Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2017 1:29
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci chtějí 50 000 let zamrzlé mládě lva přivést zpátky k životu pomocí klonování. Celé tělo je v perfektním stavu zachováno

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na Sibiři mají místní vědci obrovskou radost.

Po dvou letech přichází z ruské Sibiře další významný nález lva jeskynního. Ještě v září se místnímu obyvateli podařilo na břehu řeky v Jakutsku oblasti objevit zamrzlé zvíře, které okamžitě odevzdal do rukou odborníků a vědcům už netrvalo dlouho, aby zjistili, že jim před očima leží zamrzlé mládě lva jeskynního v takovém stavu, jaký ještě nikdy v životě neviděli. Před dvěma lety byla v permafrostu na ruské Sibiři objevena dvě zamrzlá lví mláďata, jenže letošní nález je ještě o trochu významnější, protože zvíře staré přibližně dva měsíce a dlouhé kolem 45 centimetrů se zachovalo zcela celé bez jakýchkoliv známek vnějšího zranění.

Zachovaly se i všechny čtyři končetiny a místní vědci byli z objevu takoví nadšení, že už začali uvažovat i nad možností klonování, takže teoreticky bychom za pár let mohli na světě znovu přivítat živého lva jeskynního. Věk zamrzlého mláděte se odhaduje na 20 až 50 tisíc let a přesněji ho určí až expertiza, přičemž odborníci se pro média vyjádřili, že důkladné zkoumání zamrzlého těla bude probíhat klidně i tři roky a až pak se uvidí, zda by klonování mohlo stát za pokus. Malý lev je v mnohem lepším stavu než jeho dva kolegové nalezení před dvěma lety, ale ozvaly se už i skeptické hlasy, které připomněly, že lidstvo dnes nedokáže zajistit bezpečné prostředí ani pro stávající kočkovité šelmy, a tak bychom lva jeskynního klonovali zbytečně.

Domů
Sdílet
Diskuse