Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2017 16:36
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Rozbité a popraskané displeje by mohly být již minulostí. Vědci vyvinuli odolný materiál, kterým možná budeš moct i dobíjet telefon

ZAJÍMAVOSTI SMARTPHONE
Uložit Uložené

Znamená nový objev revoluci v používání smartphonů?

Mezi největší noční můry každého současného člověka patří bezesporu telefon padající displejem dolů na tvrdou zem. Křehké displeje jsou neuvěřitelně náchylné na každý pád a hrůzné zjištění, že tento pád nepřežilo sklíčko telefonu, které je roztříštěno na tisíce malých kousků, znamená velmi nákladnou návštěvu servisu. Rozbitá skla jsou nejčastějším problémem u iPhonů všech generací. S tímhle by však měl být podle nejnovějšího objevu konec.


Vědcům z Královské univerzity v Belfastu se podařilo vyvinout mimořádně odolný a energeticky úsporný materiál, který by mohl nahradit dnešní křehké obrazovky. Podle Claudie Ojeda-Aristizabal, která se podílela na vývoji skla, je materiál vyroben vrstvením hexagonálního nitridu boritého, grafenu, který je odolnější než ocel při zachovávání nízké hmotnosti a buckminsterfullerenu (C60).
 

Rozbité a popraskané displeje by mohly být již minulostí. Vědci vyvinuli odolný materiál, kterým možná budeš moct i dobíjet telefon
Zdroj: Freetagger/Pixabay.com

Nově objevený materiál je proto nejen odolný proti prasknutí, je také energeticky úsporný a je to vodič elektrické energie. A to právě díky C60, který se běžně používá v solárních článcích, což by mohlo znamenat, že by se sklo dalo v budoucnu použít i k nabíjení tvého telefonu.

Doporučeno
Máš věčně rozbitý displej? Nový HONOR byl testován na fotbalovém hřišti, zvládl kopance od Álvara Moraty Máš věčně rozbitý displej? Nový HONOR byl testován na fotbalovém hřišti, zvládl kopance od Álvara Moraty 20. února 2024 13:00

Sklo má podle vědců podobné vlastnosti jako silikon, který se u výroby současných displejů využívá, se zlepšenou chemickou stabilitu, vyšší lehkostí a flexibilitou. Kromě displejů na smartphonech by se dalo sklo využít i při výrobě solárních oken pro domácnosti a kanceláře. Hovoří se také o využitelnosti v automobilovém průmyslu.

Vědcům zbývá doladit poslední chyby, které jejich výrobek má a pak jim nic nebrání začít sklem osazovat nové telefony. Držíme palce.

Domů
Sdílet
Diskuse