Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2017 14:56
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Bizarní zvířata, o nichž jsi zřejmě nikdy v životě neslyšel. Průhlední mořští živočichové i chobotnice se sloníma ušima ozvláštňují naši planetu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naše planeta skrývá hromadu fascinujících živočichů.

Ani si neumíme představit, kolik různých druhů živočichů ještě žije na naší planetě, aniž jsme je někdy zaznamenali. Následující druhy patří do kategorie zvířat, o kterých jsi pravděpodobně nikdy neslyšel, protože jsou buď příliš vzácné, nebo se o nich nikdo ze široké veřejnosti nikdy nezajímal, avšak i tato zvířata mají své specifické kouzlo.

 Ili pika


Roztomilý savec s názvem Ili pika nebo latinsky ochotona iliensis patří mezi nejzajímavější živočichy svého druhu, protože je lidé setkávají jen velmi sporadicky. Svědčí o tom i fakt, že poprvé jsme na Ili piku narazili až v roce 1983 a trvalo nám více než 30 let, abychom ji v roce 2014 objevili opět a věnovali jí více času. Ili pika připomíná velkého zajíce a vyskytuje se téměř výhradně v čínském pohoří Tansania.

Žába jako Pinocchio 


Nevelkou žábu s názvem Pinocchio se vědcům podařilo objevit teprve v roce 2008. Žába nejvíce svého času tráví v korunách a na větvích stromů a když ji před 9 lety výzkumníci objevili v Indonésii, bylo to dokonce docela náhodou. Nejvýraznější rysem žáby je samozřejmě její nos, jak již vyplývá z názvu, který umí samci nafukovat a vyfukovat podle potřeby, takže pokud je žába klidná, její nos neprojevuje žádnou větší aktivitu.

Snub-nosed monkey 


Opice s anglickým názvem snub-nosed monkey žijí ve velkých výškách a stále patří mezi nejvzácnější opice na světě, protože vědci ani zdaleka neprozkoumali vše, co se v jejich chování a biologickém uspořádání vyskytuje. Našel bys je téměř výhradně v Asii, kde přežívají v Číně, Vietnamu či Myanmaru a charakterizuje je zejména miniaturní nos na tváři, protože jejich nosní dírky částečně směřují nahoru, a tak mají opice velký problém s deštivého počasím.

 Pink handfish

 


Většina ryb se pod vodou nejraději pohybuje prostřednictvím plavání, ale ryby z čeledi s příznačným názvem handfish používají spíše svoje speciální zakončené ploutve. Připomínají totiž lidské ruky a tyto ryby se po mořském dně pohybují tak, že se jimi odrážejí od pevného podkladu, místo aby plavaly. Vědci zatím objevili jen 14 různých druhů takovýchto ryb s pomyslnýma rukama a najít bys je mohl u Austrálie.

Honduran white bat

 


Maličtí bílí netopýři Honduran white bats ze Střední Ameriky se od svých tradičních kolegů liší hned v několika oblastech. Nejenže dorůstají velikosti pouze okolo 4 centimetrů, ale ještě si také rádi pochutnají na ovoci a dokonce se naučili využít vše, co jim jejich prostředí nabízí na to, aby si pomohli a získali větší míru bezpečnosti. Listy rostlin proto například upraví tak, aby si z nich udělali jakýsi stan, kde se mohou ukrýt.

 Chobotnice Dumbo

 


Možná by si člověk mohl myslet, že chobotnice nemůže připomínat slony, ovšem nevelká podmořská chobotnice dostala pojmenování po létajícím slonovi Dumbo. Způsobily to dvě roztomilé ploutve nacházející se hned nad jejíma očima, díky nimž vypadá jako část malého slona, a všechny tyto chobotnice žijí hluboko pod mořskou hladinou, takže se nemusíš bát, že bys na nějakou jen tak náhodou narazil na dovolené.

 Salp


Salpy ve skutečnosti nejsou ani tak rybami, ale spíše planktonem a zajímavých je na nich hned několik věcí. Nejenže se mohou pochlubit průhledným tělem a tím, že ve vodě pohlcují velké množství oxidu uhličitého, ale ještě se také pohybují speciálním způsobem, když vodu pumpují pomocí stahů svalů přes svá těla tak, aby neustále plavaly napřed.

Kobylka s růžovýma očima

Bizarní zvířata, o nichž jsi zřejmě nikdy v životě neslyšel. Průhlední mořští živočichové i chobotnice se sloníma ušima ozvláštňují naši planetu
Zdroj: photo-finish.ru

Kobylky obvykle pro běžného člověka nejsou nijak významně zajímavé, avšak při pohledu na druh s názvem The pink-eyed Caedicia ti musí být jasné, že tento koník je trošku rozdílný. Jeho největším tahákem jsou obrovské růžové oči, kterými hypnotizuje své okolí a stále patří mezi nepříliš prozkoumané druhy, takže pokud bys ho rád potkal tváří v tvář, pak tě už očekává Papua-Nová Guinea.

Cherax pulcher


Nejčastěji bys je mohl objevit v sladkovodních akváriích v Evropě či Severní Americe, ale naštěstí se je postupně podařilo vypátrat až do oblasti, kde přirozeně žijí. Krab s názvem Cherax pulcher dostal své trefné pojmenování díky latině, kde slovo pulcher znamená nádherný, což charakterizuje jeho výjimečné zbarvení, ve kterém se mísí obvykle odstíny červen a modré.

Chinese softshell turtle


Maličké želvy s názvem Chinese softshell turtle se od svých klasických kolegů liší zejména menší velikostí a měkčím krunýřem, který nedisponuje žádnými pichlavými výběžky. Želvy dorůstají jen do velikosti přibližně 30 centimetrů a žijí nejčastěji v Číně, Vietnamu či Rusku a patří mezi oblíbené delikatesy místních gurmánů.

Nendo tube-nosed fruit bat 

Bizarní zvířata, o nichž jsi zřejmě nikdy v životě neslyšel. Průhlední mořští živočichové i chobotnice se sloníma ušima ozvláštňují naši planetu
Zdroj: ebaumsworld

Jeden z nejvzácnějších druhů netopýra se jmenuje Nendo tube-nosed fruit bat a jeho přirozeným prostředím jsou Šalamounovy ostrovy. Poprvé se o tomto druhu svět dozvěděl ještě na konci 19. století, kdy se podařilo odchytit jedinou samici a od té doby jsou setkání s tímto netopýrem se speciálně vyhlížejícím nosem mimořádně vzácná. Odborníci si dokonce mysleli, že netopýr zcela vyhynul, avšak podle všeho jen o jeho výskytu nemáme dostatek informací.

Delfínovec amazonský


Roztomilý růžový živočich připomínající delfína ve skutečnosti není delfínem, je to delfínovec amazonský. Zbarvení přitom nemusí být nutně růžové, ale objevuje se zejména se stoupajícím věkem a delfínovce bys ve světových oceánech hledal jen těžko, protože se vyskytuje v řekách Amazon či Orinoko. Delfínovci jsou na rozdíl od delfínů velmi těžko cvičitelní, a tak bys je v mnoha akváriích či parcích nenašel.

Domů
Sdílet
Diskuse