Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2024 v 12:00
Čas čtení 6:24
Denisa Šútorová

Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka

Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka
Zdroj: Marek Leporis/Instagram
ZAJÍMAVOSTI TIKTOK ZDRAVÍ
Uložit Uložené

21letý Marek Leporis si nedávno nechal udělat zcela nový úsměv. Zákrok na turecké klinice ho podle něj stál třikrát méně, než kolik by za něj dal doma na Slovensku. Zeptali jsme se stomatoložky, jaká rizika jsou s tureckými zuby spojená.

Trend dokonalých bílých zubů loni pobláznil celebrity na celém světě, včetně Česka a Slovenska. Na porcelánové zuby už vsadili třeba Sergei Barracuda, René Rendy, Frayer Flexking nebo Jakub Smrek, kterého můžeš znát pod pseudonymem Freescoot. Lepší úsměv teď mají díky zubním fasetám. 

Teprve před pár týdny se k pořízení „hollywoodského“ úsměvu odvážil teprve 21letý Marek Leporis. Fitness influencer ze Slovenska si nechal udělat celkem 26 zirkonových korunek. Jel kvůli tomu do Turecka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marek Leporis | Fitness & Lifestyle (@leporis_fit_official)

Zeptali jsme se doktorky zubního lékařství, jak se na tento trend dívá. „Estetická stomatologie zažívá obrovský boom, proto se o zirkonových korunkách stále více informují i pacienti, kteří nemají zdravotní problém. Už to není záležitost, kterou řeší pouze veřejně známé osoby,“ popsala pro Refresher stomatoložka MDDr. Ivana Pučeková.

Před Markovým případem a před úpravami zubů v Turecku varuje a otevřeně ho nazývá do jisté míry hazardem. „U fazet se zub jen trochu povrchově zbrousí. U korunek se ale ze zubní tkáně vezme velká část celého zubu a stav je nezvratný,“ dodává.

Marka Leporise jsme oslovili na malý rozhovor, ve kterém nám popsal, co ho motivovalo k zirkonovým zubům, jak celý proces probíhal a proč se za novým úsměvem rozhodl vycestovat až do Turecka.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 v 7:00
marekleporis
Zdroj: Archív respondenta/Marek Leporis

Zirkon se nejvíc podobá skutečným zubům

Zirkonové korunky vylepšují estetický vzhled zubů a poskytují i praktické výhody, které přispívají k celkovému zdraví dutiny ústní a kvalitě pacientova života. Dokážou nahradit poškozený zub a oslabeným zubům zvýšit stabilitu či poskytnout ochranu.

„Zirkonová korunka je nejvíce podobná reálným zubům, a to barvou i transparentností. Je odolná vůči silám, které vznikají při žvýkání, a životnost šplhá až ke 20 letům. V neposlední řadě je biokompatibilní, což znamená, že zirkonovou korunku organismus velmi dobře snáší a není tam riziko alergie,“ vysvětluje nám MDDr. Ivana Pučeková.

Za motivací některých celebrit s porcelánovým chrupem však nelze přehlédnout zisk z placené reklamy či touhu vyniknout. 21letého Slováka Marka jsme se proto zeptali, zda chtěl tímto zákrokem vzbudit pozornost nebo působit extravagantně.

marekleporis
Zdroj: Archív respondenta/Marek Leporis

Marek nám vysvětlil, že jeho motivací není vyčnívat z davu, spíše naopak. „Nebyl to nějaký výstřelek, ale šlo o čistě estetickou záležitost, protože nové zuby jsem chtěl už od patnácti. Odmalička jsem měl trochu problematické a ne příliš pěkné zuby. Ztrácely svoji barvu a některé zuby jsem měl trochu odštípnuté. Na Instagramu tvořím content, který je zaměřený na fitness, ale také seberozvoj, byznys a zábavu. Komentáře na moje zuby se tam samozřejmě taky objevily, ale nebral jsem to tragicky. Nebyl to ten hlavní důvod, proč jsem se rozhodl podstoupit zákrok,“ řekl exkluzivně pro Refresher.

Doporučeno
Velikost tvého penisu je v pořádku. Muži se často stydí zbytečně, zkoumejte svůj vztah k němu, říká psycholožka Velikost tvého penisu je v pořádku. Muži se často stydí zbytečně, zkoumejte svůj vztah k němu, říká psycholožka 17. června 2024 v 11:00

„Chtěl jsem mít zkrátka hezké zuby. Sám pro sebe jsem chtěl vypadat dobře a mít úsměv takový, jaký má být. Stejně jako se snažím zlepšovat po fyzické stránce a mentálně, chci se taky vzhledově cítit lépe,“ dodává.

Před čtyřmi týdny tak odjel do Turecka pro 26 zirkonových zubů, což je prý o dva víc, než se dává běžně. Vzadu mu dokonce jeden zub chyběl, tak se jej pro dokonalejší efekt rozhodli lékaři doplnit můstkem (fixní náhradou zubu, pozn. red.).

„Levnější než na Slovensku“ 

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 4. 7. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
za 125 Kč0
a čti vše bez omezení
Vyzkoušet zdarma
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 161382 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Na kolik zákrok vyjde.
  • Jak dlouho zákrok probíhal a co nejvíc bolelo.
  • Proč je to podle stomatoložky hazard.
  • Jaká zdravotní rizika pak hrozí.
  • Zda Marek svého rozhodnutí nelituje.
  • Turecké kliniky nabízí v rámci operace i luxusní služby. Jaké to jsou?
Domů
Sdílet
Diskuse