Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2017 21:10
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Teprve 19letý Felix úspěšně kráčí za cílem zasadit 1 000 000 000 000 stromů. Teenager zachraňuje naši planetu už odmalička

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Felix spolupracuje s OSN a zatím společnými silami zasadili přes 14 miliard stromů.

Globální oteplování a klimatické změny v současnosti nelze přehlížet, ignorovat a ani zpochybňovat. Vědecká obec již představila hromadu možností a plánů, jak klimatickým změnám pomoci a zmírnit je, jenže před několika lety to malý Felix Finkbeiner vnímal o něco jinak. Měl jen 9 let, a když ve škole dostal zadání svého projektu, divil se, o jakých klimatických změnách to bude vyprávět. Nejprve si myslel, že by se měl zaměřit zejména na polární medvědy, jeho nejoblíbenější zvířata, ale pak si uvědomil, že klimatické změny ovlivňují celé lidstvo. Ve svém projektu přednesl svým spolužákům inspirativní projev, ve kterém se zapřísahal, že v rodném Německu z vlastní iniciativy zasadí rovný milion stromů, a i když to pro lidi v jeho okolí na začátku vypadalo nepravděpodobné, zanedlouho před školou zasadil první strom a jeho snahy nabraly rychlý spád. Média mu poskytla dostatek prostoru k tomu, aby se zanedlouho se svým projevem dostal do Evropského parlamentu a ve věku 13 let i přímo na shromáždění OSN do New Yorku.


Felix již v té době dosáhl toho, že jeho organizace Plant-for-the-Planet splnila plán zasadit v Německu milion stromů. Po projevech v OSN se Felix se svou iniciativou dostal k oficiální kampani OSN s názvem Billion Tree, jejímž cílem bylo v začátcích zasadit alespoň miliardu stromů po celém světě. OSN dokonce přenechalo správcovskou funkci v této kampani přímo Felixově organizaci a z původního cíle zasadit miliardu stromů se již v současnosti stal cíl zasadit až bilion stromů, čili číslo s dvanácti nulami. Zatím se počet zasazených stromů pohybuje kolem 14 miliard, ale Felix věří, že toto číslo bude rapidně stoupat, protože na naší planetě již aktivně působí přes 55 tisíc malých ambasadorů vzdělávajících své vrstevníky o tom, jak důležité je chránit naši planetu.



Domů
Sdílet
Diskuse