Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. ledna 2022 9:30
Čas čtení 5:31
Ema Stanovská

Otřesné šarlatánské praktiky: biorezonance – pseudoterapie, kterou možná „oblbli“ i vašeho známého

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Vedoucí oddělení mikrobiální genetiky slovenské akademie věd a vědec roku 2020 Imrich Barák nám vysvětlil, proč je biorezonance jen „šamanská metoda“.

Odstraní z těla všechny parazity, viry, plísně a bakterie, zmírní příznaky autoimunitních poruch, chronických zánětů a revmatických problémů, zbaví tě hormonální nerovnováhy a pomůže ti s hubnutím. Dokonce se díky ní zbavíš chuti na sladké, cigarety i alkohol. To ale není všechno.

Léčba slibuje kompletní detoxikaci a harmonizaci celého těla i psychiky. Prý jednoznačně zabere – je totiž založena na tisíc let starém učení čínských mudrců! Ale kdyby náhodou nezabraly ani hodiny terapie za tisíce korun, nezoufej, stále je zde odčervovací kúra.

Řeč je o biorezonanci — alternativní terapeutické metodě, která slibuje doslova zázraky. Ať už tě trápí cokoli, frekvence odhalí problém a odstraní ho. Zdá se ti to podezřelé? Potom tě možná překvapí, že mnoho lidí této terapii stále věří, dokonce víc než klasické medicíně.

Abychom zjistili, co si o tomto „zázračném přístroji“ myslí odborník, obrátili jsme se na molekulárního biologa Imricha Baráka, který působí jako vedoucí oddělení mikrobiální genetiky v Ústavu molekulární biologie slovenské akademie věd (SAV).

imrich barák
Zdroj: Refresher/Ema Stanovská
Co je biorezonance?

Biorezonance je „terapeutická metoda“, která spadá do alternativní medicíny. Jedná se o nevědecký koncept založený na představě, že každý organismus (včetně buněk a patogenů) má určitou vlnovou délku. Biorezonanční přístroj má obsahovat databázi frekvenčních délek, díky které by měl umět v organismu nalézt a odstranit patogeny, jakožto i léčit onemocnění různého druhu. Cena jedné terapie se liší v závislosti na konkrétní firmě a přístroji – od stovek korun až po tisíce.
 

„Není to nic jiného než blikající krabička. Přirovnal bych to k šamanským metodám,“ říká Barák, který před čtyřmi lety provedl experiment, který měl zjistit účinnost biorezonance. Spolupodílel se i na dokumentárním filmu Investigátoři — Biorezonance. „Oslovili mě vědci z ústavu měření, protože chtěli sestrojit vlastní přístroj. Když jsem jim řekl, že biologicky je to naprostá hloupost, namítali, jak to můžu říct o něčem, co stojí 90 tisíc eur (téměř 2,2 milionu korun — pozn. red.).“

Experiment udělali jednoduše. Imrich Barák umístil do zkumavky dva druhy bakterií a výzkumníci měli pomocí biorezonančního přístroje stanovit, které to jsou. Jelikož to nedokázali, Barák jim řekl, ať je pomocí frekvence alespoň zabijí. Neúspěšně. 

„Když ten přístroj neumí rozpoznat dvě bakterie ve zkumavce, jak může identifikovat tisíce různých bakterií v lidském těle?“ ptá se Barák a poukazuje na to, že choroboplodné bakterie a tělu prospěšné bakterie jsou často téměř identické. „Smrtelná bakterie Bacillus anthracis je na 95 procent identická s probiotickou bakterií, kterou můžeme jíst. Liší se někdy jen o pár genů. Jak je může rozpoznat nějaká frekvence?“

Biolog říká, že ho vysloveně „vytáčelo“, že musí dělat takový experiment. „To je podobné, jako kdyby někdo donesl skříň, tvrdil, že je to auto, a já bych musel dokázat, že to auto není,“ říká Barák s tím, že existují mnohem spolehlivější a rychlejší metody, jak identifikovat nějaký patogen. 

„V mikroskopu vidím každou buňku detailně na desítky nanometrů. Když potřebuji stanovit nějakou bakterii, firma mi to zjistí za sto korun pomocí sekvenace specifických DNA úseků. A sekvenování DNA je v současnosti velmi dostupná metoda v podobě servisu. I náš ústav má takový servis — na vrátnici máme schránku, ze které každý den vybírá kurýr DNA vzorky na sekvenování, které pak pošle do Německa. Za dva dny můžu mít v počítači sekvenci DNA, kterou jsem jim poslal.“

„Diagnostikuje“ i smrtelné nemoci

Na (ne)účinnost biorezonančních přístrojů si posvítila i relace A dost! Biorezonanční terapii anonymně podstoupila parazitoložka Iva Kolářová. Přístroj v jejím těle odhalil řadu onemocnění a patogenů včetně smrtelné naeglerie, kterou v Česku nikdo neměl už 50 let. Terapeutka Oxana Shatilová jí navíc oznámila, že smrtelnou bakterii nemá jen ona, ale i celá její rodina, a řekla jí, aby přivedla i ostatní příbuzné. Na závěr jí předepsala odčervovací kúru.

