Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. dubna 2024 7:00
Čas čtení 3:50
Ondřej Jarůšek

Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem

Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem
Zdroj: Pexels/Rodnae/volně k užití (ilustrační foto)
ZAJÍMAVOSTI KRIMI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Zavraždil a znásilnil minimálně 38 žen a chladnokrevně zabil i jedno malé dítě. Za jeho řádění mu soud vyměřil 2 410 let za mřížemi.

Jihoafrická republika nikdy nepoznala hrozivějšího vraha, než byl Moses Sithole. Pod rouškou falešné charitativní organizace lákal nic netušící ženy na pracovní pohovory. Živé se z nich už ale nevrátily. Během necelých dvou let Sithole několik desítek žen zavraždil a znásilnil. Zabíjel celkem ve třech jihoafrických městech, konkrétně v Atteridgeville, Boksburgu a Clevelandu. Právě proto se mu začalo přezdívat „Abecední vrah“. Od jeho zločinů už uplynula desetiletí, ale mrazí z nich ještě dnes.

moses sithole
Zdroj: Wiki Commons/autor neznámý/volně k užití

Dětství deformované apartheidem 

Jeho krutost někteří připisují mimo jiné brutalitě, kterou Sithole sám zažíval během apartheidu v druhé polovině 60. a na začátku 70 let, kdy bylo jeho dětství deformováno utlačováním a státem podporovaným rasismem.

„Není pochyb o tom, že vyrůstání během apartheidu dopomohlo tomu, že se ze Sithola stal vrah. Kvůli apartheidovým zákonům bylo pro rodiny nesmírně těžké, aby žily společně. Muži museli cestovat, aby našli práci, zatímco ženy a děti živořily na zpustošených pozemcích v odlehlých koutech země,“ uvedli autoři John Marlowe a Charlotte Greig ve své knize Serial Killers and Psychopaths.

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00

Právě v takovýchto podmínkách vyrůstal i Sithole. Mnoho podrobností o jeho dospívání však není známo. Jeho otec měl brzy zemřít a matka se jej už v útlém věku vzdala, a tak vyrůstal po sirotčincích a dětských domovech. Když mu bylo 11 let, z ústavu utekl za svým starším bratrem. Chvíli pak pracoval ve zlatých dolech.

Mstil se nevinným ženám

Do problémů s policií se Sithole dostal už jako náctiletý, když byl zatčen a odsouzen za znásilnění, za které mu soud vyměřil sedm let za mřížemi. Sithole však i přesto trval na své nevině. Později pak řekl, že právě toto podle něj křivé obvinění a následné odsouzení ho přiměly vraždit.

„Tvrdil, že vraha z něj udělal pobyt za mřížemi. Své zločiny vysvětloval tím, že všechny ženy, které zavraždil, mu připomínaly ženu, která jej před lety ze znásilnění obvinila,“ dodávají autoři. Nenávist, kterou k ženám cítil, však mohla podle některých pramenit i z toho, že jej matka nechtěla a odložila jej do péče ústavů.

Paradoxem je, že navenek se Sithole snažil působit dojmem slušného a spořádaného člověka. Možná právě i díky tomu se mu podařilo získat důvěru žen, které se pak staly jeho oběťmi. Sithole vystupoval jako vedoucí dobročinné organizace nazvané „Mladí proti zneužívání lidí“, jejímž cílem mělo být zamezit zločinům na dětech.

vězení
Zdroj: Unsplash/Matthew Ansley/volně k užití (ilustrační foto)

Zabil je a znásilnil na poli 

Opak byl ale pravdou. Sithole nalákal mladé ženy na falešné pracovní pohovory, které byly jen záminkou pro to, aby s nimi mohl být sám a zabít je. „Zatáhl je na pole, zbil je, znásilnil a zavraždil. Zpravidla je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem,“ uvádí o jeho modu operandi dále autoři knihy.

