badatel dělá dnes.
Domů
Sdílet
Diskuse