Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2017 11:20
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Britové odpověděli na legendární Woodstock ještě bláznivějším festivalem. Na Isle of Wight bys zažil i to, co jsi nikdy nechtěl

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Festival všech festivalů měl svého velkého konkurenta.

Dodnes není festivalu, který by svým dopadem a důležitostí překonal legendární Woodstock, ale v minulosti se mu několik akcí přiblížilo. I když se Woodstock konal v roce 1969, už v roce 1968 se na britském ostrově Isle of Wight setkalo přibližně 5 tisíc fanoušků rockové hudby na prvním ročníku. O rok později se festival zopakoval, ale Woodstock ve Spojených státech amerických všem konkurenčním akcím vypálil rybník, protože přilákal přes 400 tisíc lidí.

Britové však konkurenční boj vzali v roce 1970 skutečně vážně a po větším úspěchu festivalu z roku 1969, kdy tam vystoupil i Bob Dylan, se Isle of Wight stal jednou z největších akcí tehdejší doby. Namísto 400 tisíc se na britský festival seběhlo přes 600 tisíc fanoušků dobré hudby a i když samozřejmě nebyly ani zdaleka zabezpečneny všechny potřebné bezpečnostní či hygienické podmínky, na pár desítek hodin to každého přestalo trápit a lidé se naplno nořili do hudby. I z britského festivalu vznikla hromada kultovních fotografií, přičemž na pódiu se vystřídaly hvězdy jako Jimi Hendrix či The Doors, takže o slavné zástupce nebyla nouze.

Pokud člověk momentálně nesledoval vystoupení, pak se mohl jít vykoupat úplně nahý nebo si k lepší náladě pomoci jakoukoli látkou, kterou v té chvíli našel ve svém okolí. Naneštěstí, i Isle of Wight dopadl podobně jako Woodstock a po obrovském zájmu překračujícím všechny předpokládaná čísla ho v roce 1971 britský parlament zakázal, protože akce nad 5 tisíc lidí pod širým nebem umožnil pořádat jen lidem se speciální licencí.

Domů
Sdílet
Diskuse