Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2017 21:29
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Na konci března u nás vyvrcholí polární záře. Česko ji může pozorovat až do brzkého rána

ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložit Uložené

Nebeské divadlo bude pravděpodobně vidět i v Česku.

Americká Solar Dynamic Observatory zaznamenala na Slunci výraznou díru, která vysílá do vesmíru intenzivní proud částic. Ty koncem března přicházejí na Zemi, přičemž to vše vyvrcholí majestátním nebeským divadlem, 29. a 30. března. Miniaturní dávky již střední Evropa, například Česká republika či Polsko, dokonce zaznamenala, a to počínaje 27. březnem. Taková událost se na našem území vyskytne tak jednou za dva roky. Samozřejmě, obyvatelé větších měst se mohou již nyní s úkazem rozloučit, světelný smog je v tomto případě velmi významným hráčem. Polární záři by mělo být vidět asi od 20:00 a vydržet by měla do brzkých ranních hodin. Pokud máš zájem celý úkaz sledovat, Astronomický ústav AV ČR doporučuje držet se dvou rad. Jít daleko od světelného znečištění a postarat se o čistý severní horizont. Potenciální polární záře totiž bude na severu a les či světlo mohou celý zážitek zničit.

Na konci března u nás vyvrcholí polární záře. Česko ji může pozorovat až do brzkého rána
Zdroj: pixabay.com

Polární záře neboli Aurora borealis je typická zejména pro severské země kvůli faktu, že zemská osa je nakloněna. Výskyt polární záře totiž závisí na aktivitě Slunce a abychom ji mohli pozorovat i u nás, jeho aktivita se musí razantně zvýšit. Slunce neustále chrlí všude kolem sebe sluneční vítr, proud částic (většinou protony a elektrony). Ten naráží do částic v naší atmosféře, kdy se spotřebovává energie, aby se atomy mohly přeměnit do excitovaného stavu (jiné uspořádání elektronů). Jde však jen o krátkodobý stav, brzy se z toho dostanou, přičemž se energie zpět uvolní, a to v podobě světla, které známe pod pojmem polární záře. Celý článek o tomto dechberoucím úkazu najdeš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse