Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2017 10:15
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Překrásná místa neposkvrněná masovým turismem, která musíš vidět, než je zaplní miliony návštěvníků

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nemusíte se vždy vydávat jen do míst, která se hemží turisty.

Dovolenková sezóna se už nezadržitelně blíží, ale spousta lidí bude chtít i letos trochu experimentovat. Pokud tě už přestalo bavit okoukané Chorvatsko či Bulharsko a chtěl by ses vydat někam do světa a poznat místo, které nebude kompletně přeplněné turisty, pak bychom ti chtěli díky portálu Buzzfeed dát do pozornosti několik návrhů.

Džodpur, Indie



Při počtu obyvatel a měst v samotné Indii by člověk mohl podobných neposkvrněných míst najít obrovský počet, ale město Džodpur ležící na severozápadě země je přeci jen něčím specifické. Při pohledu na nemovitosti dominující v jeho srdci by ses možná divil, proč jsou tak často obarvená modrou barvou, když modrou obvykle najdeš jen někde na odvážných vilkách u moře. Pravda je taková, že Džodpur a jeho modrá barva v minulosti charakterizovala příslušnost k sociální vrstvě, a tedy kastě, ale dnes už na ní až tak moc nezáleží. Kromě modrých domů je město plné i starověkých paláců a různých pevností, takže pokud tě zajímá Indie v kombinaci s historií, pak nemáš nad čím přemýšlet.

El Nido, Filipíny



Češi se v posledních letech zamilovali do asijských destinací, kde se za docela slušné peníze dá zažít parádní dobrodružství a navštívit čarokrásné pláže, jenže pokud netoužíte po stovkách turistů ležících vedle vás, potom zamiřte do oblasti El Nido. Nachází se v ní i jedna z nejkrásnějších pláží celé Asie, na čemž se již vícekrát lidé shodli, a už jen pohled na fotografii tě přesvědčí o tom, že průhledná tyrkysová voda ve spojení s příjemně hřejícím filipínským sluncem tvoří dokonalý recept na příjemnou dovolenou, která nebude žádnou masovou záležitostí.


Jericoacoara, Brazílie



Letní dovolená je pro většinu z nás charakterizována mořem a pláží a pokud tě již přestalo bavit Chorvatsko, pak se objevuje zajímavá možnost i v Brazílii. Oblast Jericoacoara je pyšná na své rozlehlé pláže, a ty tedy skutečně rozlehlé jsou, protože se táhnou dlouhé kilometry kolem pobřeží a kdybys potřeboval, můžeš si na nich vytvořit prakticky dokonalý kousek soukromého ráje. O Jericoacoara neví až tak mnoho turistů a zejména ti evropští tam až tak často necestují, a proto bys jí mohl dát šanci, i když letenka do Brazílie nebude patřit mezi nejlevnější záležitosti.


Jacó, Kostarika



Pokud bys žil někde na jihu Spojených států amerických, pak by ses mohl jednoduše vydat na exotičtější dovolenou do Kostariky, ale z pozice Čecha to tak běžné není. Kostarické město Jacó patří mezi ta nejkrásnější místa v zemi, ale až tak moc turistů ho nenavštěvuje, protože není dostupné až tak dobře jako jeho městští konkurenti. Přesto turistům nabízí perfektní pláže, bohatou okolní přírodu a zejména lákavý noční život, kterým je Jacó v oblasti proslulé. Dávat pozor si je však třeba zejména na vysokou vlhkost, která by ti mohla nadělat menší komplikace.


San José del Cabo, Mexiko



Na samotném konci Kalifornského poloostrova v Mexiku leží městečko San José del Cabo, kde žije jen více než 70 tisíc obyvatel, ale postupně ho začínají objevovat zvědaví turisté. Nevelké městečko ve svém nitru ukrývá fascinující historii a historické stavby na skromném náměstí, ale jeho největší předností je parádní pláž a okolní oblasti, kde se můžeš jít klidně podívat na všechny strany Kalifornského poloostrova a prozkoumat velkou část z jeho jižní části. San José del Cabo není místem pro mimořádně aktivní turisty, kteří chtějí být po celou dobu na nohou a objevovat ztracenou minulost, ale nejlépe si v něm odpočinete právě tehdy, když chcete vypnout hlavu a naplno relaxovat.

