Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2017 23:25
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Auto ukradené do 6 sekund. Polská televize na videu ukázala, že tvoje auto nemusí být v bezpečí

TECH
Uložit Uložené

Stačí určité vybavení a auto může klidně zmiznout i z tvého parkoviště.

K odcizení auta ti dnes už sponky či paklíče nepomohou, protože většina aut už ani běžnou klíčovou dírkou nedisponuje. Pro moderní auta je totiž mnohem podstatnější ovladač. Ten vyšle signál po určité vlnové frekvenci, auto ho zachytí a dveře uvolní, přičemž v některých případech funguje podobně i startování, které je možné pouze v případě, že se ovladač nachází nedaleko. Problémem však je, že se podobné vlny dají velmi jednoduše nasimulovat, a i když trvá nalezení té správné frekvence a přesné kombinace delší dobu, stačí obyčejný transmiter a správná dávka znalostí, čímž mnoho profesionálních zlodějů bezpochyby disponuje.

Polská televize TVN24 se ve své relaci ProfiAuto rozhodla tomuto problému věnovat a navíc dokázal moderátor odemknout auto jen za šest sekund. Na otázku, proč toto automobilový průmysl neřeší, vtipně odpověděl, že hlavním úkolem je zajistit pohodlí a komfort řidiče. Nikdo by prý nepředpokládal, že jsou u nich v Polsku lidé na takové úrovni, že kradou auta pobíhající se zařízeními produkujícími rádiové vlny.

Domů
Sdílet
Diskuse