Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2018 14:27
Čas čtení 0:00
Radka T.

Český Kaufland má na krku skandál. Zaměstnancům zakázal jíst a pít, lidé mu to na Facebooku spočítali

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Dle Kauflandu byla interní zpráva zavádějící.

Pokud máš ve zvyku se v práci pravidelně občerstvovat a své bezprostřední okolí máš plné něčeho dobrého k jídlu nebo pití, tak patříš mezi ty šťastnější. Protože v Kauflandu v Bohumíně dostali zaměstnanci zákaz jíst a pít na pracovišti.

Dokument, kde je zpráva o zákazu černá na bílém, se objevil na české facebookové stránce Přiznání prodavačů. „Platí kategorický zákaz konzumace čehokoliv na prodejní ploše,“ píše se v dopise. Podle něj lze jíst a pít výhradně ve společenské místnosti nebo kuřárně.

Zaměstnanci si podle nařízení nesměli nosit občerstvení na prodejnu, pulty, informace a ani do skladu. A pokud někdo pít musí, potřeboval by na to papír od lékaře. Kromě toho se v dopise uvádí i to, že toto nařízení platí i v létě.

Samozřejmě, po zveřejnění zákazu se stal Kaufland terčem kritiky. Lidé nařízení nazvali například otroctvím, buzerací či nehoráznosti. Objevily se však i názory, že jde o výmysl, kterému všichni slepě uvěřili. Jenže Kaufland k tomu vydal na svém webu i stanovisko. Podle něj bylo „opatření uvedené v zmiňované zprávě zavádějící“.

Český Kaufland má na krku skandál. Zaměstnancům zakázal jíst a pít, lidé mu to na Facebooku spočítali
Zdroj: commons.wikimedia.org/Reclus

Kaufland dále zmiňuje výjimky. Mezi nimi je to, že pracovníci mohou mít láhev s vodou, její umístění závisí na tom, na jakém úseku pracují. Řetězec však připomíná, že na občerstvení je i nadále určena společenská místnost nebo kuřárna.

O nařízení informoval Český rozhlas, který žádal vysvětlení. Jelikož samotná společnost neodpověděla, informaci nakonec získal z Odborového svazu pracovníků obchodu. „Interní zákaz konzumace čehokoliv na prodejní ploše, který se dostal k zaměstnancům Kauflandu, neplatí,“ informovala mluvčí odborů Eva Presová. Dále dodala, že došlo k selhání interní komunikace, což mělo předsedkyni odborů říci vedení personálního oddělení.

Domů
Sdílet
Diskuse