Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2024 v 9:12
Čas čtení 1:01
Anna-Marie Hanzlíková

Od rána do noci, 75 hodin týdně. Tolik prý napracují zaměstnanci ve fabrikách značky Shein

Od rána do noci, 75 hodin týdně. Tolik prý napracují zaměstnanci ve fabrikách značky Shein
Zdroj: Unsplash/Rio Lecatompessy/volně k užití
MÓDA ČÍNA MÓDA UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Značka se přitom dříve zavázala k lepším pracovním podmínkám.

Že své přísliby neplní, odhalil report švýcarské advokátní organizace Public Eye, jak upozornilo například BBC.

Doporučeno
Tohle je deset nejhnusnějších jídel střední Evropy. Česko v žebříčku „boduje“ hned dvakrát Tohle je deset nejhnusnějších jídel střední Evropy. Česko v žebříčku „boduje“ hned dvakrát 16. května 2024 v 7:46

Při šetření vypovídalo třináct různých zaměstnanců a zaměstnankyň ze šesti různých čínských fabrik, které se nachází v jižní Číně v oblasti Guangzhou. Všichni potvrdili, že nadměrné přesčasy jsou stále ještě běžnou praxí.

„Pracuji každý den od osmi ráno do půl jedenácté večer a každý měsíc si beru jeden den volna. Další dny volna si nemohu dovolit, protože to stojí příliš mnoho peněz,“ svěřil se například jeden ze zpovídaných. V průměru všichni dotázaní pracují dvanáct hodin denně, a to šest až sedm dní v týdnu.

Šlo už o druhé šetření Public Eye, první bylo provedeno už v roce 2021. Opakované rozhovory nabírali v létě roku 2023. Shein přitom mezitím přislíbil, že podmínky zlepší.

BBC mluvčí Shein řekl, že na změně usilovně pracují a že udělali významný pokrok. „Dlouhá pracovní doba v tomto odvětví je společným problémem, na jehož řešení musí značky, výrobci a další aktéři ekosystému spolupracovat,“ uvedla ještě značka.

Doporučeno
Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol 28. března 2024 v 12:10

Jenže nejde jen o dlouhé hodiny. Měly se také zvednout platy, k zásadní změně na výplatní pásce ale podle zaměstnaných nedošlo. Public Eye uvádí, že základní mzda v Shein činí 2400 jüanů (asi sedm a půl tisíce korun), životní minimum podle Asia Flooe Wage Alliance je přitom v Číně asi 6 512 jüanů (asi dvacet a půl tisíce korun). 

Ve fabrikách se také běžně objevují batolata, která nemá kdo hlídat, ale také teenageři a děti balící objednávky a nedodržuje se zákaz kouření. Shein zjištění přesto odmítá a tvrdí, že pracovní standardy dodržuje.

Domů
Sdílet
Diskuse