Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2016 18:14
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Z Mariánského příkopu vycházel tajemný zvuk. Vydával ho nový druh velryby s potenciálem stát se největším zvířetem na Zemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neznámý zvuk vycházející z nejhlubšího místa na planetě je konečně rozluštěn!

Před několika měsíci zachytil jeden z autonomních přístrjů zkoumajících nejhlubší místo na Zemi, Mariánský příkop, velmi zvláštní, kovově znějící zvuk. Zpráva o něm hned obletěla celou planetu a výzkumníci začali uvažovat, co ta tři a půl sekundy trvající nahrávka může znamenat. A tajemství se nakonec i podařilo rozlousknout!

Dle jen nedávno vydané studie jde o nový druh živočicha. Výzkumný tým totiž porovnával nahrávku s asi stovkou dalších a konečně dospěl k názoru, že za zvukem může být doposud neobjevený druh velryby z podřádu kosticovců. Tím se však udál významný biologický objev – kosticovců bylo doposud známých jen několik a jde o největší tvory na Zemi a všichni jsou si velikostí velmi podobní. Výzkumníci doufají, že když zvíře opravdu objeví, bdue největším na světě. Mimochodem, kosticovci nemají zuby, živí se zejména kůrovci, které uvězní v tlamě, jazykem z nich vytlačí vodu a poté je zkonzumují.

Zvuk znějící z Mariánského příopu měnil velmi rychle frekvenci, pohybovala se mezi 38 a 8000 hertzi a doposud nebyla podobné spektrum schopna vydat žádná velryba. Momentálně ale není jasn, jak to, co zvuk vydává, vypadá, proč to dělá, kolik tam toho dole žije a jak to přežívá. Výzkumný tým ale doufá, že se v nejbližší době vydá na novou expedici a obrovské zvíře dokáže zdokumentovat. Jen tak lze získat přímý důkaz, pojmenovat zvíře a oficiálně ho uznat.

Z Mariánského příkopu vycházel tajemný zvuk. Vydával ho nový druh velryby s potenciálem stát se největším zvířetem na Zemi
Zdroj: S.L./Neukirk
Domů
Sdílet
Diskuse