Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. května 2024 v 7:46
Čas čtení 2:06
Anna-Marie Hanzlíková

Tohle je deset nejhnusnějších jídel střední Evropy. Česko v žebříčku „boduje“ hned dvakrát

Tohle je deset nejhnusnějších jídel střední Evropy. Česko v žebříčku „boduje“ hned dvakrát
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Ludek/volně k užití
GASTRO ČESKO CESTOVÁNÍ GASTRONOMIE POLSKO
Uložit Uložené

Jaká vůbec nejhorší jídla můžeš ve střední Evropě ochutnat?

Takovou otázku si položil globální server Taste Atlas a sestavil na základě recenzí žebříček těch vůbec nejhůře hodnocených jídel na evropském kontinentu. A my jako Češi můžeme být pyšní. V top desítce totiž máme hned dva zářezy. Jaká jídla jsou tedy v Evropě největší blivajz?

10. Beuschel

Beuschel v Taste Atlasu přisuzují Rakousku, pravda ale je, že za tradiční se považuje i v některých českých regionech. Česky mu říkáme pajšl a nejde o nic jiného než plíčky na smetaně. Rakouská varianta ale často obsahuje i jiné vnitřnosti, třeba srdce, jazyky nebo játra, která mají formu ragú.

9. Houbový kuba

Taste Atlas dojemně připomíná, že bez tohoto jídla si mnozí z nás nedovedou představit Vánoce. Přesto se tato tradiční houbová pochoutka probojovala ve středoevropské konkurenci na úctyhodné deváté místo.

8. Zungenwurst

Zungerwurst znamená doslova jazyková klobása. Jde o německou tlačenku, která se vyrábí z vepřové krve a nakládaného hovězího jazyka.

7. Beschuit met muisjes

Chvilku si odpočineme od masa a vnitřností. Sedmou příčku bere tahle tradiční sušenka z Nizozemska. Tahle cukrovinka se podává tradičně na oslavách před příchodem miminka, přičemž modro-bílé zdobení značí příchod chlapečka a růžovo-bílé holčičky. Barevná posypka se vyrábí z anýzových semínek obalených v cukru.

6. Rybí polévka

Hodnotícím v Taste Atlasu nechutnala ani naše další vánoční klasika. „V každé české domácnosti je rybí polévka často zdobena velkým množstvím čerstvé petrželky a doporučuje se podávat ji teplou,“ píší dokonce. Každopádně chápeme, že představa konzumování mlíčí nebo jiker, které se do tradiční verze rybí polívky přidávají, nemusí lákat každého. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Zpět
Sdílet
Diskuse