Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2017 21:42
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Duše jsou stejné, mění se jen naše fyzická podoba. 5 dětí, které si pamatovaly minulé životy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Žijeme život po životě? Mnoho příběhů naznačuje, že to není vyloučeno.

Existuje množství pozoruhodných případů, kdy malé děti tvrdily a zároveň i dokázaly, že si vzpomínají na život, který žily v jiném těle, v jiném čase a na jiném místě. Ano, zní to jako sci-fi, ale ty důkazy zde opravdu jsou. A ani zdaleka jich není málo.

Dr. Jim Tucker, renomovaný profesor a dětský psychiatr, jim věnoval pozornost ve více odborných pracích či knižních dílech, avšak mezi ty nejznámější bez jakýchkoliv pochyb patří kontroverzní kousek Return To Life. Některé z dětí si pamatovaly, jak měly kdysi vyměněny role se současnou matkou, jiné zase s otcem. Tak či tak, oba zmíněné případy jsou doslova šílené. Ne však jediné.

Z knihy se samozřejmě stal bestseller, protože obsahovala příběhy, jaké nelze vysvětlit žádným jiným způsobem než tím, o jakém celou dobu mluví její autor. Celé se to tedy točí kolem znovuzrození duše do nového lidského těla. A přestože si ty předchozí životy většinou nepamatujeme, občas se stalo, že se někdo z ničeho nic rozpomenul. Sám legendární astronom Carl Sagan kdysi řekl, že „malé děti občas prozradí detaily o předchozím životě, které jsou po ověření přesné a o jakých by mohly vědět pouze díky reinkarnaci.

Zde je pět jedinečných životních příběhů, kdy nastala tato velmi vzácná výjimka.

Osud nezměnil ani potrat

Kendra Carter byla zpočátku obyčejná holčička, která do svých 4 let vedla zcela normální život. Neměla žádné zdravotní problémy a ani nic podobného. Její svět se však ve zmiňovaném věku přesto doslova obrátil na ruby. Stačilo jen, aby potkala svou matku z předchozího života.

Problém tkvěl v tom, že ta přistoupila k potratu. Kendra si ji ale přesto pamatovala. Matka, která tehdy zabránila narození, byla instruktorka plavání se jménem Ginger. A protože k ní holčička začala chodit na kurzy, dlouho netrvalo a vznikl mezi nimi vztah, jaký by si uměl vysvětlit asi jen málokdo.

Duše jsou stejné, mění se jen naše fyzická podoba. 5 dětí, které si pamatovaly minulé životy
Zdroj: Skitterphoto / pixabay.com

Kendra o instruktorce neustále vyprávěla, přičemž vzpomínala i to, že ji kdysi špatný muž odstranil z jejího břicha, takže se ani nedostala na svět. Kvůli tomu následně začala vznikat podezření související se špatným zdravotním stavem, ale když vyšlo na povrch, že Ginger prošla zhruba před devíti lety potratem, věci najednou začaly dávat souvislost.

Obě tak začaly trávit více času spolu, což se samozřejmě přestávalo líbit té současné matce. Postupem času proto začala dělat vše pro to, aby jim zabránila v setkávání, ale zároveň netušila, co tím způsobí. Dcera začala upadat do depresí a několik měsíců za sebou neřekla jediné slovo. Věci se změnily až tehdy, když jim bylo opět umožněno být spolu.

Srdceryvný příběh z knihy Life Before Life mluví o velmi silném poutu mezi dvěma dušemi, které si tak podle všeho nahrazovaly chvíle, o jaké přišly kvůli zmiňovanému potratu. Holčička totiž velmi dobře věděla, s kým má tu čest. 

Návrat slavného golfisty

Přesně tak, teprve 3letý chlapec tvrdil, že ten člověk s golfovou holí na fotce z 20. let minulého století, kterou mu ukázal jeho otec, je on. Šlo ale o amatérskou golfovou legendu, takže neexistovala žádná jiná možnost než kontroverzní znovuzrození. Bobby Jones už dávno nežil, a tak si malý chlapec přece neměl odkud pamatovat, v jakém domě nadaný chlapík kdysi bydlel.

Duše jsou stejné, mění se jen naše fyzická podoba. 5 dětí, které si pamatovaly minulé životy
Zdroj: 27707 / pixabay.com

Příběh o reinkarnovaném sportovci je součástí bestselleru Return To Life, kde se zmiňuje i to, že už jako 7letý vyhrál přes 40 golfových turnajů, z toho 21 za sebou. Měl obrovský talent, který si prý přinesl z minulého života, kdy golfu zasvětil většinu svého času. Jak však rostl, vzpomínky postupem času ubývaly, až nakonec přestal o slavném golfovém hráči mluvit úplně.

