Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2024 v 14:10
Čas čtení 1:30
Anna-Marie Hanzlíková

Průšvih známých kosmetických značek. Složky jejich parfémů zřejmě pochází z dětské práce

Průšvih známých kosmetických značek. Složky jejich parfémů zřejmě pochází z dětské práce
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
MÓDA EGYPT PARFÉMY PRÁCE UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Celé rodiny v Egyptě si navíc vydělaly řádově třicet korun za den.

S přelomovým zjištěním přišla reportáž BBC. Zjistila, že pokud si kupuješ parfémy značek Aerin Beauty nebo Lancôme, dost možná ingredience v nich obsažené pochází z dětské práce.

Doporučeno
„Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra 27. května 2024 v 9:30

Konkrétně jde o jasmín, klíčovou ingredienci do parfémů Idôle L'Intense, Ikat Jasmine a Limone Di Sicilia. Polovina světové produkce téhle květiny pochází z Egypta.

Podle informací zevnitř značek, které v BBC získali, potřebují producenti hlavně ušetřit. Tyto snahy vedly k velmi nízkým platům. A v Egyptě tak byli nuceni zapojit i dětskou práci.

Reportéři přinesli třeba příklad sběračky Heby. Ta vstává každý den ve tři hodiny ráno, protože jasmín se musí sbírat ještě před východem slunce, které květy ničí. Heba uvedla, že s sebou potřebuje všechny své čtyři děti ve věku od pěti do patnácti let, aby nasbírala potřebné množství. 

Funguje jako takzvaná nezávislá sběračka. To znamená, že musí zaplatit majiteli pole a její výdělek závisí na sesbíraném množství. Za směnu, kdy nasbírá kilo a půl květů, jí pak po odvodech majiteli zbyde asi dolar a půl, tedy přesně 34 českých korun. Heba i její desetiletá dcera pak trpí zdravotními problémy, sužuje je například oční alergie.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Diet Prada ™ (@diet_prada)

Vzhledem k místní vysoké inflaci pak mnoho sběračů a sběraček žije pod hranicí chudoby. BBC píše, že je těžké odhadnout, kolik z téměř třiceti tisíc sběračů a sběraček tvoří děti. Mluvili ale s řadou z nich a vzhledem ke snižující se výkupní ceně jasmínu využívá své potomky většina z nich.

Doporučeno
Hledáš práci nebo brigádu, ale chybí ti praxe? Získej v McDonald's zkušenosti i kámoše na celý život Hledáš práci nebo brigádu, ale chybí ti praxe? Získej v McDonald's zkušenosti i kámoše na celý život 17. června 2024 v 10:00

Dětská práce je přitom v hodinách mezi sedmou večerní a sedmou ranní nelegální. Podobně jako dcera Heby pak děti bývají ve škole unavené a usínají při výuce, navíc od útlého věku trpí zdravotními problémy.

Parfémy se přitom prodávají za násobky toho, co se platí sběračům. Stomililitrový flakón Aerin Ikat Jasmine se prodává v přepočtu za pět tisíc korun, v podobné cenové relaci se pohybují i ostatní zmíněné luxusní parfémy. 

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tyhle české herečky lidé nejvíce milují. Jiřina Bohdalová je „až“ desátá ŽEBŘÍČEK: Tyhle české herečky lidé nejvíce milují. Jiřina Bohdalová je „až“ desátá 24. května 2024 v 8:10

Spousta zdrojů jde také do reklamy. V nich přitom značky tvrdí, že dodržují etické pracovní standardy. Ostatně mluvčí obou značek se také vyjádřily. L'Oréal, pod který spadá Lancôme, uvedl, že je oddaný závazku dodržování lidských práv. Estée Lauder, který vlastní značku Aerin Beauty's, zase prohlásil, že kontaktoval své dodavatele. 

Na celou původní reportáž v angličtině včetně záběrů ze sběru s dětmi se můžeš podívat ve videu níže.

Domů
Sdílet
Diskuse