Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2024 v 7:00
Čas čtení 2:36
Anna-Marie Hanzlíková

Výkaly v Seině, odsunutí lidé bez domova a problémy s dopravou. Proč Pařížanům vadí olympiáda?

Výkaly v Seině, odsunutí lidé bez domova a problémy s dopravou. Proč Pařížanům vadí olympiáda?
Zdroj: TASR/AP
SPORT ARCHITEKTURA FRANCIE LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024
Uložit Uložené

Internet je plný olympijský kolekcí a radujících se sportovců a sportovkyň, kterým se podařilo získat medaili. Celý svět zdánlivě oslavuje sportovní svátek v Paříži. Jaký vliv má ale olympiáda na hostitelské město?

„Vy*eru se do Seiny!“  Přesně taková výzva se v červnu, tedy necelý měsíc, před začátkem sportovní události roku šířila sociálními sítěmi.

Lidé chtěli trošku zpestřit plavání pařížské primátorce Anne Hidalgo a prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, kteří slíbili, že před blížící se olympiádou osobně otestují kvalitu vody v řece hlavního města.

Aby totiž Seina, jež protéká mimo jiné těsně pod Eiffelovou věží, mohla hostit slavnostní zahájení Letních olympijských her 2024 a zároveň posloužit jako sportoviště, muselo ji město nákladně vyčistit. Francouzi přitom do čištění řeky a do celé olympiády vložili nemalé finanční prostředky – odhady hovoří až o osmi miliardách eur.

Konají se tu pak některé z plaveckých závodů, ovšem tréninky triatlonistů už se stihly zrušit. Ukázalo se, že úroveň kontaminace bakteriemi je stále příliš vysoká, čištění navzdory.

Proč místním vadí olympiáda?

Pařížanům a Pařížankám, kteří tu pompézní olympiádě navzdory vedou svoje každodenní životy, totiž čistá řeka, plavecké závody ani velkolepé oslavy moc užitku nepřinesou. Spíš naopak. Místním se komplikuje třeba doprava: po dobu olympiády se zdražují krátkodobé jízdenky MHD a na některých místech se očekávají zpoždění nejen hromadné dopravy. Už dříve se tak ve Francii diskutovalo tom, že na přelom července a srpna je možná nejlepší z Paříže prostě odjet.


Není se čemu divit – polovina města se kvůli hrám prakticky uzavřela. Znepřístupnilo se například celé centrum i s ikonickými monumenty – bez speciálního QR kódu se nedostaneš nejen k Eiffelovce, ale ani k Louvru nebo ke katedrále Notre Dame. Paříž totiž pamatuje teroristické útoky, a tak páteční zahájení a ohromující podívanou kolem Seiny provázely uzavírky dlouho dopředu a četná bezpečnostní opatření. V ulicích zaměstnávají na 45 tisíc lidí a 10 tisíc vojáků, jak uvádí třeba Politico


K samotnému zahájení se pak váže ještě další malá kontroverze – tanečníci a tanečnice, hudebníci a hudebnice i další performeři*performerky do poslední chvíle vyhrožovali, že vůbec nevystoupí. Vadily jim nesrovnalosti v jejich pracovních smlouvách.

Nemáš na olympiádu a na bydlení? Odfič až stovky kilometrů 

Zatímco doprava je možná jen dočasnou nepříjemností, některá opatření zasáhla do života obyvatel dějišť olympiády o poznání znatelněji. U olympiád konaných v zemích s méně liberálními režimy – třeba v Číně, se stává, že část obyvatel se musí prostě odejít nebo se přesunout. 


Něco podobného se ale odehrálo i letos v Paříži. Francouzské metropole, jak se ukázalo na jaře, nedobrovolně přestěhovala lidi bez domova. Přemístila je do okolních měst. Muži se štíty a výzbrojí vyhnali ze squatu na jižním předměstí 450 lidí a donutili je odjet autobusem jinam, klidně až stovky kilometrů daleko.


Opatření zkritizovala řada nevládních organizací. V svém reportu akci dokonce nazvaly sociální čistkou. Mnoho z „odsunutých“ lidí přitom pracovalo, jenomže bydlení v Paříži patří mezi nejdražší v Evropě vůbec, proto si jej nemohli dovolit. Někteří zase čekali, až získají azyl.

Město na jedno použití?

Samotná olympiáda pak už tak vysokými nájmy ještě zahýbala, a to směrem nahoru. Stávalo se, že majitelé bytů cíleně ukončovali nájmy tak, aby svoje nemovitosti měli před olympiádou prázdné. A mohli je nabídnout na platformách typu Airbnb. 

Doporučeno
Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády Od Margot Robbie až po český hokejový zázrak. Tohle je osm nejlepších filmů z prostředí olympiády 8. srpna 2024 v 16:00

Možná i ty máš teď svůj feed plný haulů olympijských kolekcí, kartonových postelí z vesniček a samozřejmě výkonů ze samotných sportovišť. Často padá otázka, co bude s kulisami podobných videí, tedy vesničkami a sportovišti poté, co je sportovci a fanoušci z pár týdnech opustí?

Dobré příklady najdeš třeba v Sydney nebo Londýně, kde se bývalé olympijské vesničky proměnily na obytné čtvrti. Na opačné straně ale existují města jako Soči. Tam stadiony ani další stavby po skončení zimních her uplatnění nenašly, a tak dnes působí jako strašidelné město duchů.


Právě pro všechnu náročnost, ať už pro obyvatelstvo nebo rozpočet se příliš mnoho měst do pořádání nehrne. Je tedy otázkou, jak budou olympijské hry budoucích let vypadat.

Domů
Sdílet
Diskuse