Doporučeno
Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ 22. dubna 2024 7:00

O své první oběti Sithole řekl následující: „Nepamatuju si její jméno. Zabil jsem ji a nechal ji tam. Šel jsem rovnou domů a dal si sprchu.“ Tím ale jeho běsnění nekončilo. Na mrtvá těla žen posléze začal psát urážlivá slova jako „mrcha“, a dokonce volal jejich rodinám, kterým se vysmíval a zesměšňoval je.

První série vražd se Sithole dopustil v polovině roku 1994 v okolí města Atteridgeville, poté se přesunul do Boksburgu, kde v zabíjení pokračoval. Odtud se nakonec přemístil do Clevelandu, kde vraždil dál. Během přibližně 16 měsíců zavraždil a znásilnil 38 žen. V jednom případě zavraždil i malého syna jedné z obětí, kterého udeřil do hlavy a ten následkům zranění podlehl.

Varoval před ním i prezident 

Celá země zažívala šok a paniku. V souvislosti s vraždami v Boksburgu před veřejností dokonce vystoupil s proslovem tehdejší prezident Nelson Mandela, který apeloval na všechny, kteří by mohli mít informace o pachateli, aby je předali policii a pomohli tak s jeho dopadením. V bezpečí před neznámým vrahem nebyla žádná žena.

Zprvu nikdo nevěděl, zda vraždy páchá jeden člověk, nebo se jedná o řádění skupiny vrahů. „Po objevení pole, na kterém se nacházelo dalších deset mrtvých žen, došla policie za pomoci vyšetřovatele sériových vražd z FBI k závěru, že všechny případy jsou propojené,“ píše Washington Post.

Doporučeno
Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít 20. dubna 2024 13:00

Smyčka kolem vrahova krku se začala stahovat v srpnu roku 1995, kdy jej svědci uviděli s jednou z obětí. „Vyšetřovatelé pak odhalili jeho předchozí odsouzení za znásilnění, což jej dostalo na policejní radar – hlavně když se dozvěděli, že ve vězení byl sám Sithole sexuálně napaden,“ uvádí autor Jack Rosewood v knize Sérioví vrazi: Patnáct příběhů, které otřásly světem.

Zásadní chybu, která vedla k jeho dopadení, udělal Sithole po několika měsících, kdy se před policií snažil skrývat. Rozhodl se totiž zavolat novináři, kterému se začal chlubit zvěrstvy, která spáchal. Své zločiny ještě navíc zveličoval a tvrdil, že lidí ve skutečnosti zabil daleko víc. A jako důkaz policii nasměroval k místu, kde se zbavil jednoho z těl.

Vyšetřování nicméně komplikovala skutečnost, že v Clevelandu řádil zhruba ve stejnou dobu ještě jeden vrah – David Selepe. Ten byl nakonec zatčen a policie jej vzala na jedno z míst činu. A ačkoliv byl v poutech, měl se zde pokusit napadnout policisty, kteří jej na místě zastřelili.

vězení
Zdroj: Unsplash/Hédi Benyounes/volně k užití

Víc než dva tisíce let vězení

Sithole unikal spravedlnosti až do října 1995, kdy se vyšetřovatelům podařilo vraha vypátrat v Johannesburgu. Když jej chtěla policie zatknout, měl na ni zaútočit sekerou. Policisté jej při tom postřelili do nohy a do břicha. Sithole ale na rozdíl od Selepeho přežil a v nemocnici se ze zranění zotavil.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Před soudem pak stanul jen o pár týdnů později. Za každou z vražd dostal 50 let vězení, za znásilnění 12 let a dalších 5 let ještě za několik přepadení, kterých se v minulosti dopustil. Celkově mu tak soud vyměřil trest ve výši 2 410 let za mřížemi, který si odpykává ve vězení s nejvyšší ostrahou.

Po jeho zatčení se zjistilo, že Sithole je HIV pozitivní, a některé zdroje uvádí, že virem zřejmě před lety nakazil i svou ženu a dceru. Ve vězení se mu dostalo léčby, ale jeho žena a dcera, které si léčbu nemohly dovolit, už údajně zemřely.

Domů
Sdílet
Diskuse