Nejde o žádnou náhodu – podobá situace má něco společného s téměř všemi známými případy, kdy si děti vzpomněly na důvěryhodně vypadající detaily z jiného života. Důležitý zvrat proběhne někdy v rozmezí pěti až sedmi let, po kterém si pamatují méně a méně. Dá se tedy říci, že za vším stojí dosažení takzvaného „věku rozumu“.

Místo díry znaménko

Osud thajského učitele Bua Kai prý zpečetil jeden výstřel, po kterém se ocitl na zemi. Kulka ho čekala při cestě do školy, a protože mu proletěla přes přední i zadní stranu hlavy, po reinkarnaci mu na novém těle zůstala pouze dvě mateřská znaménka. A to zhruba na stejných místech, kde měl předtím díry.

Smutnému konci jednoho života věnovali pozornost i mnozí odborníci včetně Jima Tuckera. Chlapec z Thajska jménem Chanai Choomalaiwong si na toto období také vzpomenul, když měl 3 roky. Proto dokázal identifikovat jak dům, kde bydlel, tak i jeho ženu nebo obě děti. Když se navíc vydal prohlédnout svůj bývalý příbytek z doby, kdy ještě působil jako učitel, našel tam oba zestárlé a zároveň pořádně zaskočené rodiče, kteří před lety přišli o syna. 

Bojoval ve velké válce

Podobně nešťastný příběh prožil i James, avšak na výrazně odlišném místě, protože přišel o život v závěru druhé světové války. Hrůzostrašné vzpomínky mu ale nedaly v novém životě spát. V novém těle míval živé noční můry, kdy se řítil v hořícím letadle přímo do vody, a později se dokonce ukázalo, že je pro tyto stroje a historii příslušných let špičkový odborník, ačkoli ještě nedovršil ani čtyř let.

Duše jsou stejné, mění se jen naše fyzická podoba. 5 dětí, které si pamatovaly minulé životy
Zdroj: U.S. Air Force

Bojové letadlo pilota se stejným jménem zasáhli Japonci během bitvy Iwodžimu, takže nakonec skončil někde pod hladinou nedaleko sporného ostrova. Souvislost s jeho sny tu proto určitě existuje, což lze zároveň považovat za jeden z důkazů, že si chlapec nevymýšlel. Jeho příběhu je navíc věnováno knižní dílo s názvem Soul Survivor: The Reincarnation Of A World War II Fighter Pilot, kde jich najdeme podstatně více.

Jak píše web Daily Mail, problémy se spánkem přišly, když měl malý James čerstvé dva roky. Situace se však nezlepšovala ani postupem času. Za jeden týden ho totiž dokázaly ze spánku probudit i 5krát. Když přišly, chlapec z ničeho nic začal křičet a nahlas říkat slova jako „letadlo v plamenech“. Rodiče mu následně začali věnovat více pozornosti a díky tomu nakonec přišli na to, že celou tu dobu skutečně šlo o znovuzrozeného amerického vojáka. Tedy alespoň tomu vše nasvědčovalo. 

I on mu měnil plenky

Řeč je o jeden a půl ročním chlapci, který řekl přesně totéž svému otci během toho, co mu vyměňoval použitou plenu. Sam Taylor si pamatoval na dobu, kdy měli tak trošku vyměněné pozice. On byl jeho dědečkem a on zase jeho vnukem, kterému dělával přesně tentýž typ služeb, jaké mu on dělá v současném životě. Znovu se zde vše točí kolem záměny rolí – duše zůstaly, dostaly pouze nové lidská těla.

Duše jsou stejné, mění se jen naše fyzická podoba. 5 dětí, které si pamatovaly minulé životy
Zdroj: sipsak / pixabay.com

Nejzajímavější na tom ale je, že chlapec spatřil světlo světa jen 18 měsíců po smrti svého pradědečka. Dalo by se to proto vysvětlit tak, že ten si prošel znovuzrozením, během kterého jeho skutečné „já“ ovládlo tělo chlapce. A jako důkaz lze i zde použít vzpomínky, jaké obou současné rodiče pořádně šokovaly.

Malý Sam věděl jak o vraždě sestry dědečka, tak i o tom, že mu babička pravidelně dělávala mléčné koktejly. Znal každý podstatný detail, ať už přišla řeč na jakékoli téma, které s předchozím životem neobyčejného chlapce určitým způsobem souviselo.

Autor knihy Return To Life tvrdí, že „když měl Sam čtyři a půl roku, jeho babička umřela, načež otec převzal do péče všechen její majetek a vrátil se s hromádkou rodinných fotografií. Samova matka je jeden večer vytáhla a Sam v tom momentě začal ukazovat prstem na zesnulého dědečka, přičemž říkal ‚to jsem já!‘. Matka jako test použila záběr školní třídy, kde bylo 16 kluků, ale ten ho i tak dokázal téměř okamžitě identifikovat.“

Domů
Sdílet
Diskuse