Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2016 17:10
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Fascinující video zatmění Slunce v Mikronésii z paluby letadla okouzlí každého. Ani příběh o jeho vzniku není nudný

ZAJÍMAVOSTI VIDEO YOUTUBE
Uložit Uložené

U nás jsme daný vesmírný úkaz nemohli pozorovat, protože nezasahoval až do našich zeměpisných šířek.

Představte si, že se chystáte pozorovat zatmění Slunce a všechno vám překazí hustá oblačnost. Buď jen mávnete rukou a řeknete si, že snad všechno vyjde příště, nebo jste opravdu dychtivým člověkem a danou událost prostě musíte vidět. Skupinka dvanácti amerických astronomů rozhodně patří do druhé zmíněné kategorie a hned vám prozradíme proč.

Zatmění Slunce si jednoznačně nechtěli nechat ujít, a tak se rozhodli nasednout do letadla Boeing 737-800 patřícího Alaska Airlines, létajícího na pravidelné lince z aljašského Anchorage do havajského Honolulu. Dohromady 163 pasažérů mělo unikátní možnost spatřit vesmírné divadlo tak, jako nikdy předtím. Za záznam vděčíme především jednomu z astronomů na palubě jménem Mike Kentrianakis. Video má přes tři minuty a je nahrané z výšky 10 700 metrů nad mořem. Nicméně všechno nešlo tak snadno, jak se zdá.

Připravte se na řádnou dávku frází Oh my God!:

Ještě před odletem skupinka zjistila, že letadlo letí příliš brzy, a proto požádali, aby dráhu opustilo o 25 minut později. Joe Rao ihned volal do Alaska Airlines, aby změnili čas odletu. Bylo jim vyhověno, za což neskrývali svou radost a už jim nic nebránilo v super zážitku. „Jsme parta lidí cestujících po celém světě, abychom mohli zachycovat podobné úkazy,“ vyjádřil se Joe. Prekvapení neskrývali ani ostatní, „obyčejní“ cestující, protože astronomové s sebou přinesli i dvě stě kusů speciálních brýlí s filtry, čili se dostalo na každého. Nechybí ani vyjádření od šéfa Alaska Airlines: „Určitě nemůžeme měnit naše plány jen tak z ničeho nic, ale v tomto případě šlo opravdu o výjimečnou událost a mysleli jsme si, že to bude stát za to.“ 

Doporučeno
Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty Lady Hoonigan radí, co je potřeba k tvorbě kvalitního contentu. Tyhle triky si můžeš osvojit i ty 7. září 2023 9:00

Parta se již nyní vyjádřila, že se pomaličku chystá na další zatmění Slunce, které se odehraje 21. srpna 2017. Pokud si chcete o příběhu přečíst více, klikejte sem.

Domů
Sdílet
Diskuse