Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2017 17:40
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Děti, které vyrůstaly s Hitlerem. Nemohly být ani trošku špinavé a nacistický diktátor je nazýval svými krásnými árijskými bytostmi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Adolf Hitler miloval své alpské údolí.

Německá oblast Berchtesgaden si dávno před zrodem nacismu žila svým vlastním idylickým životem. Nádherná příroda v údolí obklopeném Alpami umožňovala místním obyvatelům využívat vše kolem nich naplno, ale situace se postupně měnila od 20. let minulého století, kdy si tam svůj první letní dům zakoupil Adolf Hitler. Nacistický diktátor po nástupu k moci dobrovolně i nedobrovolně vystěhoval množství lidí a zabral jim pozemky, aby mohl přeměnit rezidenci Berghof na své sídlo a během druhé světové války tam strávil zřejmě nejvíce času ze všech míst. Jako nacistický vůdce si ve svém letním příbytku nejenže užíval chvíle s přítelkyní Evou Braunovou, ale pracoval tam i na nejrůznějších vojenských plánech, aby se Německu podařilo ovládnout Evropu. Když však neplánoval vojenské útoky, často scházel dolů do vesnice a k jezeru, aby se tam setkal se svými známými z vesnice a velmi rád bavil i místní děti.

Televize ORF a Bayerischer Rundfunk proto spojily své síly, vydaly se do německých Alp a pokusily se vyhledat děti, čili dnes už seniory v pokročilém věku, které zažily Adolfa Hitlera a dodnes si vzpomínají na to, jak si je usadil na kolenou a co jim vyprávěl . 85letý Gerhard Bartels Hitlera potkával pravidelně, protože jeho otec s ním sloužil v první světové válce, a tak si malý chlapec musel dávat dobrý pozor na to, aby nebyl ani trošku zašpiněný, když měl přijít Hitler na návštěvu. V té době to velmi nechápal a chtěl si prostě hrát s kamarády, jenže jeho rodiče jej nastrojili. Gerhard si v dokumentu vzpomněl, jak se jednou Hitlera zeptal, jaký byl jeho život, na což mu diktátor odpověděl, že nic není jednoduchého. Marga Banker se v dětství také ocitla na fotografiích bok po boku s Adolfem Hitlerem a i dnes si pamatuje, jak si ji jednou posadil na kolena a říkal jí, že je krásné německé árijské dítě. Samozřejmě, malá Marga tehdy nevěděla, co to znamenalo, ale po letech pochopila, na co tehdy narážel.
 
Celý dokumentární film se snažil zachytit to, jak rozdílná situace panovala v mnoha koutech Evropy a jak idylicky to vypadalo u letního příbytku Adolfa Hitlera, kde se děti vesele smály a jen málo lidí si uvědomovalo, co Hitler ve skutečnosti přikazoval svým vojákům. Idylka skončila až na konci dubna roku 1945, kdy se nad oblast poprvé dostal britský bombardér a zničil téměř celou rezidenci Berghof a o pár týdnů později zkázu Hitlerova domu dokonali američtí vojáci, kteří ho téměř celý zničili, aby se z něj nestala modla pro přeživší nacisty.

Domů
Sdílet
Diskuse