Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 17. října 2024 v 15:05
Čas čtení 4:14
Anna-Marie Hanzlíková

Co se stalo Liamovi? Problémy měl už dlouho, mluvil o závislosti i temných myšlenkách

Co se stalo Liamovi? Problémy měl už dlouho, mluvil o závislosti i temných myšlenkách
Zdroj: Getty Images/Gareth Cattermole
HUDBA CELEBRITY HARRY STYLES HUDBA VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Liam Payne nebyl jen ten hodný zodpovědňák z One Direction. Životní dráhu talentovaného zpěváka i skladatele ovlivnil tlak ze slávy, která přišla moc brzy, i problémy s alkoholem a duševním zdravím.

Je mi jedenáct let a holky z béčka na primě osmiletého gymplu mi poprvé pouští What Makes You Beautiful. Kalendář ukazuje rok 2011 a One Direction dobývají naše teen srdíčka a ve třídě se už brzy rozdělíme do táborů: můj je Harry, kámošky Zayn a třetí z nás zase Liam.

Tenhle boy band se do našich školáckých srdcí dostal z Velké Británie, kde tou dobou běžel populární The X Factor. V roce 2008 se do ní přihlásil i čtrnáctiletý Liam Payne. Přísný porotce Simon Cowell ale rodákovi z Wolverhamptonu tehdy řekl, že je příliš mladý. Liam se však vrátil o dva roky později a tentokrát jeho pokus v soutěži vyšel. Porotu dostal songem Cry Me a River a Cowell mu zatleskal ve stoje.

Později ho v soutěži přiřadili ke třem dalším klukům: Harrymu Stylesovi, Niallovi Horanovi a Louisi Tomlinsonovi. Ve fázi zvané bootcamp nikdo z nich neoslnil porotu natolik, aby jim dovolila pokračovat jednotlivě. Porotě se jich ale zželelo a nabídla jim pokračovat ve skupině. Už jako One Direction, jak si skupinu kluci nazvali, skončili na třetím místě.

Začali chtít normální život

Fanoušci a hlavně fanynky po celém světě, mezi které jsem se tehdy nepokrytě řadila, šílely. Se čtveřicí zpěváků se pojily také čtyři různé typy osobností: Liam měl být ten nejvíce zodpovědný a bratrský, jak píše třeba Variety.

Doporučeno
REFRESHNI SI PLAYLIST: Šťavnatý remix od Charli xcx, nový Hard Rico nebo J. Cole v osobním výpovědi k beefu Kendrick vs. Drake REFRESHNI SI PLAYLIST: Šťavnatý remix od Charli xcx, nový Hard Rico nebo J. Cole v osobním výpovědi k beefu Kendrick vs. Drake 11. října 2024 v 17:30

One Direction byli v té době celosvětový fenomén. Zcela určitě šlo o jeden z největších boy bandů všech dob. „Byli úspěšní, protože byli talentovaní, charismatičtí a dobře vypadali,“ rozebírala média jejich úspěch.

Mezi lety 2011 a 2015 prodali na 70 milionů desek, odjeli pět celosvětových turné a nahráli takové hity jako What Makes You Beautiful, Night Changes nebo Steal My Girl. Na poslední zmíněné se Payne podílel i jako autor. Některé songy psal společně s Louisem, jejich dvorním songwriterem.

Dráha skupiny uměle vytvořené v soutěži ale netrvala příliš dlouho. V roce 2016, po pěti letech, oznámili pauzu, která však znamenala prakticky konec. Stála za tím touha Zayna po sólové kariéře. A taky, jak později řekl, toužil po normálním životě dvaadvacetiletého kluka.

Toxická sláva

„Bylo to naprosto super, ale někdy tam byly chvíle, kdy to bylo trošku toxické. Při takové úrovni slávy, jakou jsme jako kapela měli, je to náročné,“ nastínil tehdejší atmosféru ve skupině Liam v rozhovoru v roce 2019.

On sám také v roce 2021 Guardianu řekl, že tlak a zodpovědnost nálepky největšího boybandu na světě u něj vedla k nadměrnému pití. „Děláš show pro několik tisíc lidí a pak jsi zaseknutý sám v zemi, kde nemůžeš ani nikam jít – co jiného bys pak dělal? Minibar je tu vždycky,“ nastínil.

Doporučeno
White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho 5. října 2024 v 7:00

Liam později přiznal, že se mu pozastavením skupiny částečně ulevilo. „V den, kdy skupina skončila, jsem si řekl: ‚Díky Bohu.‘ Vím, že se na mě spousta lidí bude zlobit, že to říkám, ale musel jsem přestat, jinak by mě to zabilo,“ řekl v jednom podcastu.

