Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je vytvořený v rámci mediální spolupráce se společností CDW.
17. září 2024 v 11:30
Čas čtení 2:15

11. ročník Czech Design Week ovládli mladí designéři. Hlavní cenu Refresher Best of Design získalo duo ze Slovenska

11. ročník Czech Design Week ovládli mladí designéři. Hlavní cenu Refresher Best of Design získalo duo ze Slovenska
KULTURA ČESKÝ DESIGN CZECH DESIGN WEEK
Uložit Uložené

Hlavní cenu za nejzajímavější designovou kolekci získalo duo ze studia VNEM.

„Letošní Ceny Czech Design v několika kategoriích míří na Slovensko. Za festival Czech Design Week jsme rádi, že i na Slovensku vzniká talentovaná mladá tvorba, kterou máme možnost podpořit a představit české veřejnosti,“ uvedl k cenám ředitel festivalu Czech Design Week Lukáš Pipek.

Na jedenáctém ročníku festivalu Czech Design Week se představilo více než 120 vystavovatelů z řad designérů, začínajících designérů a studentů, studií a značek, a to hned na dvou místech.

Výstavní síň Mánes tradičně hostila panelové instalace designérů a značek. Letos poprvé Mánes doplnil program Clam-Gallasův palác s výstavou New Generation. Výstava, jejímž prostřednictvím se návštěvníkům představil výběr mladé krve designu a umění, vznikla ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy.

Dlouhodobým cílem Czech Design Week je podpora mladých tvůrců z řad studentů, čerstvých absolventů či nových objevů, kterým festival často dává možnost poprvé vystavovat na obdobných přehlídkách v České republice i v zahraničí.

Se stejným cílem vznikly i ceny Czech Design. Ocenění designéři dostávají pozvání vystavit své kolekce na dalším ročníku festivalu Czech Design Week.

Kromě pozvání stát se součástí příštího ročníku získají také fyzickou cenu v podobě designové vázy z dílny designéra Františka Jungvirta. Partnerem ocenění je také sklárna AJETO, kde byly letošní ceny realizovány.

To nejvýraznější ze současné scény

Dvanáctičlenná festivalová porota složená ze zkušených designérů, teoretiků designu, pedagogů a zástupců kulturních médií hlasovala v průběhu celého letošního ročníku.

Objevem roku se stala studentka ateliéru Kov a šperk Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě Klára Valušková, která na Mánesu představila svou nejnovější kolekci šperků. Jejich společným znakem je práce s geometrií, iluzí a hrou světel.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by Klára Valušková (@klara.valuskova_art)

Cenu za nejlepší instalaci na festivalu Czech Design Week získalo polské studio Bluba založené Kajetanem Luterackim, absolventem Fakulty designu Technické univerzity v Lodži, který se zaměřuje na interiérové osvětlení.

Hlavní cena putuje na Slovensko

Hlavní cenu Czech Design Award, Refresher Best of Design, která se uděluje za nejzajímavější designovou kolekci, letos získalo studio VNEM. Slovenská dvojice Tímea Kepová a Gerogios Somarakis si odnesla cenu za kolekci 15:15, sérii solitérů, které se tvarově vymykají běžnému nábytku a vycházejí z estetických ideálů antiky.

Kolekce dokáže v soukromém interiéru fungovat jako funkční prvek se silným estetickým výrazem. Ve veřejném prostoru má schopnost zásadně doplnit vizuální identitu podniků, ale i galerií a muzeí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by VNEM (@vnem_studio)

Spojení tradice i moderních technologií

Na základě hlasování udělila porota Zvláštní uznání také studiu besiidka, které vzniklo na začátku letošního roku z dlouhodobé spolupráce designérů Nikoly Chromečkové a Davida Hotárka. Studio letos představilo kolekci užitkových předmětů vhodných pro zpříjemnění svátečních chvil, která kombinuje důraz na moderní technologie a tradiční řemesla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

A post shared by besiidka | creative design studio (@besiidka)

Ceny Czech Design doplňují také dvě kategorie udělované organizátory festivalu Czech Design Week. Cenu festivalu letos získal student Ateliéru designu nábytku a interiéru pražské UMPRUM Anton Jablonskij za experimentální knihovnu OKAP, která vychází z jeho ateliérové tvorby.

Knihovna OKAP vznikla jako experiment při hledání alternativy k ukládání knih do tradičních regálů v rámci klauzurní práce. Výsledkem je zajímavý, a hlavně funkční objekt z ohýbaného plechu, který umožňuje ukládat knihy zády ven a ve vodorovné poloze, takže jsou tituly lépe čitelné. Regál umožňuje ukládání různých formátů knih, které po naplnění vypadají, jako by levitovaly.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený uživatelem IS IT DESIGN YET? (@jablonskij.design)

Zvláštní uznání festivalu putuje také na Slovensko, konkrétně do ateliéru SKLO na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě za Fresh Slovak Glass, skupinovou instalaci studentských prací, která v Mánesu představila mladou krev slovenského sklářského designu. Na instalaci se podíleli studenti Jakub Sojka, Natalia Lehnertová, Zuzana Kováčiková, Martin Jurík, Pavla Pšenicová, Zuzana Gállyová a Pavlína Šváchová.

Zpět
Sdílet
Diskuse