Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2016 10:58
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Australští Aboridžinci jsou nejstarší přežívající lidskou kulturou na Zemi. Zajímavá studie tě seznámí s jejich migrací i oddělováním

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Do oblasti Austrálie přišli před 72 tisíci lety.

Vědce dlouhá léta zajímá to, jak se původní australská kultura a obyvatelstvo na samotný kontinent vůbec dostaly. Existuje několik předpokladů migrace lidských předků z afrického kontinentu na ten australský. Vědci se dlouho nedokázali shodnout na tom, zda se tato migrace směrem do Austrálie, tehdy ještě ve formě kontinentu s názvem Sahul sestávajícího z dnešní Austrálie, Tasmánie i Nové Guineje, odehrála masivně a najednou, nebo se v historii těchto migračních období objevilo hned více.
 
Díky hloubkové analýze DNA a srovnání se nyní vědci jasně dovtípili, že i dnes žijící původní obyvatelé Austrálie, jiným názvem Aboridžinci, jsou přímými potomky původních obyvatel, kteří na kontinent přišli přibližně před 72 tisíci lety. Studie zveřejněná v časopise Nature objasňuje to, jak se původní obyvatelé vydali z Afriky objevovat svět a po oddělení od Evropanů a Asiatů přibližně před 50 tisíci lety dorazili na Sahul. Papuánci a Aboridžinci se pak oddělili o dalších 10 až 25 tisíc let později a před 11 500 lety nakonec konečně došlo i k roztržení kontinentu na jednotlivé části, z nichž vznikla Austrálie a Nová Guinea. Studie tedy ukončila všechny dohady o tom, že migrace do Austrálie probíhala v několika fázích a zjistila i to, že současní Australánci představují nejstarší přežívající lidskou kulturu na celé Zemi. Bohužel, jejich tradice a zvyky jsou v dnešní době výrazně zatlačovány do pozadí a Australané, ale i celý svět, pomalu ztrácí o jejich kulturu zájem, a tak můžeme jen doufat, že tato nová zjištění pomohou nejen s vědeckými poznatky, ale povzbudí i samotné obyvatelstvo.

Australští Aboridžinci jsou nejstarší přežívající lidskou kulturou na Zemi. Zajímavá studie tě seznámí s jejich migrací i oddělováním
Zdroj: Wikimedia Commons
Domů
Sdílet
Diskuse