Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2017 10:44
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Estonsko, Černá Hora, Moldavsko, Island a Belgie. Pohlédněme na místní kuchyně a rozšiřme si gastronomické obzory.

Evropská kuchyně patří už odpradávna k velmi rozmanitým, za což může zejména národová rozmanitost a geografická rozmanitost. Ryby, mořské plody, nejrůznější mléčné výrobky, vepřové, jehněčí, ale i sobí maso, nejrůznější zabijačkové pokrmy ať už z prasete, ovce nebo divoké zvěře. To je jen část z nabídky široké evropské gastronomie, kterou do značné míry ovlivnila i kolonizace světa a s ním spojené přenášení zvyků a tradic. Celosvětově proslulá je převážně italská či francouzská kuchyně. Vždyť v jakém koutě světa bychom dnes nenašli tradiční pizzu nebo lahodná žabí stehýnka, o francouzských sýrech a italských těstovinách nemluvě. Evropa však není jen pár vybraných zemí s vysokou úrovní gastronomie a nabízí mnohem více, než jsme si mysleli. Co alespoň trochu nahlédnout i do gastronomicky méně vyhlášených evropských regionů, jako jsou například Norsko, Portugalsko či Moldavsko a podívat se na tamní národní jídla a typické suroviny používané v jejich kuchyni.

Estonsko

Poloha tohoto malebného pobaltského státu předurčuje místní kuchyni mnohým vnějším vlivům. Hovoříme zejména o sousedním Rusku, Finsku či Lotyšsku, ale z dob Hitlerovy okupace je zde stále cítit i mírný dopad německé gastronomie. I když vnímá většina z nás Estonsko jako kulturně velice vzdálenou zemi, životní úrovní tak zachovalostí tradic se do značné míry podobá zemím střední Evropy. Hlavní faktory, které do značné míry ovlivňují tamní kuchyni, jsou chladnější zimy a léta, extrémně rovinatá krajina (nejvyšší hora má pouhých 318 m n. m.) a přístup k moři. Úplný základ estonské kuchyně tedy tvoří ryby, vepřové maso, brambory, zelí a kopr. Typické je i nadměrné používání zakysané smetany a bílých jogurtů, které dávají i do polévek či jako zpestření masa a přílohy. Na podzim, podobně jako ve Skandinávii, je velmi oblíbená i myslivost, na stole tedy nesmí chybět divoká zvěř.
 
Jedním z nejoblíbenějších jídel je tzv. „marineeritud angerjas“ - neboli marinovaný úhoř za studena. Velké oblibě se také těší huspenina, jelita nebo jitrnice, zkrátka zabijačkové pochoutky, které jsou časté zejména během zimních měsíců. Mezi trochu netradiční pokrmy můžeme zařadit „verikäkk“, což jsou vlastně kuličky krve obalené v mouce a vajíčku nebo „keel hernestega“, což představuje vepřový jazyk podávaný s křenem. Nezdravá jídla ale vyvažují dostatečnou konzumací ryb (pstruh, štika, candát). Mezi základní pokrmy patří i „mulgikapsad“ aneb vepřová játra se zelím a bramborem, „rosolje“, které se rovněž řadí mezi základní pochoutky. Jde vlastně o salát z červené řepy, brambor a sleďů. Obdobou našich palačinek je "Pankoogid", které však mohou být často podávány na slano (s masovou či hříbkovou náplní).

Kartuliporss

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Шнапс

Verivorst (krvavá klobáska s brusinkami)

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Cryonic07

Moldavsko

O moldavské kuchyni se obvykle mluví jako o velmi výživné, zdravé a jednoduché až selské. Způsobené je to převážně nezáviděníhodnou finanční situací krajanů, kteří museli v minulosti z velmi malého množství surovin vykouzlit sytá jídla, aby tak zaplnili žaludky svým rodinám. Z historického hlediska podléhá největšímu vlivu řecké, turecké a ukrajinské kuchyně, ze kterých si přebrala různé druhy jídel či surovin a upravila je k obrazu svému. Olivový olej hojně používaný ve Středomoří, ukrajinské pirohy nebo ovčí a skopové maso rozšířené v Řecku a Turecku si našly cestu i do moldavských rodin a dnes patří mezi typické suroviny. Bez čeho si moldavská kuchyně neporadí, je jednoznačně zelenina. Ta se vyskytuje téměř v každém jídle a tvoří velkou část místního jídelníčku. Není divu, vždyť dokonalé klimato-geografické podmínky dávají pěstování ovoce a zeleniny obrovskou výhodu.
 
