Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2017 17:52
Čas čtení 0:00
Radka T.

Mladá Češka vzkřísila starou dobrou síťovku. Téměř nezničitelná taška dobyla i Austrálii

MÓDA ČESKO
Uložit Uložené

Legendární síťovaná taška se dočkala moderního a stylového designu.

Kdysi byla hitem skoro každé socialistické domácnosti, po revoluci však upadla do zapomnění. Pokud se budeš snažit, možná legendární síťovku ještě najdeš v domě svých rodičů nebo u prarodičů. Ale jestli se s ní odvážíš jít i na nákupy, to je už jiná otázka. Avšak síťovky v moderním a originálním hávu vzkřísila Češka Karolína Pechová. A v tomto případě jde o design, který sice vychází z retro stylu, ale vypadá velmi dobře.

První síťovka se zrodila v Česku, vymyslel ji Vavřín Krčil. První výstavu síťovek uspořádal ještě v 20. letech minulého století. To, že šlo o revoluční nápad, dokazuje i fakt, že o jeho tašky byl mezinárodní zájem. Postupně však s příchodem moderní doby upadly v zapomnění, když naráz přišla snaha o jejich znovuzrození. O to se pokusila i Karolína Pechová a nutno říci, že vcelku úspěšně. Síťovky totiž pozvedla na zcela jinou úroveň.

Díky Karolíně se od roku 2012 začala psát nová éra těchto mimořádně praktických, pevných, lehkých i skladných tašek. Vznikla zároveň nová značka známá jako Česká síťovka. Těchto tašek se již dodaly statisíce. Tajemstvím úspěchu je i fakt, že Karolína síťovky nevyrábí pouze jako praktické tašky, ale i jako módní doplněk. Každá taška se tak šije podle registrovaných vzorů a povětšinou i ručně barví. „Jsou barevné, zdobené, jsou šik,“ popsala podnikatelka pro iDNES.cz. Podle ní je důležité podporovat české vynálezy, síťovky navíc považuje za velmi kreativní a hravou věc.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Někteří lidé se možná bojí, že síťovaná taška neudrží nákup pohromadě, to však Karolínina firma vyvrací. Do tašky je třeba nejprve začít ukládat větší předměty a až potom ty menší. Takzvaný efekt hnízda tak udrží věci tam, kde mají zůstat. Všechny síťovky od Karolíny se vyrábějí v chráněných dílnách, složitější designy mají na starosti zkušené švadleny. Jde však o lokální produkty, u kterých se nemusíte bát, že by je vyráběli lidé v nedůstojných podmínkách. Navíc, každý kus je originál.

Česká síťovka však nezůstala jen znovuzrozenou ikonou v našich končinách, dobře ji znají i v daleko zahraničí. Například v Austrálii o ni vzbudila zájem jistá Češka, která si kdysi u Karolíny síťovka koupila. Nejprve se rozhodla prodat pár kusů, nyní si od ní objednává tyto tašky každý měsíc. Karolína by chtěla síťovky vyvážet i do jiných zemí. Soustředit se chce na přímořské země, kde mají problém s odpadem z igelitových tašek. Právě síťovaná taška by mohla být ekologičtější alternativou, kam se také všechno vejde, ale po nákupu ji netřeba vyhodit, protože ji můžeme použít znovu. Navíc, díky atraktivnímu designu se dá nosit hrdě a stylově, a to nejen na nákupy.

Domů
Sdílet
Diskuse