Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2017 12:27
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Dva ze tří Čechů nevěří v Boha. Podívej se na výsledky zajímavého průzkumu, který Česko porovnal s jeho evropskými sousedy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Oproti jiným evropským zemím věří Češi více v osud než v Boha.

Češi jsou nejvíce ateistickým národem Evropy. To je známý fakt, který naši pověst doprovází už pěkných pár let. Jaké jsou ale přesné údaje, které o naší bezvěrecké povaze vypovídají? Přesně to se můžeme dozvědět z nedávného výzkumu Pew Research Center. Tento výzkumný projekt nám ukázal konkrétní čísla a naše postavení v porovnání s našimi sousedy ve střední a východní Evropě.

Do průzkumu bylo zahrnuto celkem 18 zemí tohoto regionu a Česká republika dopadla jednoznačně nejhůře. Alespoň co se tedy křesťanské víry týče. Ukázalo se, že přibližně sedm lidí z deseti (71 %) v Česku se nezařazuje do žádné z náboženských skupin a 25 % z nich se jasně identifikovalo jako „ateista“. Oproti tomu zde tedy máme pouhých 29 % Čechů, kteří věří v Boha. Dokonce i v Rusku, které bylo ve zformovaném Sovětském svazu oficiálním ateistickým státem, je dnes více věřících.

Belief in God much lower in Czech Republic than other Central and Eastern European countries

V České republice tedy panuje téměř zcela opačná situace než ve zbylých 17 státech. Z průměrného hlediska je v těchto zemích asi 86 % věřících.

Česko tak vybočuje poměrně znatelně. Proč tomu tak je? Abychom pochopili náš specifický přístup k víře, musíme se podívat daleko do minulosti. Konkrétně do 15. století, kdy se následovníci Jana Husa oddělili od římsko-katolické církve. Během celého století získali husité v českých zemích takový vliv, že se většina obyvatel přestala identifikovat jako katolíci. A přestože se po třicetileté válce (1618–1648) katolické náboženství v hojnosti vrátilo, odborníci tvrdí, že se právě tato krátká perioda odráží v dnešním ateistickém smýšlení. Konec druhé světové války a naše zasazení do prostředí již jednou zmiňovaného Sovětského svazu tento náš přístup ještě více prohloubil. Většina dětí nebyla roky vychovávána ve věřících rodinách a počet věřících se tak začal postupně stále více zmenšovat.

Lower levels of religious and spiritual beliefs in Czech Republic than in Central and Eastern Europe overall

Je jasné, že naše umírněnost ve víře v Boha se projevuje i v jiných sférách našich životů. Češi jsou oproti svým sousedům daleko méně konzervativní a mají například větší pochopení pro legální potraty (souhlasí s nimi asi 84 % Čechů) nebo sňatky osob stejného pohlaví (souhlasí s nimi asi 65 % Čechů). 

Podobně jsme na tom také, co se jiných konceptů víry týče, jako je například víra v zázraky, osud nebo existenci duše. Nic z toho nám příliš neříká a v žebříčku se pohybujeme poměrně daleko za evropským průměrem. Například oproti 62 % polských občanů, kteří věří v existenci pekla, u nás se na možnost octnutí se v díře pekelné připravuje pouze 19 % lidí. Na další konkretní čísla se podívej do této tabulky, která ukazuje, že přes to všechno věří více lidí právě v zázraky nebo osud než v Boha.

A pokud tě zajímají další výsledky z tohoto průzkumu, můžeš si je prohlédnout zde.

Domů
Sdílet
Diskuse