Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
včera 27. září 2024 v 12:01
Čas čtení 2:04
Anna Vondráková

Novinky od Mety: Nové brýle pro virtuální realitu a automatické dabování

Novinky od Mety: Nové brýle pro virtuální realitu a automatické dabování
Zdroj: Unsplash / Adrià García Sarceda
ZAHRANIČÍ MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Dvoudenní akce konající se v Kalifornii zaměřená na vývoj v oblasti technologií přinesla hned několik novinek.

Níže najdeš přehled toho nejzajímavějšího z poslední konference Mety a Marka Zuckerberga .

Orion AR glasses

Jedná se o brýle, které vypadají téměř jako jakékoliv jiné módní obroučky. Obyčejné však rozhodně nejsou. Orion využívá stejné druhy generativních schopností umělé inteligence jako současné chytré brýle Ray-Ban, ale přidává i vizuální prvek. Prostřednictvím vlnovodů v čočkách vysílá obraz před oči uživatele, aby zážitek z jejich používání ještě umocnil.

Brýle se párují s bezdrátovým výpočetním pukem a „neuronovým náramkem,“ který uživatel nosí na ruce a reaguje na jeho gesta, jako jsou například údery. Orion nicméně ještě není zcela připraven, takže se zatím prodávat nebude.

Vylepšení stávajících Ray-Ban glasses

Jak již bylo výše v textu zmíněno, Orion AR nejsou první „chytré“ brýle společnosti Meta. A ty stávající se nyní dočkají vylepšení. Novinkou bude aktualizace softwaru, která přidá funkci Připomínky. Ta ti pomůže si lépe zorganizovat den, například pamatovat si seznam potravin na nákup.

Doporučeno
Tento minimalistický prsten ti změří hladinu stresu i kvalitu spánku. Nezaplatíš za něj víc než 2 500 Kč Tento minimalistický prsten ti změří hladinu stresu i kvalitu spánku. Nezaplatíš za něj víc než 2 500 Kč 2. srpna 2024 v 11:00

Vylepšení se dočkala také odezva Meta AI a společnost pracuje na překladu řeči v reálném čase. Co se týče hardwaru, společnost uvádí na trh i nové styly, například průhledný rámeček a novou řadu přechodových čoček. 

Levnější Quest 3S VR headset

Nejnovější souprava pro virtuální realitu od společnosti Meta dostala název Quest 3S a na trh přichází za původní zaváděcí cenu modelu Quest 2, tedy 299,99 dolarů (asi 6 800 korun). Nový headset má mnoho stejných funkcí jako dražší Quest 3, včetně stejného čipu Snapdragon XR2 Gen 2, a používá stejné ovladače Touch Plus.

Za nižší cenu jej však pořídíš díky tomu, že Quest 3S nemá snímač hloubky, nabízí obrazovky s nižším rozlišením, užší zorné pole a má také méně kompaktní balení než model 3. S modelem 3S nyní Meta zjednodušuje svou nabídku VR tím, že přestává vyrábět modely Quest 2 a Quest Pro.

Nové funkce umělé inteligence

Již brzy se ti možná na Facebooku a Instagramu objeví obsah generovaný umělou inteligencí na základě tvých zájmů nebo aktuálních trendů v sekci nazvané „Imagined for you.“ AI dokáže tvůj obličej začlenit do různých vymyšlených scénářů, a ty si budeš moci sebe představit jako postavu z videohry nebo třeba astronauta. Funkce je zatím však v testovací fázi.

Společnost Meta také navázala spolupráci s celebritami, aby jí pomohly přilákat uživatele do jejích chatbotů. Nyní tak budou uživatelé (zatím) jen ve Spojených státech moci poslouchat odpovědi hlasem Johna Ceny, Judi Dench, Awkwafiny, Keegana-Michaela Keye a Kristen Bell.

Doporučeno
Meta, Tesla i Amazon jsou vážnou hrozbou pro demokracii, varuje zpráva. Nedodržování lidských práv je jejich nejmenší problém Meta, Tesla i Amazon jsou vážnou hrozbou pro demokracii, varuje zpráva. Nedodržování lidských práv je jejich nejmenší problém 24. září 2024 v 10:52

Novinkou na poli umělé inteligence má být i automatický překlad a dabování tzv. reels na Instagramu a Facebooku. Funkce má odstranit jazykovou bariéru a umožnit tak uživatelům sledovat videa nahraná v různých jazycích, přeložená do jejich mateřského jazyka. Nástroj navíc slibuje, že dokáže simulovat hlas mluvčího v jiném jazyce a synchronizovat se s jeho rty.

To samozřejmě není vše, co Meta Connect přinesl. Další novinky a detailnější popis těch, o kterých sis přečetl*a v textu je k dispozici na stránkách Mety.

Domů
Sdílet
Diskuse