Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2017 16:33
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

V Česku se otevírá první věznice bez stráží. Vězně zde čeká mnohem větší volnost i hezčí prostředí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Celý komplex připomíná spíše školu v přírodě než věznici. Volnější režim má však dle odborníků svůj účel.

Když se řekne vězení, většina z nás si představí vysoké zdi, ostnaté dráty, nezničitelné mříže na oknech, malé a ponuré cely nebo desítky strážných hlídající potetované kriminálníky. Ačkoliv je pravda, že tento výjev jak vyšitý z nějakého hollywoodského trháku může odrážet realitu, je třeba zkusit i trochu něco jiného. Do takového „něčeho jiného“ se u nás pustili v Jiřicích na Nymbursku. V pondělí se zde otevřela první oficiální věznice, která bude fungovat bez mříží a bez stráží.

Ilustrační foto

V Česku se otevírá první věznice bez stráží. Vězně zde čeká mnohem větší volnost i hezčí prostředí
Zdroj: pixabay.com

Projekt, který na první pohled možná vyvolává kontroverze, se nechal inspirovat svými zahraničními předchůdci. Známé je například norské vězení na ostrově BastøyMístní věznice je údajně nejkrásnější na světě. A není divu. Způsob, jakým zde vězni žijí, by jim mohla závidět řada svobodných občanů naší země. Obyvatelé norského nápravního zařízení bydlí v roztomilých chatičkách obklopeni krásnou přírodou, v poklidu a míru pracují na vězeňské farmě, starají se o domácí zvířata a ve volném čase se věnují třeba jízdě na koni, tenisu, opalování nebo rybaření. Zkrátka a dobře – ani ne tak pobyt ve vězení jako spíše příjemně strávený pobyt na chalupě. 

Jiřické vězení sice v konečné podobě pravděpodobně nebude až tak dokonale idylické jako to norské, přesto bude značně vyčnívat z hustých křovisk ostatních českých vězeňských institucí. Klasický režim, typický pro život ve vězení, tady na vězně nečeká. Připraveny jsou pro ně nové domky, v nichž se nachází čisté a vybavené pokoje po dvou s pohodlnými postelemi a zahradou pod okny. Nikde žádné ozbrojené stráže. V rámci celého komplexu budou na pořádek dohlížet pouze vychovatelé. Jejich hlavním úkolem však není vězně střežit, ale spíše je připravovat na život „tam venku“ a pomáhat jim tak, aby se po propuštění dokázali uplatnit ve společnosti. 

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Podobně jako v Norsku, i v Jiřicích budou vězni povinni pracovat a starat se o domácí zvířata, jako jsou králíci, slepice nebo dokonce klokani. Celkem 32 míst čeká na odsouzené, kteří byli zařazeni do nízkého stupně střežení. Přirozeně se tedy nejedná o prostor, do kterého by byli zařazení ti nejtěžší kriminálníci u nás. Každopádně je už teď více než jisté, že o místo v Jiřicích je veliký zájem a kapacita se naplní velmi rychle.

Ilustrační foto

V Česku se otevírá první věznice bez stráží. Vězně zde čeká mnohem větší volnost i hezčí prostředí
Zdroj: Wikimedia Commons/Rainerzufall1234

Otázkou tedy zůstává, co si od otevřené věznice a velmi volného režimu bez zdí a mříží slibují ti, kterým se tento projekt povedl zrealizovat. Podle všeho se tímto způsobem snaží předejít problematickému začlenění jedinců zpět do života mimo kriminál. Čísla, která hovoří v neprospěch propuštěných vězňů, jsou totiž skutečně vážná. Až 7 z 10 propuštěných trestanců nezvládne pobyt na svobodě a opětovně spáchá trestní čin. Zařízení, které tyto lidi na normální život postupně připravuje, má tak vysoké číslo snížit.

Jiřické vězení je proto u nás v tomto směru velmi revoluční a doufá, že její obyvatelé brzy pochopí, že využívat volnosti a otevřenosti tohoto místa se nebude vyplácet. Každý, kdo nějakým způsobem poruší pravidla, bude bez prodlení převezen za klasický katr. A to si asi nikdo z vězňů přát nebude.

Celý projekt stál přibližně 30 milionů a v příštích dnech jej čeká kolaudace. Pracovat by zde mělo jen 14 stálých zaměstnanců a první vězni se začnou stěhovat již brzy.

Domů
Sdílet
Diskuse