Da Lat, Vietnam



Pokud toužíš navštívit jihovýchodní Asii, ale zároveň zcela neztratit i kontakt s evropskou kulturou, pak bys mohl zvážit výlet do vietnamského města Da Lat. Kvůli francouzskému koloniálnímu vlivu a jen 200 tisícům obyvatelů se tam v žádném případě neztratíš a dostaneš i svou potřebnou dávku tradiční vietnamské kultury, avšak francouzský vliv se dodnes zachovává v mnoha oblastech života, které ti budou známé a sympatické. Město vzniklo teprve koncem 19. století a je obklopeno nádhernou přírodou - lesy, jezery či dokonce vodopády, takže nudit se tam určitě nebudeš.

Kihei, Havaj



Je skutečně pravda, že pokud se člověk odváží podívat za ta nejpopulárnější města a místa v jednotlivých zemích, často narazí na klenoty, které stojí za návštěvu mnohonásobně více. Dokonalým příkladem je i město Kihei na Havajských ostrovech. Pokud někdo zmíní Havaj, většina lidí si k ní automaticky přiřadí Honolulu či Waikiki, jenže opravdová magie je právě ve městě Kihei. Dlouhatánské pláže bez tisíců otravných turistů ležících deset centimetrů od sebe, dokonale teplé klima, bílý písek a restaurace přímo u vstupu do moře zajišťují to, že se ti odtud nebude snadno odcházet.

Kazaň, Rusko

Příspěvek sdílený (@sabaevaelena),



Návštěva Ruské federace musí být skvělým zážitkem a dobrodružstvím. Rusko v sobě ukrývá famózní přírodu, ještě famóznější historii a několik překrásných míst, ale turisté se obvykle soustředí výhradně na Moskvu a Petrohrad. Ačkoliv Kazaň zase nepatří mezi malá města, turisté ji ve srovnání s výše zmíněnými městy raději obcházejí a to si ani neuvědomují, o co všechno přicházejí. Kazaň mnozí označují za ruský Istanbul, protože leží nejen na dvou řekách, ale ještě i na pomyslném pomezí mezi Evropou a Asií, díky čemuž se tam mísí několik kulturních proudů a zejména náboženská historie města stojí za hlubší prozkoumání.


Tbilisi, Gruzie



Gruzie se každým rokem přibližuje blíž a blíž ke svým významným evropským a americkým partnerům a díky tomuto otevřenému přístupu se do země hrne i více turistů. Stále to není ideální stav a mohlo by jich tam přijet klidně i o několik milionů více, a tak se hlavní město Tbilisi těší postupně se zvyšujícímu zájmu. Turisté, kteří se k výletu do Tbilisi odhodlají, toto město po návratu často označují za nejoriginálnější hlavní město, jaké kdy viděli a může za to nejen jeho neobvyklá atmosféra, ale například i historické centrum či skvělé jídlo za skvělé ceny.

Baku, Ázerbajdžán



Ázerbájdžán má k dispozici velké zásoby nerostných surovin a tato asijská země se často snaží propagovat a prosadit i v západním světě, což se jí do určité míry daří, ale zatím to stále není žádná výhra. Hlavní město Baku přitom patří mezi to nejkrásnější, co bys mohl v Asii najít, protože spojení hlavního města a Kaspického moře blahodárně ovlivňuje mysl turistů a také samotnou atmosféru. Díky výrazným investicím do nemovitostí a infrastruktury se v Baku zajímavě míchají nové architektonické trendy s tradičními slohy starými několik století a „země ohně“, jak se Ázerbájdžánu často přezdívá, proto definitivně patří mezi místa, za která bys mohl vyměnit jakékoliv město ze západní Evropy už toto léto.

Domů
Sdílet
Diskuse