Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. října 2017 14:58
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Ford představuje kultovní pick-up v top verzi, která s naftovou V8 utáhne až 15tunový přívěs

TECH
Uložit Uložené

Varianta Super Duty Limited přichází jako verze F-250, F-350 a F-450.

Mercedes-Benz nedávno představil svou novou třídu X se slovy, že jde o první prémiový (nebo chcete-li luxusní) pick-up na trhu. Pokud bychom vzali v úvahu výhradně evropský trh, a tedy domácí nabídku vozidel tohoto druhu, nic špatného by na daném prohlášení nebylo. Problém nastává v momentě, kdy se podíváme za velkou louži, kde by tamní pick-upy nové X rozebraly na kousky. Doslova. Není divu, že Němci se nakonec rozhodli svou novinku v Americe neprodávat. Pravděpodobně dobře dělají, protože není žádným tajemstvím, že v USA je nejprodávanějším autem F-150, tedy snad nejznámější pick-up. Ten Ford prakticky každoročně více či méně obnoví a pro následující modelový rok si opět modrý ovál připravil několik inovací, včetně top verze Super Duty Limited.

Ford představuje kultovní pick-up v top verzi, která s naftovou V8 utáhne až 15tunový přívěs
Zdroj: media.ford.com

Jak je již zvykem, Super Duty provedení jsou určena především pro práci, čemuž nasvědčuje nejen robustnost karosérie, ale také rozšířená zadní náprava s upraveným zavěšením a dvojicí kol na každé straně. Ford však nyní přistoupil ke spojení pracovního světa s tím luxusním, proto k názvu přidává dodatek Limited. Jde tak o úplný vrchol, ať už výbavou nebo cenou. Interiér je posetý kvalitními a luxusními materiály, nechybí dvoubarevná kůže, dřevo či hliník. Výbava počítá s plejádou asistenčních systémů, 360stupňovou kamerou, full-LED světlomety a podobně. Pod kapotou provedení Super Duty Limited najdeme turbodiesel 6,7 V8 s výkonem 328 kW/446 koní a točivým momentem až neskutečných 1254 Nm.

Žádné světoborného rychlostní parametry nyní nečekejte, pointu najdeme jinde. Za nejvyšší verze F-450 je totiž možné zapřáhnout přívěs o hmotnosti až 14 742 kilogramů! Pochopitelně, bavíme se o přívěsu ukotveném na korbě, čili v americké terminologii řešení gooseneck. Tak či onak, slušný údaj, navíc, na standardní „kouli“ pod nárazníkem můžete připojit přívěs o hmotnosti 9,5 tuny. Pro srovnání, evropské pick-upy zvládnou maximálně 3,5 tuny. Na závěr cena. Ta se liší v závislosti na verzi (F-250, F-350 a F-450), 450 Super Duty Limited však začíná na částce 87 tisíc dolarů (~1,9 milionu korun), což je i na poměry amerického trhu slušná pálka.

Domů
Sdílet
Diskuse