Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2024 v 15:26
Čas čtení 1:12
Anna-Marie Hanzlíková

„Vys*ru se do Seiny.“ Pařížané reagují na vyčištěnou řeku, ve které se má vykoupat Macron

„Vys*ru se do Seiny.“ Pařížané reagují na vyčištěnou řeku, ve které se má vykoupat Macron
Zdroj: X / @music_rubbish
SPORT EMMANUEL MACRON FRANCIE OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024 TIKTOK
Uložit Uložené

Má to být chlouba nadcházejících letních olympijských her. Pařížané nechali za miliardy vyčistit řeku, ve které se má ještě před zahájením her vykoupat i sám prezident Macron společně s primátorkou Paříže Anne Hidalgo.

Obyvatelstvu francouzské metropole ale velké výdaje spojené s olympiádou vadí. A tak spustili bizarní výzvu. Po internetu se šíří hashtag #jechiedanslaseinele23juin, v překladu doslova „23. června se vy**ru do Seiny“. Výzva se šíří po X i TikToku. Pod hashtagem najdeš tisíce příspěvků, na frankofonních verzích sítí momentálně patří k nejvirálnějším tagům.

Co vlastně Pařížanům a Pařížankám vadí? Seina protékající městem je známá pro své velké znečištění. Má se v ní ale konat olympijský desetikilometrový plavecký závod i vodní část triatlonu, a tak na její vyčištění údajně padlo v přepočtu až 25 miliard korun.

Aby lidu prokázali úspěšnost celé akce, oznámili prezident a primátorka, že se 23. června v řece vykoupou. Jenže tím spustili lavinu. Obyvatelstvo Paříže kritizovalo nákladný výdaj kvůli jednorázovým závodům dlouhodobě. A tak ihned poté, co dvojice oznámila svůj plán se vykoupat, spustili onu výzvu, aby jim lidé plavání trošku zpestřili.

Doporučeno
„Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra 27. května 2024 v 9:30

„Dostali nás do sra*ek, je řada na nich, aby se dostali do našich sra*ek,“ zní slogan celé akce. „Důležité je zúčastnit se a vys*at se,“ ujišťuje uživatel Regan a paroduje tím slavné olympijské motto Pierra de Coubertina, které říká, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. 

Akce přitom není určena jen pro obyvatelstvo hlavního města. Seina protéká na 777 kilometrech, vede do ní také několik přítoků. „Průměrný průtok Seiny je 2 km/h. Pokud bydlíte v Rouenu (po Seině 240 km od Paříže), budete se muset vy**at 120 hodin (tedy 5 dní) před 23. červnem,“ vyzývá uživatel @Debunk_gogoles. Mnoho memů také odkazuje k využití fekálií jako revoluční zbrani z Velké francouzské revoluce.

Tak jako tak, my jsme na záběry koupajícího se Macrona v červnu hodně zvědaví. Jen doufáme, že nedostane strach a na celou akci se nevy..., no víte co.

Domů
Sdílet
Diskuse