Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2017 10:56
Čas čtení 0:00
Slavomír L.

Novou drogou je kouření škorpióna. Člověk však musí přežít prvních šest hodin

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V jižní Asii si za $3 navodíš stav euforie trvající až tři dny.

Žádný ruský krokodýl, na scénu nastupuje doba škorpióna. Pravděpodobně takovým heslem se už léta řídí lidé v oblasti zemí Afghánistánu, Pákistánu a Indie. Na vzestupu je tam poměrně levná náhrada narkotik, jejímž základním kamenem je právě škorpióní jed v různých podobách. Kromě všech negativních vlastností návykové látky má však škorpión i další háček. Jeho uživatel musí nejprve přežít, aby se zdrogoval.

Hranice narkotik jsou opět posunuty. V oblasti jižní Asie již léta existují skupiny lidí, které přišly se skutečně bizarním výmyslem. Hovoříme o velmi levné (a přírodní?) droze, kterou je škorpióní jed. Za cenu pohybující se od 70 do 100 rupií (v přepočtu $1 až $3) si lidé dokáží navodit dlouhotrvající stav euforie. Existuje dokonce několik způsobů, jak do těla dostat toxiny z tohoto pouštního živočicha. První, zřejmě nejjednodušší, je obyčejné bodnutí. Za přibližně 3 dolary dealer přiloží narkomanovi na ruku živého škorpióna, který svou „oběť“ bodne a toxiny z jeho ocasu se dostanou do těla.

Existují ale i další, neméně zajímavé způsoby. Dalším je například inhalace škorpiónich výparů. Škropión je v tomto případě zaživa upálen na uhlících, zatímco uživatel vdechuje jeho toxické výpary. Poslední způsob je zcela tradiční kouření. Škorpióna zabijí, nechají usušit na slunci a jeho pozůstatky pak smíchají s hašišem, či tabákem a jednoduše srolují do cigarety.

Novou drogou je kouření škorpióna. Člověk však musí přežít prvních šest hodin
Zdroj: www.parhlo.com

Přijetí dávky má v té chvíli člověk za sebou a následuje fáze boje těla s toxiny. Ta může přetrvávat od tří až do šesti hodin, které člověk stráví v ukrutných bolestech. Kromě toho, škorpióní toxin může způsobit krátkodobou či dlouhodobou ztrátu paměti, poruchy spánku a příjmu potravy, přetrvávající stavy halucinací a v některých případech dokonce i smrt. Přeci, je známo, že škorpióni používají svůj jed na obranu. Jeho primární funkcí je tak částečná nebo celková paralýza své kořisti. Zároveň, dávka této drogy je jen těžko kontrolovatelná, nakolik se odlišuje od konkrétního jedince k jedinci.

Pokud škorpiónoví narkoman překoná všechny zmíněné nástrahy, následuje nejpodstatnější část. To jsou ohromně silné stavy euforie a lehkosti doprovázené schopností zůstat čilý a pozorný. Tyto stavy jsou údajně silnější než po dávce heroinu a trvají minimálně 10 hodin, někdy až tři dny. Narkomani z Afghánistánu, Pákistánu či Indie tak dobře vědí, proč jsou ochotni podstoupit riziko smrti.

Novou drogou je kouření škorpióna. Člověk však musí přežít prvních šest hodin
Zdroj: socialnewsdaily.com

Příběh škorpiónova jedu však může mít i zcela odlišný konec. Minimálně prospěšnější pro lidstvo. Vědci se domnívají, že tato složka může být klíčová v léčebných metodách. V Číně už století vědí o účincích toxinu při nenávykové léčbě chronické bolesti. Jed by také mohl hrát důležitou roli při léčbě agresivních forem rakoviny mozku. Obsahuje totiž proteiny se schopností nacházet a likvidovat rakovinné buňky.

Ve škorpiónovi se tak ukrývá daleko větší potenciál a otázkou tak je, jak s ním lidstvo naloží dříve, než je všechny vykouří.

Domů
Sdílet
Diskuse