Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Unicorn Vysoká škola.
včera 26. září 2024 v 8:30
Čas čtení 3:01
Sponzorovaný obsah

Jak se stát ajťákem v 6 krocích: Takhle získáš práci s vysokým platem, kterou můžeš dělat odkudkoliv

Jak se stát ajťákem v 6 krocích: Takhle získáš práci s vysokým platem, kterou můžeš dělat odkudkoliv
Zdroj: Pexels / Tony Schnagl
ZAJÍMAVOSTI PRÁCE ŠKOLA A STUDIUM
Uložit Uložené

Obor IT patří v Česku k nejprestižnějším a nejvyhledávanějším mezi zaměstnavateli. Tohle bys měl*a vědět, jestli v něm chceš pracovat.

Když se řekne „ajťák“, spousta lidí si vybaví tichého človíčka zavřeného celé dny v tmavém pokojíku, který chodí ven jen zřídka a když ti napíše zprávu, obsahuje jedničky a nuly. Pojďme tenhle stereotyp zbořit. Tenhle človíček totiž může při práci sedět také v kavárně u dobrého flat whitu nebo se válet na pláži. A klidně to můžeš být ty.

Práce v IT má hned několik výhod. Fakt, že jde většinou vykonávat na dálku, je jen jedna z nich. Mladé lidi do oboru lákají také velmi slušné platy a vysoká poptávka zaměstnavatelů. Jestli tě to zaujalo, poradíme ti, jak postupovat, když chceš začít v IT pracovat.

1. Ujasni si, co chceš vlastně dělat

„Být ajťákem“ je velmi široký pojem, který zahrnuje takový seznam podoborů, že bys scrolloval*a ještě zítra. Takže než se do toho vrhneš, zamysli se, co by tě vlastně bavilo dělat. Chceš vyvíjet hry, vytvářet webové stránky, nebo programovat aplikace? Na základě tohoto rozhodnutí si pak vybereš konkrétní zaměření, ve kterém se následně budeš vzdělávat a rozvíjet.

Unicorn Vysoká škola, studenti
Zdroj: Unicorn vysoká škola

2. Zajisti si kvalitní vzdělání

Stačí napsat pár vybraných slovíček do vyhledávače a vyskočí na tebe nespočet různých IT kurzů, ve kterých se podle popisku za kratší či delší dobu naučíš programovat. Tyto krátkodobé kurzy ale obvykle zahrnují pouze špičku ledovce celého IT světa. Pokud začínáš od nuly, počítej s tím, že tě to bude stát víc úsilí než pár večerů u počítače.

Jestli tě čeká výběr vysoké školy, máš to jednoduché, protože si stačí vybrat IT jako obor studia. Například v Praze funguje Unicorn Vysoká škola, která se specializuje přímo na informační technologie, datové analýzy a business. Můžeš tam získat titul bakaláře i inženýra v několika programech. Nabízí možnost prezenčního, kombinovaného i online studia, takže se můžeš přihlásit, i když nejsi z Prahy, nebo už máš vystudovanou jinou školu a chystáš se změnit obor. A k dispozici tam mají i zmíněné specializované kurzy, které se hodí, až si budeš chtít prohloubit získané znalosti.

Unicorn Vysoká škola, student
Zdroj: Unicorn vysoká škola

3. Využij každou příležitost získat praxi

Neplacené stáže, workshopy, školní praxe, výpomoc ve firmách na menších projektech... Ať se ti naskytne jakákoliv příležitost vyzkoušet si programování v praxi, jdi do toho. Teorie je totiž důležitá, ale ještě důležitější pro tebe budou zkušenosti.

Nezřídka se stává, že studenti a začínající junioři po absolvování praxe ve firmách zůstanou jako zaměstnanci. Na Unicorn Vysoké škole můžeš třeba absolvovat stáže ve společnostech jako jsou Microsoft, Cern, IBM nebo Komerční banka, a to v Česku i v zahraničí. V rámci jejich programu Work & Study se dá dokonce studovat a pracovat zároveň.

více o studiu na unicorn university

Nabídky pro juniorní programátory najdeš i na kariérních portálech jako je Jobs.cz nebo Práce.cz. Nastav si tam parametry vyhledávání a nech si posílat nabídky na e-mail, třeba se něco objeví.

Unicorn Vysoká škola, IT, student
Zdroj: Unicorn vysoká škola

4. Vytvoř si portfolio

No a jakmile zkušenosti získáš, musíš je samozřejmě dobře odprezentovat. Vypiš si do životopisu i na LinkedIn profil všechny realizované projekty, na kterých ses podílel*a – školní projekty, závěry z bakalářské či diplomové práce, krátkodobou praxi, výpomoc v rodinné firmě atd. Každá z těchto položek ti může pomoci získat vysněnou pozici. Než budeš mít za sebou praxi ve velkých firmách, vyplatí se zmínit opravdu vše.

TIP: Nenaskytla se ti zrovna žádná možnost praxe? Tak si ji vytvoř. Zkus realizovat nějaký vlastní malý nápad na nenáročnou funkcionalitu. Můžeš třeba naprogramovat jednoduchou hru nebo webovou stránku pro svůj blog a využít to jako ukázku svých dovedností.
Unicorn Vysoká škola, práce, počítač
Zdroj: Unicorn vysoká škola

5. Sleduj, co se děje v IT světě

Ruku na srdce, kolik času strávíš denně na sociálních sítích? Pojď ho využít trochu efektivněji. Začni sledovat tvůrce z oboru. Najdeš u nich užitečné návody a tipy, inspiraci a sem tam i nějaké cringe ajťácké vtípky. Tady máš pár příkladů obsahu ze světa IT.

Podcasty

Youtube kanály

Instagram

TikTok

Unicorn Vysoká škola, studenti
Zdroj: Unicorn vysoká škola

6. Nikdy se nepřestávej učit

Specifikem informačních technologií je, že se neustále mění. Proto pokud chceš v tomhle oboru pracovat, počítej s tím, že se budeš muset neustále vzdělávat. To je zároveň důvod, proč tahle práce není pro každého. Musí tě to zkrátka bavit, aby ses chtěl*a zlepšovat a posouvat.

Jestli ti to zní jako vysněná práce, na nic nečekej a udělej první krok. Přihlas se ke studiu na Unicorn Vysoké škole, kde získáš nejen vzdělání, ale také praxi v mezinárodních partnerských firmách. A možná rovnou i vysněné zaměstnání. Až 98 procent studentů totiž ukončuje tuto školu s vlastním projektem či nabídkou stálé práce. A pokud bys ještě trochu váhal*a, zajdi si 10. října na den otevřených dveří, kde se o škole i studiu dozvíš víc.

Unicorn Vysoká škola, student, práce na počítači
Zdroj: Unicorn vysoká škola
Domů
Sdílet
Diskuse