Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2015 13:34
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš Andrej Verešvársky

10 českých a slovenských rapových skladeb, které ovládl hostující interpret

HUDBA
Uložit Uložené

Pozvat si na svou skladbu kvalitního hosta znamená pro interpreta zároveň velkou zodpovědnost. Proč? To si ukážeme právě dnes.

Jak to již bývá u nás zvykem, opět jsme tu s jedinečným obsahem, jaký byste jinde hledali jen velmi těžko a v konečném důsledku i tak neúspěšně. Dnes si zase jednou budeme hrát na odborníky, zase jednou se budeme vrtat v české a slovenské scéně a zase jednou budeme hodně chválit, ale pozornost obrátíme na výhradně jeden podstatný element, kterým jsou featuringy. V češtině jednoduše hostovačky, k rapovému žánru patřící pravděpodobně o něco více než k těm ostatním.
 
V drtivé většině případů to v dnešní době není záležitost peněz, ale spíše jakéhosi respektu. A to dokonce oboustranného. Pokud tedy interpret požádá svého kolegu o sloku, nejde o vypočítavost a snahu udělat skladbu atraktivnější pouze na základě hosta. To, jak a za kolik jste si mohli koupit featuring od raperů v minulosti, již rozebírat nebudeme, ale i k tomu bylo potřeba dostatek „street kreditu“. Přejděme ale k tomu, proč jsme se zde dnes setkali. Občas se prostě stane, že právě host skladby dokáže podat výkon, kterým zastíní hostitele a v konečném důsledku má vlastní skladba spíše opačný efekt, než bylo cílem. V Americe pro to slouží pojem „renegaded“, pojmenovaný po skladbě Renegade od Jay Zho, na níž ho „zabil“ Eminem. Několik podobných případů z československé scény jsme vybrali i my, jde však jen o subjektivní názor redakce, a pokud disponujete zajímavými tipy na podobné skladby, podělte se o ně v komentářích.

10 českých a slovenských rapových skladeb, které ovládl hostující interpret

H16 - Nech vidia feat. Rytmus

Ať už H16, nebo Kontrafakt, obě skupiny byly v letech vzniku této legendární skladby na pověstném vrcholu scény. To, zda je to tak i nyní, dnes posuzovat nebudeme. Mít videoklip v telce bylo v té době tak unikátní, že se o to vlastně mnozí raději ani nesnažili. Pokud bychom porovnávali na základě samotných textů bez projevu, bylo by to o něco náročnější, protože historie Brančiho punchlines sahá i do vzdálenější minulosti. Co se týče komplexně všech elementů, skladbu ovládl určitě Rytmus svým tehdy ještě špinavějším a přísnějším projevem a slovy, které nesou pravdu dodnes.

Indy a Wich - Jednou feat. Ego a Vladimir 518

Skladbu Jednou z alba Hádej kdo Indyho & Wiche můžeme s klidem zařadit mezi největší klenoty československého hip-hopu. Do nestárnoucí Máňovy hudby měli kromě Andrého čest vyjádřit se i Ego a Vladimir 518, kteří doručili krásné upřímné a lyricky přesné sloky, obsahující dnes už legendární hlášku „Petra, chcem mať s tebou decko". Možná jsme přehnaně nostalgičtí, ale nedokážeme si pomoci.


Delik - Hudba feat. Supa

Pod hlavičkou ILPP vydal Delik několik projektů, které však zůstávají stále více nepochopené fanoušky. Ti si jednoduše žádali toho starého Dobrého chlapce a vycítili, že takhle to prostě nepůjde. Škoda, že si to sám Michal zaslepený vidinou velkého úspěchu neuvědomil dříve. Všichni však pevně věříme, že chystaný společný projekt Mojej reči bude pro něj tím správným nakopnutím a vrátí se k jeho typické tvorbě ve velkém stylu. Bez ohledu na okolnosti sedlo téma této skladby více Supovi a v čele s refrénem má na svědomí mnoho mrazení v zádech posluchačů československého rapu.

Zverina - Spomienky na časy feat. Moja reč

Pamatujete se ještě na Dobré chlapce oblečené v extrémně širokých kalhotech, XXL tričkách a s poctivými chleby na nohou? Psal se rok 2005 a právě v tomto období vydával Zverky už archivní nosič Světlo ve tmě, kde se kromě Čistychova, Mikyho, či Otecka objevili na hostovačce i kluci z Handlové, o kterých ještě nikdo nic nevěděl. CP kombo - Zvěřina a Vec už tehdy viděli v Delikovi a Supovi potenciál a nepochybně i díky jejich snaze to oba dotáhli úspěšně až do současnosti. S čistým svědomím můžeme prohlásit, že tato nesmrtelná skladba bude nést svou sílu a energii i za takových 10 či 20 let.

