Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2017 19:02
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Český gay pár poprvé v Česku adoptuje dítě. Pro své mimino již mají Petr a Jan připravený pokojíček

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pár ve složení Jan Rous a Petr Laně za sebou má veškeré potřebné náležitosti a nic už tak nebrání tomu, aby si osvojili společné dítko.

Duo ve složení Jana Rouse a Petra Laně se na 99 procent stane prvním českým gay párem, který si osvojí miminko. Předtím, než k této pravomoci společně dospěli, však museli absolvovat přípravný kurz či psychotesty. Ohledně nich pro iDNES.cz Petr Laně řekl: „Měli jsme trochu obavy, že testy neprojdeme, jelikož jsme od řady lidí slyšeli, že to není příjemné. Naše obavy však naštěstí byly liché. Dostali jsme se do intenzivního přípravného kurzu v Institutu náhradní rodinné péče Natama a zvládli to.

Co se týče zázemí, partneři už stihli vyčlenit prostor pro pokojík před půl rokem. Momentálně se poohlížejí po další výbavě jako kočárku nebo postýlce. Co se týče samotného dítěte, preference jsou následovné: „Spíš bychom chtěli kluka, doporučili nám to i psychologové. Nejlíp od čerstvě narozeného miminka do šesti měsíců. Chceme, aby u nás dítě bylo co nejdřív a neprožívalo trauma ústavní péče. Etnikum neřešíme. Hodně cestujeme a podle nás je skvělé žít v pestré společnosti. Podstatné je, že dáme dítěti naději na lepší život,“ sdělil Petr.

Domů
Sdílet
Diskuse