Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2017 9:37
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Levné nabíječky a kabely bez certifikace mohou zničit tvůj smartphone. Na co bychom si měli při koupi dávat pozor?

TECH ČÍNA IPHONE
Uložit Uložené

Několik užitečných rad, jak předejít problémům.

Dnes není díky internetu absolutně žádný problém pořídit si nabíječku nebo nabíjecí kabel za podstatně nižší částku, než v běžných obchodech z našich končin. S tím však narostlo i riziko, že někdo technicky méně zdatný poškodí svůj drahý smartphone nebo nastane drobná újma na zdraví. To podstatné tu ale je, že něco takového nastane pouze ze dvou důvodů. Buď v tom má prsty nezodpovědný výrobce, což se v podstatě stalo Samsungu u Galaxy Note7. Stačila menší chyba ve výrobním procesu a na pulty obchodů přišel nezanedbatelný počet nebezpečných elektronických produktů, které mohly během nabíjení nečekaně explodovat.
 
Ten druhý, výrazně frekventovanější důvod představují pochybné nabíječky, respektive nabíjecí kabely z čínských e-shopů. Protože mnohé z nich neprošly žádnou certifikací, jejich cenovka je neodolatelně nízká a v tom spočívá kouzlo. Často ale zapomínáme, že pokud šetříme na takovém typu příslušenství, přijdou neočekávané náklady a ty mohou velmi rychle narůst až do několikanásobně větší výšky, než v jaké je částka, kterou jsme tímto nerozumným krokem na pár dní ušetřili. Na co si tedy musíme před výběrem dávat pozor, abychom tak preventivně předešli potenciálním problémům?

 

Nabíjecí kabely

Ať už vlastníte iPhone nebo některý smartphone s Androidem, v obou případech hraje podstatnou roli i samotný kabel, nejen nabíjecí adaptér, který se zasouvá do zásuvky elektrické sítě. S necertifikovanými kousky jsou však převážně v kontaktu právě jablíčkáři. Prsty v tom má nadstandardně drahé iPříslušenství, proto se mnozí z majitelů mobilních zařízení s ikonickým logem obracejí na levné čínské zboží častěji než majitelé zařízení z opačného tábora.
 
Zaplatit za jeden obyčejný Lightning kabel jen sto korun místo šesti stovek je bez jakýchkoliv debat výhodnější, ale jen do doby, kdy nastane komplikace, kvůli které trvale poškodíme náš mobil nebo tablet. Poškození může nést podobu spáleného konektoru a portu nebo zasáhne hardware v útrobách zařízení. Aby kalifornský gigant zajistil, že se podobná situace jen tak nestane, zavedl několik preventivních opatření, a to včetně povinné certifikace pro každého jednoho externího dodavatele příslušenství, kam logicky zapadají i samotné nabíječky a vše ostatní, co s nimi souvisí. A protože nějaký Lightning kabel za pár korun tímto MFi (Made For iDevice) certifikátem více než určitě nedisponuje, dá se od něj očekávat všechno, jen ne kvalita.

 

Levné nabíječky a kabely bez certifikace mohou zničit tvůj smartphone. Na co bychom si měli při koupi dávat pozor?
Zdroj: support.apple.com

Kabely s microUSB konektorem nebo jeho modernějším a hlavně oboustranným následovníkem USB-C musí místo MFi certifikace projít přes USB certifikaci, na kterou logicky dohlíží speciálně vytvořená organizace pro orientaci každého výrobce, který chce mít se standardem něco do činění. Pokud produkt přes certifikační proces úspěšně projde, na jeho krabičce a i přímo na něm najdeme specifické označení, viz obrázek níže.

Levné nabíječky a kabely bez certifikace mohou zničit tvůj smartphone. Na co bychom si měli při koupi dávat pozor?
Zdroj: www.belkin.com

Jelikož ale v Číně zfalšují cokoliv, ani toto označení hned nemusí zaručovat, že si kupujeme řádně certifikované příslušenství. V takovém případě je důležité, aby byla pozornost zaměřena na částku, za kterou se prodává. Pokud je příliš nízká, tak snad každého hned napadne, že tu něco nesedí. To něco zde však nesedí ani v případě, že se cenovka pohybuje na úrovni certifikovaného příslušenství, ale asijský prodejce o žádné certifikaci nemluví. Když však narazí na nepozorného zákazníka, zvládne tak ušetřit náklady, které by musel ještě před spuštěním prodeje vynaložit na získání záruky kvality, čili jedné ze zmíněných certifikačních značek a zároveň vydělat, jakoby prodával skutečně certifikované zboží. Stačí si jen jednoduše všímat podstatných detailů.