  

Orion - Kam vítr tam plášť feat. Ego

Už deset let stará skladba, která se bezpochyby stala legendární. Reakce Oriona a Ega na hiphopové aktivity Ivana Táslera je zároveň i jednou z prvních hostovaček Ega, který doručil dvě nekompromisní sloky, kde si rozhodně nebral servítky. Nebudeme lhát, takového jsme ho měli nejraději.

 Delik - Hlas ľudu feat. Majk Spirit

Delikovo sólo jsme v době vydání měli možnost slyšet mezi prvními na Slovensku během ojedinělé listening session, kde nás mezi jinými oslovila i skladba Hlas ľudu s intrem a slokou od Speezyho. Ten se ukázal v nejlepším světle, kdy nechal za sebou motivační řeči a pustil se do skladby s vervou a drzostí. Reprezent věci mu sedí nejlépe, což potvrdil rýmy jako "Hlas ľudu ako Shaka Zulu, slová ostré jak mačety, pozor na papuľu, povedz čo sú pavúci pre tarantulu, top 5 v rape u nás, hmm, ja mám nulu." Hudba od Wiche sedla výborně i Delikovi, avšak o něco víc nás překvapil Shakespirit.

 Tono S. - Nezvaný hosť feat. Boy Wonder

Tady poprosím jeden velký pozor. Tono vůbec nedal špatně, dokonce bychom nejraději tuto skladbu do žebříčku ani nezařadili. Ale už samotné téma a název skladby dává obrovskou výhodu šílenému Wonderovi, který na ní vypustil svého nezvaného hosta a doručil nejen smutně pravdivou sloku v trnavském dialektu, ale i vynikající herecký výkon v doprovodném klipu, kterým strhl veškerou pozornost na sebe.

 
Gumbgu - Ava Lord feat. Logic

I když je Gumbgu bývalým členem košické crew, už dávno se vydal po jiných, na Slovensku nevyšlapaných stezkách, v čemž mu nepochybně pomáhá i Milion+ Ent., jehož se stal součástí. Album 333 bylo v mnoha směrech revoluční a přineslo opět jiný zvuk, čímž se odlišil od zbytku scény. Skladbu Ava Lord jsme do žebříčku top tracků první poloviny roku 2015 zařadili i díky hostovačce od Logica, který dlouhodobě hudebně vyčnívá všude, kde se objeví. "Moje vatra Ava Lord, procházim, řikaj to je on, sme děti ze stanice Zoo, ale teď si dávám bong."

Ektor - Pikain feat. James Cole

Téma drog je vždy vděčné téma, o to víc, když je pojaté podobně jako ve skladbě Pikain - čili napůl vtipně, napůl vážně. Do beatu od slovenského Konexe se vedle Ektora představil i James Cole, který doručil chorou flow a nepochopitelné rýmy, při kterých vám zřejmě bude do smíchu, což je myšleno jako kompliment. Nebereme Ektorovi jeho striktní projev, ale po jeho první, trošku monotónnější sloce, přišel Jamesův utržený projev víc než vhod.


Separ - Vitaj Vo Finále feat. Dame

Skladba, která vznikla jako vysvětlení některých kroků a rozloučení s bývalým působištěm Gramo Rokkaz, přinesla na naši rapovou scénu nový vítr a značně ovlivnila další působení členů skupiny DMS. Oba interpreti se rozhodli vydat jinou než striktně boombapovou cestou, která se snaží bourat všechny hranice jak v produkcích, tak i v samotném rapu a flow. Fanoušci přijali tuto změnu všemi deseti, ale v tomto případě sedla Smartova chorá hudba o něco víc Damemu. Pokud půjde vše podle plánu, nejpozději na začátku příštího roku bychom se měli dočkat společného počinu DMS, od kterého máme snad všichni velmi velká očekávání. Pokud jste se pozastavili nad tím, proč Separ feat. Dame a ne DMS, přesně v takovém znění se track nachází na albu Pirát.

Děkujeme za pozornost, přejeme hezký zbytek dne a doufáme, že jsme vás našimi názory nepobouřili a diskuse se bude již tradičně ubírat velmi intelektuálním směrem.

Zpět
Sdílet
Diskuse