Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 23. října 2024 v 7:00
Čas čtení 5:30
Martin Adam Pavlík

Norští blackmetalisté Mayhem: Na pódiu se řezali, házeli na diváky ovčí hlavy a pálili kostely. Zpěvák se zabil brokovnicí

Norští blackmetalisté Mayhem: Na pódiu se řezali, házeli na diváky ovčí hlavy a pálili kostely. Zpěvák se zabil brokovnicí
ZAJÍMAVOSTI HUDBA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Z původní sestavy setrval v kapele už jen Jørn Stubberud přezdívaný Necrobutcher. Norští blackmetalisté jsou momentálně na světovém turné 40 Years of Pure Fucking Chaos, přičemž v prosinci se představí i ve Vídni.

Zkoušeli ty největší a nejstrašidelnější extrémy. Fascinovalo je zlo a zvrácenosti všeho druhu. Neměli zábrany, neznali hranice. Opovrhovali systémem a vysmívali se křesťanství. Raději oslavovali Satana. Sice si z nich často lidé utahovali kvůli jejich pomalovaným tvářím nebo přezdívkám, ale byly časy, kdy byli skutečně nebezpeční.

Doporučeno
Co se stalo Liamovi? Problémy měl už dlouho, mluvil o závislosti i temných myšlenkách Co se stalo Liamovi? Problémy měl už dlouho, mluvil o závislosti i temných myšlenkách 17. října 2024 v 15:05

Žádná kapela na světě nemá tak násilnou a temnou historii jako právě Mayhem. Její členové se paradoxně proslavili více svými brutálními činy než hudbou. Veřejné sebepoškozování, děsivá sebevražda, nejnechutnější obal alba všech dob, chladnokrevná vražda, pálení kostelů, házení prasečích či ovčích hlav do publika... Jakoby je vyslal na Zemi samotný ďábel.

Mají za sebou opravdu šílenou kariéru. U příležitosti čtyřicátého výročí kapely jsme pro tebe připravili profil, ve kterém se dozvíš vše nejpodstatnější. Jak skončili jednotliví členové a který z nich byl nakonec odsouzen k 21 letům vězení? Jejich příběh ti nažene husí kůži.


Pokud se ti líbí podobný obsah, přidej se do klubu Refresher+ a čti všechny články na našem webu bez omezení. Najdeš tam reportáže, profily osobností, rozhovory či děsivé kriminální příběhy.

Mayhem.
Zdroj: Getty Images/Per Ole Hagen/Redferns

Řezání na jevišti a sekávání hlav

Norskou skupinu založili v roce 1983 šestnáctiletí rebelující teenageři, inspirovaní tvrdým metalem typu Hellhammer či Venom (při pojmenování vlastní kapely se inspirovali jejich skladbou Mayhem with Mercy). Kytarista Øystein Aarseth i baskytarista Jørn Stubberud si vytvořili zlověstné přezdívky, aby působili drsněji. První byl známý jako Euronymous, druhý jako Necrobutcher.

Doporučeno
REFRESHNI SI PLAYLIST: Šťavnatý remix od Charli xcx, nový Hard Rico nebo J. Cole v osobním výpovědi k beefu Kendrick vs. Drake REFRESHNI SI PLAYLIST: Šťavnatý remix od Charli xcx, nový Hard Rico nebo J. Cole v osobním výpovědi k beefu Kendrick vs. Drake 11. října 2024 v 17:30

Příznačnou přezdívku — Maniac, měl i další člen Sven Erik Kristiansen. Jak píše Blabbermouth, byl známý tím, že se často na koncertech řezal. Přestal to dělat prý až tehdy, když si uvědomil, že lidé chodí na jejich koncerty jen proto, aby byli svědky tohoto bizarního fenoménu.

Maniac Mayhem
Zdroj: Wikimeda Commons / Eggybird

Později ho v kapele vystřídal švédský zpěvák Pelle Yngve Ohlin, přezdívaný Dead. I on se podle Guardianu na koncertech vyžíval v sebepoškozování. Řezal se prý loveckými noži nebo rozbitým sklem.

Na koncertech navíc vystupoval s takzvaným „corpse paintem“, tedy výrazným černobílým makeupem, který měl připomínat vzezření mrtvoly. Hudebníci pobuřovali i useknutými prasečími nebo ovčími hlavami nabodnutými na kolíky v přední části pódia, které na konci koncertu rádi házeli do publika.

V roce 1990 se rozhodli napsat materiál pro další album, které se mělo jmenovat De Mysteriis Dom Sathanas (nakonec vyšlo až v roce 1994, kdy byla kapela s novými členy). Pronajali si proto starý dům v lese nedaleko Osla, kde žili a zkoušeli. Jak řekl Necrobutcher ve filmu Pure Fucking Mayhem, Euronymous a Dead se však stále více nesnášeli.

Mayhem.
Zdroj: Wikimedia Commmons/froderamone

Sebevražda brokovnicí a morbidní focení mrtvol

Jejich bizarní vztah odráží i nepochopitelné chování Euronymouse poté, co našel svého kolegu z kapely mrtvého v pronajatém domě. Dead spáchal sebevraždu 8. dubna 1991 tak, že si nejprve podřezal zápěstí a následně si ještě prostřelil hlavu brokovnicí.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co hudebníci udělali novináři, který o nich psal kritické články.
  • Co udělala kapala jednomu fanouškovi, když nedával na koncertě pozor.
  • Co napsal před sebevraždou v dopise na rozloučenou zpěvák kapely.
  • Jak Varg Vikernes zabil spoluhráče z kapely.
  • Co dělal Vikernes během čtení rozsudku v soudní síni.
  • Kolik let z původního trestu si Vikernes odseděl za mřížemi.
  • Proč v roce 2004 kapela vyhodila Maniaca.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 169209 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse