Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2017 14:04
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Fakta, která se ve škole zaručeně nedozvíte.

Pro mnohé životní sen, pro jiné nehostinné místo, kam by se nevydali ani za nic. Cestovní kanceláře však Antarktidu vnímají jako největší dobrodružství, které může překonat už jen cesta do vesmíru nebo na Mars. Na první pohled toho jediný neobydlený kontinent příliš nenabízí, ale ve vědeckých kruzích je tato lokalita posvátná zejména svými bohatými zdroji informací o dávné historii, ať už v biologickém nebo geografickém kontextu, za což může absolutní izolovanost od většiny vyspělejších organismů a v neposlední řadě extrémní minusové teploty, které celou oblast dokonale zakonzervovaly. Na hodinách geografie s ní zabereme jednu, maximálně dvě vyučovací hodiny a dále jí nevěnujeme velkou pozornost, ale na náš život má velký vliv a mimo jiné nabízí i mnohá zajímavá a dechberoucí fakta.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: wikimedia.org/Cascoly

Má Antarktida své vlastní časové pásmo?

Zamysleli jste se už někdy nad tím, jaké časové pásmo se využívá na Antarktidě? Sice se zde žádní stálí obyvatelé nenacházejí, ale pro vědce a výzkumníky vykonávající různé pokusy je čas více než důležitý. Odpověď vás možná zaskočí, ale Antarktida je jediný světadíl bez přesně definovaného časového pásma. Vědci se tak jednoduše řídí podle své domovské země. Mimo jiného se zde odehrává pětiměsíční polární noc, kterou zanedlouho zase střídá pětiměsíční polární den. Jednoduše řečeno, přibližně od dubna do srpna je zde neustálá tma a naopak od října do února si můžete den co den užívat půlnoční slunce. Samozřejmě jsou měsíce pouze orientační a záleží na konkrétní lokalitě, ale celkově je vám zde čas víceméně na nic, protože je buď stálá tma nebo světlo.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: pixbay.com/markusspiske / Liam Quinn

Jižní pól a odebírání orgánů

I když Antarktida nikomu nepatří a její oblast se řídí pomocí Antarktického smluvního systému, i zde platí určitá více či méně smysluplná pravidla. Jedním z nejabsurdnějších, i když logicky vysvětlitelných nařízení je, že pokud se rozhodnete na Antarktidě zůstat i během zimních měsíců, musíte být zbaveni jak všech zubů moudrosti, tak i slepého střeva, i když s nimi nemáte žádné problémy a ani jste nikdy neměli. Jistota je zkrátka jistota. Kdyby vás totiž zasáhla nekontrolovatelná bolest, řešení situace by bylo nemožné. Stanice jsou během zimních měsíců zcela izolované a dopravit se sem by byl nesplnitelný úkol. Jakákoli evakuace je tedy nepředstavitelná.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: pixbay.com / National Geographic

Nejstarší spermie

Kolik toho asi tak může na vzduchu vydržet spermie? Otázka, kterou si určitě pokládá každý sexem zaujatý teenager Na Antarktidě klidně i 50 milionů let. Zmrazování spermií v laboratořích a lékařských zařízeních je dnes již známá věc, ale většinou končí v mrazu na pár let. Jižní pól se svými teplotami však posunul pojem zmrazování na novou úroveň. Spermie byla objevena ve zkamenělé podobě a vědci ji přidružují k dosud neznámému červu patřícímu do skupiny opaskovců.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: wikimedia.org/John Buckland-Nicks

Místa, kde se můžete vyzpovídat, najdete opravdu všude

Jste silní věřící a máte strávit několik týdnů či měsíců ve sněhem zaváté zemi? Rádi byste zažili dobrodružství svého života a zároveň se obohatili o životní zkušenosti, ale bojíte se, že nebudete mít kde trávit chvíle s Bohem? Nemusíte mít žádné obavy, vědci mysleli i na tento problém. Náboženská víra si sice s vědeckým tvrzením často oponuje, ale někdy se i vědecké kapacity rády oddají do rukou božích. K tomuto účelu je na Antarktidě momentálně zřízeno 7 kostelů, ve kterých se můžete do sytosti modlit. Navíc se zde kromě typických katolických kostelů nachází i jeden určený pro pravoslavné věřící. Určitě však nečekejte honosné a starobylé chrámy. Většinou jde o zdařilé výtvory vědecké obce, ve kterých se směstnají od pár jednotlivců až po desítky věřících.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: wikimedia.org/James L. Boka

Že pouště musí být jen horké?