Přejděme však k samotným jídlům. Za úplný základ je považována tzv. „mamaliga“, což vlastně představuje kukuřičnou kaši. Jde tedy o přílohu (jednu z nejčastějších), ke které se podává např. nakrájené hovězí maso se smetanou, ale podob může mít nekonečně mnoho. Mezi nejoblíbenější polévky patří „čorba“, která se vaří ve více zemích na Balkáně, ale každá se do jisté míry liší. Na internetu tedy najdeme rumunskou, srbskou či bulharskou čorbu, ale ta moldavská se skládá z jehněčího masa (používá se i kuřecí), zeleniny (mrkev, petržel, pórek, cibule), dále se přidávají i brambory a fazole. Na dochucení se používá kopr, citronová šťáva či zakysaná smetana. Vzdáleně to může připomínat běžný kuřecí vývar, ale s mírně odlišnými aromatickými návyky. Ke kávě a čaji se zase dělají tzv. gogoše, což jsou sušenky podávané se zavařovaným ovocem (višně, třešně).

Mamaliga s bryndzou

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Zserghei

Tochitură s mamaligou

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Nicubunu

Island

Island byl v minulosti chudou zemí se značně nepříznivým počasím, které znemožňovalo pěstování ovoce či zeleniny. Tradiční jídla tedy vycházejí hlavně z masa (různé druhy ryb, ovčího, skopového), brambor a mléčných výrobků. Obyvatelé byli v dávných dobách také nuceni k velmi extrémním způsobům konzervace masa a ryb. Tradičně se tak maso udilo, bylo uloženo do slaného nálevu či dokonce zakopáváno do země (žraločí maso). Dnes, v časech globalizace, se však situace posunula směrem vpřed, a tak už ani Island není ochuzen o různé druhy ovoce a zeleniny. Typická jídla naštěstí zůstala nezměněna, ale jejich konzumace už probíhá většinou jen o svátcích či rodinných oslavách. Takže například Hákarl (maso černého žraloka zakopané několik týdnů pod zemí), který patří mezi hlavní jídla Islanďanů, se běžně nekonzumuje a hnusí se dokonce i velkému počtu domácích. Nikoho asi nepřekvapí, že ryby tvoří celkově značnou část pokrmů a Islanďané drží dokonce druhé místo (po Japonsku) v množství zkonzumovaných ryb a mořských plodů na obyvatele.
 
Podívejme se na konkrétní pokrmy. Za běžně dostupné jídlo se považuje „harðfiskur“, volně sušená treska obecná, která se následně podává s chlebem a máslem. Ideální jako taková menší svačina. Jako islandskou obdobu hamburgerů můžeme představit „hangikjöt“, což v doslovem překladu znamená „zavěšené maso“. Nejčastěji se používá jehněčí nebo skopové. Když je dostatečně vyuzené, krájí se na tenké plátky a podává se se sendvičem (v poslední době i s melounem). Za typické polévky můžeme označit polévku z humra nebo jehněte podávané s pečivem. Pokud máte chuť na sladké, pak si nemůžete nechat ujít „kleinur“, koblihy smažené na beraním či ovčím tuku. Sild, nebo po našem sleď, je typické sváteční jídlo podávané na štědrovečerním stole. Nakládaný je v různých omáčkách a marinádách v závislosti na konkrétní oblasti.

Na talíři vidíme Hangikjöt, Hrútspungar, Lifrarpylsa, Blóðmör a Hákarl

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/The blanz

Harðfiskur

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Richard Eriksson

Černá Hora

Černohorská kuchyně se podobně jako ostatní středomořské řadí mezi ty nejzdravější, co se Evropy týče. Nejmladší evropský stát i přes svou malou rozlohu nabízí široké spektrum nejrůznějších surovin, které se obvykle značně liší podle toho, zda se právě nacházíte v přímořské nebo vnitrozemské oblasti. Pro města ležící nedaleko moře jsou logicky snadno dostupné ryby a mořské plody, které se pečou na roštu, vaří ve vodě spolu s různým kořením nebo se dusí se základní zeleninou jako cibule, česnek či rajčata. Rychle, zdravě a jednoduše, i tak by se dala popsat přímořská černohorská kuchyně. Vnitrozemí si zase pochutnává na jehněčím, hovězím či vepřovém mase, které se často mele a zapomenout nelze ani na mléčné výrobky, zejména sýry. Velké oblibě se těší tradiční tepelná úprava pokrmů na grilu a otevřeném ohni, protože právě ta dodává masu typickou chuťovou jiskru. Suroviny, bez kterých si nelze černohorskou gastronomii představit jsou olivy a olivový olej. Ty se přidávají k podstatné části jídel.
 
