Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2024 v 8:31
Čas čtení 1:23
TASR

Za hudební katalog skupiny Queen je firma Sony ochotna zaplatit miliardu dolarů. Šlo by o největší obchod tohoto druhu

Za hudební katalog skupiny Queen je firma Sony ochotna zaplatit miliardu dolarů. Šlo by o největší obchod tohoto druhu
Zdroj: Getty Images/Steve Jennings
HUDBA HUDBA
Uložit Uložené

Jednání o podmínkách získání práv stále probíhají.

Americká nadnárodní společnost Sony Music jedná o odkoupení hudebního katalogu britské rockové skupiny Queen za jednu miliardu dolarů. Informuje o tom TASR na základě čtvrtečních zpráv stanic BBC News a Sky News.


Podle tiskové agentury Bloomberg společnost spolupracuje na transakci s dalším investorem. Pokud se dohoda uskuteční, bude se týkat písní skupiny Queen a všeho, co souvisí s duševním vlastnictvím, včetně práv na loga, hudební videoklipy, zboží, vydavatelskou činnost a další obchodní příležitosti. Jednání údajně probíhá od loňského roku a nemusí vést k uzavření dohody. Pokud by se to podařilo, šlo by o největší obchod svého druhu.

Kapela Queen má stále světový úspěch

Dohodu komplikuje skutečnost, že práva na hudební katalog Queen v Severní Americe vlastní společnost Disney Music Group. Kapela vlastní práva pro zbytek světa a ponechává si také celosvětová vydavatelská práva – copyright na hudbu a texty.


Queen je jednou z komerčně nejúspěšnějších skupin v historii, stále vydělává ročně desítky milionů dolarů. Zisky se dělí stejným dílem mezi tři žijící členy – kytaristu Briana Maye, bubeníka Rogera Taylora, baskytaristu Johna Deacona – a pozůstalost zesnulého zpěváka Freddieho Mercuryho.


Částečně je to díky úspěchu životopisného filmu o skupině Bohemian Rhapsody z roku 2018 a pokračujícímu turné skupiny se zpěvákem Adamem Lambertem, ale zejména proto, že její písně jsou stále celosvětově populární a mimořádně lukrativní. Zpěvák skupiny Freddie Mercury zemřel na komplikace související s onemocněním AIDS v roce 1991.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Queen (@officialqueenmusic)

Investování do hudebních práv je ve světě trendy

Prodej hudebních práv se v uplynulých letech stal velkým byznysem. Hudební vydavatelství a soukromé kapitálové společnosti získaly práva na tvorbu hvězd, jako jsou David Bowie, Bob Dylan, Neil Young, Sting, Shakira či Beyoncé. Nestárnoucí povaha hitů znamená, že investoři nabízejí za práva vysoké částky a lákají tak umělce, aby se vzdali svých autorských honorářů výměnou za velkou jednorázovou výplatu. Hudební práva se považují za atraktivní investici, protože písně přinášejí peníze i po desetiletích.


Dohody poskytují umělcům a jejich majetkům okamžitou finanční jistotu, zatímco držitelé práv doufají, že získají nové zdroje příjmů z hudby prostřednictvím filmových a televizních licencí, reklamního prodeje či cover verzí.

Domů
Sdílet
Diskuse