Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2016 15:01
Čas čtení 0:00
Jakub P.

Když nebyly počítače, grafický design byl opravdu složitou a precizní prací. Takto nějak to vypadalo

KULTURA
Uložit Uložené

Vytvořit pěknou reklamu či obálku časopisu nebylo v minulosti opravdu jednoduché. Povedený film zachycuje vývoj grafického designu.

K tomu, abys v dnešní době navrhl nějakou obstojnou grafiku, stále potřebuješ vkus, cit a nějaké ty dovednosti i co se týče práce s počítačem, avšak ve srovnání s minulostí je to určitě o podstatný kus jednodušší. Může za to obrovský technologický posun, zejména vynález počítače a jeho využití v tomto odvětví. V době, kdy věc, kterou dnes považujeme za tradiční součást každé domácnosti neexistovala, museli si tehdejší návrháři poradit s pomocí jiných nástrojů a při práci tak využívali například skalpely či různé šablony. Grafický design vyžadoval extrémní preciznost a trpělivost. Samozřejmě, netvrdíme, že dnes si již tyto prvky nevyžadují, ale před několika desetiletími byly třeba v mnohem větším meritu.
 
Proč tomu tak bylo, ti dobře vysvětlí upoutávka na dokumentární film Graphic Means, jehož cílem je zachytit vývoj a způsob práce v grafickém designu během 40 let, počínaje v 50. letech minulého století a konče v 90. letech. Vizuály nás obklopují všude a podívat se na jejich evoluci je extrémně zajímavé. Zmíněný snímek je aktuálně v posledních procesech dokončování, ale ty si zatím vychutnej zmiňovanou ukázku.

Domů
Sdílet
Diskuse