Pokud se kohokoli zeptáte na největší poušť světa, zřejmě většinu lidí napadne Sahara, Gobi a jiné sluncem rozpálené území bez vody a vegetace. Největší pouští na světě je však paradoxně Antarktida se svou rozlohou 14 000 000 kilometrů čtverečních, oproti čemuž je Sahara se svými 9 000 000 jen jejím menším bratrem. Písek tu ale logicky nenajdete. Sníh, led a opět sníh je to jediné, co povrch nejrozsáhlejší pouště pro své badatele nabízí. Pokud by se vám to zdálo málo, můžete zde také zažít nejsilnější vítr, před kterým byste se jen těžko skryli.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: flickr.com/Eli Duke

V některých oblastech za celý náš život ještě nesněžilo

Antarktida má však i další prvenství. To následující má co do činění s faktem, že nejjižnější kontinent je jedna velká poušť. A protože sucho a pouště jdou ruku v ruce, tak nám musí být jasné, že mluvíme o jednom z nejsušších míst na Zemi. Ve škole nás sice učí o Austrálii jako nejsušším kontinentu, ale Antarktida jí může bez problémů konkurovat. Zachycení přesných údajů napříč celým opuštěným kontinentem je však nemožné, takže přepisovat učebnice se zřejmě nebudou, ale za zmínku stojí několik oblasti ve vnitrozemí země, kde zmrzlá ledová pokrývka vypovídá o několik desetiletí trvajícím suchu. Odvážná tvrzení sice hovoří až o tisícovkách let, v rámci kterých nespadl ani 1 milimetr srážek, ale my budeme v takových prohlášeních raději opatrnější.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: wikimedia.org/Nemadude

Dá se někdy zahřát i na Antarktidě?

Jaká je nejnižší naměřená teplota, je všeobecně známé (-89,2 stupňů Celsia). A protože je Antarktida jako taková lednička lidstva, nikoho ani nenapadne ptát se právě na nejvyšší teplotu. Je v záporných hodnotách nebo plusová? Co myslíte? Nebudu vás natahovat, div se světě, i na Antarktidě si můžete vychutnávat pálící sluneční paprsky doprovázené plusovými hodnotami, které se zde běžně vyskytují v letních měsících (naše zimní měsíce) zejména na pobřeží. Příjemných 17,5 stupňů Celsia bylo naměřeno na antarktickém poloostrově Hope Bay vzdáleném jen přes 1 000 kilometrů od Chile a Argentiny. Jako nejteplejší den se tak zapsal 24. březen 2015. Ve vnitrozemí bychom plusové hodnoty hledali jen marně, protože léto tam připomíná spíše středoevropský leden. Na stanici McMurdo se běžně letní teploty pohybují od -15 do 0 stupňů Celsia.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: wikimedia.org/James Yungel

Psi mají vstup zakázán

Pokud se už těšíte, jak se jednou budete na Antarktidě vozit na spřežení taženém psy Husky, zklamu vás, tito psi sem mají vstup zakázán. I když byli v minulosti běžnou součástí dobývání nového kontinentu pro mnohé badatele, vědci se shodli na tom, že jsou přenašeči různých virů a bakterií, které by mohli šířit i do prostředí. Ve snaze udržet Antarktidu co nejsterilnější, tak už v 90. letech rozhodli o jejich zákazu. Nicméně nezoufejte, pravé psí spřežení si můžete stále užít i ve Skandinávii či v Arktidě.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: pixbay.com/skeeze

Krvavě zbarvený vodopád

Kdo by byl řekl, že v tak extrémně suchém prostředí narazí člověk na vodopád? Samo o sobě by to nebylo až tak zvláštní, kdyby voda tekoucí z vodopádu do jezera Lake Bonney neměla krvavě červenou barvu, kvůli čemuž vodopád získal příznačné jméno Blood Falls. Nachází se v oblasti zvané McMurdo Dry Valley a za jeho zbarvením stojí voda, tekoucí z 5 milionů let starého jezera uvězněného stovky metrů pod ledem. Jezero tak za poslední miliony let nepřišlo do styku s žádným slunečním zářením ani s kyslíkem. Slanost červeně zbarvené vody je trojnásobně větší než slanost mořské vody.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: wikimedia.org/Peter Rejcek

Město hvězd

Jak jsme již zmínili, Antarktida sice nepatří žádné zemi, ale to neznamená, že zde nemohou vznikat malá městečka. Jedno takové si vybudovala i Chile a dala mu název Villa Las Estrellas (Město hvězd). A přes léto je zde skutečně rušno, vždyť se svými 150 přechodnými obyvateli může konkurovat menším vesničkám. Během zimního období si to mnozí přeci jen rozmyslí a zavítají zpět do své rodné Chile, takže obyvatel je asi polovina. Trvalý pobyt zde však nemá nahlášen stále nikdo. V Městě hvězd byste bez problémů narazili na školu, nemocnici a dokonce poštu, která vám sem může chodit. Expresní doručení do 24 hodin však raději nečekejte. Problém není ani s internetovým a mobilním pokrytím, které se v oblasti postupně rozrůstá. Že by právě toto byly počátky kolonizování nového kontinentu? Kdo ví, vždyť teplota stále stoupá.

10 fascinujících věcí, které jsi (možná) nevěděl o Antarktidě
Zdroj: wikimedia.org/Chikomario
Domů
Sdílet
Diskuse