 

Nabíjecí adaptéry

Pokud nabíječku, nebo jinými slovy nabíjecí adaptér kupujeme mimo Evropskou unii, tak mu s nemalou pravděpodobností chybí poměrně důležitá značka CE. O co však jde? Certifikát pod označením CE znamená, že výrobek, který ho získal, je z uživatelského hlediska bezpečný. Ve Spojených státech amerických mají svou vlastní certifikační alternativu se značením UL a v Číně také, kde se na produkty uvádí CCC (3C). Co se ale týče účelu, žádný markantní rozdíl mezi uvedenými certifikáty zřejmě nenajdete. Jak u evropského CE, tak i u UL nebo CCC jde o kvalitu a zejména o ochranu zdraví spotřebitele.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Ukázkový adaptér bez CE, UL i CCC. Stál něco přes 30 korun a pochází z čínského e-shopu.
Když ho ale zapojím do sítě, začne vydávat abnormální zvuky a po pár minutách nabíjení smartphonu je celý žhavý.

Levné nabíječky a kabely bez certifikace mohou zničit tvůj smartphone. Na co bychom si měli při koupi dávat pozor?
Zdroj: www.businessinsider.com

Adaptér z jednoho z tuzemských e-shopů za asi 300 korun, se kterým nebyly za dva roky používání vůbec žádné problémy. Vidět můžeme značku CE a také FCC, což je americká certifikační agentura, která má za úkol regulaci komunikace přes elektronická zařízení, jako jsou smartphony.

Levné nabíječky a kabely bez certifikace mohou zničit tvůj smartphone. Na co bychom si měli při koupi dávat pozor?
Zdroj: www.businessinsider.com

Pokud ho tedy vaše nabíječka má, můžete ji bez jakýchkoliv obav používat od rána do večera. V opačném případě existuje nemalá pravděpodobnost, že nastane situace, kdy z ničeho nic ucítíte typický odér spálené elektroniky a plastu, z čehož může docela rychle vzniknout rozměrnější, výrazně nebezpečnější požár.
 
Existuje hned několik ukázkových příkladů, co se asi tak stane, když sáhneme po nabíječce bez označení odpovědného regulačního úřadu. Samozřejmě, shořet může i ta certifikovaná, ale šance, že se to stane, zde s vyšší kvalitou citelně klesá. Když výrobce dodržuje striktní pravidla certifikační autority, v první řadě jsme to my, koho má tato na první pohled zbytečná byrokracie za úkol chránit. Pokud je však nedodržuje, neboť jsou mu z určitých důvodů úplně ukradené, může kdykoliv nastat některý z níže uvedených případů.

 

Levné nabíječky a kabely bez certifikace mohou zničit tvůj smartphone. Na co bychom si měli při koupi dávat pozor?
Zdroj: www.youtube.com
My cheap Iphone charger exploded.

Na co tedy dávat pozor?

Pořízení nové nabíječky pro smartphone možná někomu přijde jako primitivní jednoduchá činnost, ne však každý z nás ví, že když na ní šetří, může se mu to všechno vrátit i s nemalými úroky. Aby se tedy katastrofické scénáře nenaplnily, nejbezpečnějším způsobem, jak se vyhnout případným problémům je, abychom prostřednictvím asijských e-shopů nenakupovali příliš levné alternativy. Už jen samotná cena totiž dává najevo, že výrobce musel přece někde šetřit. A když šetří až příliš, tak ho nějaká povinná certifikace nebo bezpečnost uživatele na druhém konci světa určitě absolutně nezajímá.
 
Technicky méně zdatný člověk by před koupí měl dbát na tři základní věci - cenu, certifikaci kabelu, kde vše záleží pouze na tom, jaké mobilní zařízení momentálně používá a certifikaci adaptéru. U iPhonů a iPadů je třeba na krabičce hledat nápis „vyrobeno pro iZařízení“ a u smartphonů s operačním systémem Android zase „certifikované USB“. U nabíjecích adaptérů si je pro změnu třeba všímat značení CE (případně čínské alternativy CCC nebo americké UL), které je v rámci Evropské unie povinné pro každý elektronický produkt s potenciálem ohrozit někomu zdraví či dokonce život.
 
Pokud si něco kupujeme z pultů našich obchodů, strach mít nemusíme. Pokud si ale místo nich raději objednáváme od nesrovnatelně levnějšího prodejce z Číny a nedáme si přitom pozor, je třeba počítat s tím nejhorším. Obdobně nelze zapomínat na zkušenosti jiných zákazníků, kteří se o ně podělili přímo na webu prodejce. Občas to může být nápomocné víc, než si myslíme.

 

Tři klíčové zásady při výběru kvalitní nabíječky a kabelu:

  • Cena by neměla být ve srovnání s běžnou cenovkou příliš nízká - například, když prodejce místo 600 korun chce pouhých 50 nebo 100 korun.
  • Bezpečný nabíjecí kabel musí mít USB certifikát (Android smartphony, tablety) nebo MFi certifikát (iOS smartphony, tablety)
  • Bezpečný nabíjecí adaptér musí mít CE certifikát o shodě, resp. UL/CCC alternativu, což však zboží přímo z Asie často chybí a my to pak pocítíme na přívětivé ceně
Domů
Sdílet
Diskuse