Testy nakonec odhalily, že Kolářová je naprosto zdravá. Když moderátor Jan Tuna s výsledky konfrontoval samotnou terapeutku, odmítla tvrzení, že jde o podvod, a řekla, že zázračné síle frekvencí věří. Vysvětlovala to tím, že „atom má duchovní energii“ a „přístroj měří energetické tělo, nejen fyzické“.

zapperaa.cz
Zdroj: zapperaa.cz

Slovenská „biolékařka“ Naďa Šoltýsová, která nabízí 2hodinovou „terapii“ za zhruba 2 600 korun, popsala metodu na svém webu takto: „Buňky našeho těla vytvářejí jemné elektrické impulsy, kterými komunikují s ostatními buňkami. Buňky nepřetržitě vysílají a zároveň odpovídají na tyto impulsy, respektive signály. Tyto signály jsou ve formě vibrací, přičemž vibrace buněk u nemocné osoby se liší od zdravé.“

Podle Imricha Baráka je to absolutní nesmysl. „Žádná bakterie nerezonuje, respektive nemá měřitelnou vlnovou délku. Není tam žádná souvislost. Míchají dohromady slovník z fyziky, biologie i medicíny a vědci jen žasnou, že tomu dokáže někdo uvěřit. Vypovídá to asi i o úrovni našeho vzdělání, respektive naší schopnosti kritického myšlení.“

Metodám alternativní medicíny věří i mnozí studovaní lékaři a vědci. Někteří naletí do takové míry, že jsou ochotni pořídit si biorezonanční přístroj za stovky tisíc korun, pravděpodobně na úvěr. Lékaři se v tom podle Baráka nemusí vyznat, nemají-li navíc přírodovědecké vzdělání. S výrobcem se dohodnou, že přístroj mohou vrátit, pokud „byznys“ nebude úspěšný. V opačném případě se dohodnou na měsíčních splátkách a „šamanská firma“ pěkně vydělává. 

Paradoxem je, že samotní výrobci většinou nejsou schopni dokázat, že přístroj funguje. „Režisér zmíněného dokumentárního firmu Peter Pokorný jel spolu s vědci do Německa za výrobcem konkrétního přístroje, který jsme zkoumali. Když se ho ptali, jak funguje, neuměl to vysvětlit,“ říká Barák.

Jak je možné, že některým pomohla?

Už víme, že biorezonance žádný patogen ani nemoc neodhalí a už vůbec ji nevyléčí. Jeden účinek však může mít – placebový efekt. „Řekněme, že na rezonanci přijde pacient, který má nějaké zdravotní problémy. Terapeut si s ním hodinu povídá, protože z něj má přímý profit. Už to je pro pacienta neskutečně pozitivní. Všimne si, že terapeut tomu přístroji věří, začne mu tedy věřit i on. Čili může to zapůsobit jako úžasné dvojité placebo,“ vysvětluje Barák.

To je i důvod, proč biorezonance mnohým lidem skutečně pomohla – některé jednak přiměla ke změně životního stylu, jiní profitovali z placebového efektu. Neznamená to však, že bys měl platit tisíce korun za alternativní frekvenční terapii. Ano, na chvíli ti to možná pomůže, ale tentýž účinek by ti pravděpodobně přinesl i rozhovor s kamarádem. 

Spousta nemocí má podle molekulárního biologa původ v naší hlavě. Pesimisté a lidé, kteří žijí ve stresu a stále se něčeho bojí, jsou nemocní mnohem častěji než optimisté. Optimisté si, pokud na ně něco leze, dokáží hlavou „probudit“ imunitní systém, který může infekci potlačit. Pokud by byli ve stresu, nemoc by se jim možná projevila naplno. 

Biorezonance je tedy neúčinná, v lepším případě může při menších problémech mírně pomoci (jako placebo). Nese s sebou ovšem jedno velké riziko, které může pacienty dokonce ohrozit na životě. Pokud má někdo vážné onemocnění a „rezonanční terapeut“ mu namluví, že například nemusí brát antibiotika, případně chodit na chemoterapii, neboť mu stačí odčervovací kúra, může i zemřít. „Rakovinu či zlomenou nohu vám pouhé placebo asi nevyléčí,“ říká Barák.

Dezinfo šarlatáni

Proč tomu tedy lidé věří a proč jsou ochotni takovýmto způsobem vyhazovat peníze oknem? „Některé lidi zklamal zdravotní systém. Není to tím, že bychom měli špatné lékaře, ale oni jsou ve špatném systému. Jsou podfinancováni, ve stresu a nestíhají. Pacienti si pak řeknou: Lékař se na mě ani nepodívá a tato terapeutka si se mnou hodinu povídá, má zázračný přístroj a ještě mi i nabídne léčení. Komu spíš uvěříte?“ vysvětluje Imrich Barák.

Problémem ale podle něj je i chybné nastavení mysli celé společnosti a spoléhání na zkratkovitá řešení. „Lidé si myslí, že mohou dělat se svým tělem cokoli, klidně ho i zruinovat, nějaká pilulka mi poté přeci pomůže. Tabletkami si ale mohou přivodit jiný problém, který musí řešit další chemií. Za lékařem jdou často teprve tehdy, když už mají vážné potíže. Lidé berou neskutečné množství léků, místo aby lépe pečovali o své zdraví.“

Víra v šarlatánské metody alternativní medicíny nemá daleko ani od dezinformací o covidu a vakcínách. „Je to malý, 29proteinový virus a podívejte se na celosvětovou dezinformační scénu. Často například vytáhnou něco, co je problematické, něco, na co věda zatím nemá odpověď, a nafouknou to. Pokud odhalíme jejich lež, svou teorii předělají tak, že zpochybní něco jiného. Někdy se zdá, jako kdyby to byl boj s větrnými mlýny.“

„Pokud jim řeknete, že frekvence bakterii neodhalí, řeknou vám, že ji detekuje schopnost člověka, který provozuje biorezonanční přístroj, proto biorezonanci nemůže dělat každý. Někdy prostě nemá žádný smysl argumentovat. Má ale smysl vysvětlovat lidem, že biorezonanční přístroj jistě není způsob, jak léčit onemocnění. Je to jen způsob, jak vytáhnout peníze z kapsy potenciálního pacienta,“ uzavírá Imrich Barák.

Domů
Sdílet
Diskuse