Podobně jako každý z členů ale pokračoval v sólové dráze. Bezesporu nejúspěšnějším se ze čtveřice stal Harry Styles. Liam si pohrával s myšlenkou pokračovat dál pouze jako songwriter na plný úvazek, ve své sólové dráze se totiž měl o co opřít. Spolupracoval s takovými jmény jako Quavo of Migos, Pharrell Williams, J Balvin, A Boogie Wit da Hoodie, Ed Sheeran nebo Fred Again.

V roce 2021 se stáhl z veřejného i hudebního života. V té době narostly jeho problémy s drogami a alkoholem. O svých potížích s duševním zdravím otevřeně mluvil.

Beef se Zaynem

Například v roce 2022 dostal vlnu hatu poté, co se objevil v rozhovoru s Loganem Paulem. V něm se dost nelichotivě vyjádřil o jeho bývalém spoluhráči Zaynovi. Prý si s ním s Louisem nesedli od začátku. Přidal i vyhrocenou historku o jejich neshodách a doslova prohlásil, že členové kapely se vzájemně „nenáviděli.“ Později se za slova omluvil v komentáři na X, kde svoje tvrzení mírnil. Tentokrát napsal, že Zayn je „jeho bratr.“

Za to ale schytal od fanoušků a fanynek vlnu kritiky. Ta ho pohltila natolik, že tři měsíce nevyšel z domu. Vypsal se o tom také na X, v příspěvku, který je dnes smazaný. „Díky, opravdu moc si vážím vaší podpory, v jednom bodě se totiž pro mě všechno setmělo. Tři měsíce jsem nevyšel z domu,“ napsal svým fanouškům. Dodal také, že „svoje kluky“ má rád a že si svoje problémy vybíjel na ostatních.

Letos měl nastat restart

Loni Liam poskytl rozhovor iFL TV, ve kterém uvedl, že už je sto dní úplně čistý a na suchu. „Cítím se úžasně, opravdu dobře, a podpora fanoušků a všeho ostatního je opravdu velká. Jsem strašně šťastný,“ uvedl tehdy. Otevřeně v té době ale také mluvil o myšlenkách na sebevraždu a problémech s alkoholem.

Letos v březnu vydal singl Teardrops, první release od roku 2021. Zdálo se, že věci v jeho životě se obrátily k lepšímu. 

Pokud se ocitneš v tíživé situaci nebo třeba uvažuješ, že by sis ublížil*a a potýkáš se s častým užíváním návykových látek, volej linku první psychické pomoci 116 123, nebo požádej někoho, aby zavolal*a za tebe. Pokud je ti do 25 let a studuješ, můžeš se obrátit i na linku bezpečí 116 111. Adresář krizových center a míst, kde hledat pomoc najdeš tady.

Se slávou, která přišla příliš brzy a nenávratně změnila jeho život, se ale stále vypořádával. Dnes o stinné stránce světové pozornosti, která v pozdějším věku nezřídka vede k duševním potížím, mluví stále více hvězd. Téma otevřela třeba Demi Lovato, která taktéž otevřeně přiznává své trápení. Nedávno dokonce natočila dokument, ve kterém zpovídá bývalé dětské hvězdy. Ona i řada ostatních zmiňují právě neúnosný tlak, závislosti nebo sebepoškozování.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš film nebo seriál s Jennou Ortegou podle jediného záběru? KVÍZ: Poznáš film nebo seriál s Jennou Ortegou podle jediného záběru? 3. září 2024 v 9:30

O těžkých dopadech slávy mluvil i sám Liam. „Je tu hodně lidí s mentálními problémy, kteří nedostávají pomoc, kterou potřebují – je to hudebním průmyslu docela problém,“ řekl magazínu Men's Health Australia. „Stejné sr***y se dějí každému, jsou tu už od 70. let. Víš, jaké pasti na tebe při téhle cestě čekají a jen když máš štěstí, dokážeš z takového scénáře vypadnout a vrátit se do normálního života – jako se to stalo mně,“ vysvětlil. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Liam Payne (@liampayne)

Zrovna tento rok se zdálo, že pro něj věci začaly nabírat dobrý směr. Vydal zmíněný singl, v únoru přivítal do rodiny psa Stanleyho. Po tragickém pádu z hotelu v Buenos Aires v jednatřiceti letech zemřel a zanechal za sebou sedmiletého syna. Do Argentiny přijel společně se svou přítelkyní na koncert svého bývalého kolegy z One Direction Nialla Horana.

Domů
Sdílet
Diskuse