Začněme tedy něčím lehkým. „Burek“ patří jednoznačně mezi chloubu tohoto malebného státu. Jedná se o tenké těsto naplněné různými druhy náplní, v oblibě je zejména mleté ​​maso, špenát, sýr atd. Zjednodušeně ho můžeme přirovnat k slanému koláči. Další tradiční jídlo bude určitě znát mnoho z vás, protože v našich končinách natolik zdomácnělo, že ho ani nepokládáme za extra zahraniční. „Ćevapi“ nebo po našem čevapčiči se řadí mezi populární jídla bývalých států Jugoslávie. Na rozdíl od toho našeho se podává s hranolkami a velkou zeleninovou oblohou. Někdy se místo válečků můžeme setkat s obyčejnou plackou podobnou hamburgeru. Každému z vás je jistě známé italské prosciutto, ale Černá Hora má podobný chutný vynález. Nazývá se pršut a sestává z vepřového masa, které se na několik měsíců noří do soli a po následném umytí se nechává i půl roku sušit. Výsledná šunka určitě stojí za ochutnání.

Cevapčici

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Spacekid

Pršut

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Haydn Blackey

Belgie

Na závěr jsme si pro vás nechali vyšší a vyhledávanější gastronomii. Belgická kuchyně se kromě vysoké kvality zpracovaných surovin může také pochlubit několika jídly, které se staly natolik populárními, že zdomácněla postupně v celém světě. Zmiňme hranolky, bez kterých si dokážeme jen těžko představit koncepci fast foodu, vafle, o které zakopnete v ulicích Bruselu na každém rohu nebo vyhledávané belgické pralinky. Vliv francouzské, německé a holandské kuchyně je už na první pohled zjevný. Máte však možnost narazit i na tradiční belgický fast food, nabízející například „tomatte-crevette“ (rychlá chuťovka z garnátů a majonézy naservírována ve vydlabaném rajčeti) nebo Salade Liégeoise (lutyšský salát). Neodmyslitelnou součástí belgické gastronomie je samozřejmě světoznámé pivo a sýr.
 
Belgické národní jídlo nese název „waterzooi“ a pochází z vlámské oblasti. Jde vlastně o kuřecí vývar s velkými kousky zeleniny (cibule, mrkev, brambory, pórek a různé bylinky). Do polévky se také přidává smetana a vaječný žloutek. V Bruselu určitě narazíte na „stoemp“, což je mírný mix holandské a německé kuchyně. Šťouchané brambory zpestřené zeleninou podle vlastní chuti se podávají spolu s opečenou klobáskou. Klobásky „boudin“ se však podávají k nepřebernému množství dalších příloh. Ve svém základě jsou vlastně tvořeny mletým masem, krví a chlebovými drobky. Luxusnější restaurace je servírují i ​​s jablečným pyré. Konijn in geuze aneb králík fermentovaný v prvotřídním belgickém pivu podávaný s hranolkami a lehkou zeleninovou oblohou je jedním z dalších belgických jídel. To, že si Belgičané umí život pořádně osladit, vyplývá již z mnoha dezertů a sladkých jídel, které jsme zmínili na začátku. Typické vafle se dělají na tisíce způsobů, najít je můžete se zmrzlinou, ovocem, šlehačkou, čokoládou, džemem nebo jen tak posypané moučkovým cukrem. Belgické pralinky jsou kapitola sama o sobě, ale jen zmiňme, že v celé Belgii existuje více než 2000 větších i menších čokoládoven.

Vafle

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: pixbay.com/WerbeFabrik

 

Boudin

Estonské krvavé klobásky či belgický králík na pivu. Typická jídla z různých koutů Evropy
Zdroj: wikipedia.org/Drow male
Domů
Sdílet
Diskuse