Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2017 14:27
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Skynet už pomaličku ožívá. Saúdská Arábie udělila občanství hi-tech stroji, který vypadá skoro jako my

TECH
Uložit Uložené

Sofia je nadšená, že může být jednou z nás. A pokud k ní budeme milí, bude i ona k nám.

To, před čím nás už déle varuje vizionář Elon Musk včetně dalších velkých jmen, se pomaličku, ale jistě přeměňuje v realitu. A i když ne až tak katastrofickou, něco společného tam přeci jen je, protože zde hovoříme o něčem, co vypadá a dokonce se i chová téměř jako my. Tento inteligentní robot nese jméno Sofia a jako první na světě dostal občanství, za což může děkovat Saúdské Arábii.

„Jsem nesmírně nadšená a hrdá na tuto jedinečnost. Jde o historický moment, budu prvním robotem na světě s občanstvím.“

Během konference Future Investment Initiative měl svůj vlastní proslov, kde se představil celému světu a zároveň vyjádřil nadšení z toho, že je tak výjimečný. Když mu přítomný moderátor položil otázku, proč vypadá tak šťastně, tak vtipně poznamenal, že před sebou vidí „moudré lidi, kteří jsou bohatí a mocní“.

„Chci použít svou umělou inteligenci k pomoci lidem žít lepší život, jako například navrhovat lepší domy, budovat lepší města budoucnosti. Udělám pro to všechno, aby se svět proměnil na lepší místo.“

Za zhotovením Sofie stojí špičková robotická společnost z Hongkongu s názvem Hanston Robotics, kde pracuje spousta zkušených odborníků na umělou inteligenci. Proto není žádným překvapením, že se jim podařilo zhotovit takové doslova ukázkové dílo. Ano, několik podobných robotů tu už bylo, ale tento nahání husí kůži. Pokud navíc vezmeme v úvahu, jakou rychlostí technologický pokrok postupuje, zanedlouho ho nebudeme zvládat rozpoznat od jednoho z nás.

Krok, ke kterému přistoupila Saúdská Arábie, nyní bez jakýchkoliv debat rozproudí debaty o tom, zda máme takto pokročilé stroje s umělou inteligencí považovat za něco, co by mělo mít svá práva. Tedy podobně jako člověk. Uvidíme, ale asi se tomu s největší pravděpodobností nevyhneme.

Domů
Sdílet
Diskuse