Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2018 22:36
Čas čtení 0:00
Radka T.

Kim Čong-un bude opět o rok starší. Na oslavy jeho narozenin ale může lid rovnou zapomenout

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kim prý chce být moderní vůdce, oslavy jako pro poloboha proto nejsou nic pro něj.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un slaví 8. ledna své 34. narozeniny. Ale portál Newsweek upozornil, že jeho lid nemá očekávat žádné pompézní oslavy nebo výhody plynoucí z tohoto dne.

Obyvatelé Severní Koreje nemusí čekat žádné velké oslavy typické pro předchůdce Kim Čong-una. Narozeniny aktuálního vůdce KLDR jsou totiž dnem jako každý jiný a nejsou zdůrazněny ani v kalendáři. Přitom Kim ještě jako dítě pociťoval jisté výhody. Například jako osmiletý měl oslavovat mezi elitou národa a dostal prý i uniformu vyzdobenou hvězdami.

Kim Čong-un bude opět o rok starší. Na oslavy jeho narozenin ale může lid rovnou zapomenout
Zdroj: TASR/AP

Kimovy narozeniny se zmínily hlavně v roce 2014. Při této příležitosti za ním tehdy přijel slavný basketbalista Dennis Rodman. Jeho návštěva izolované země byla považována za kontroverzní, ačkoli nebyla první. Sportovec však řekl, že se do politických záležitostí nechce montovat.

Kim Čong-un bude opět o rok starší. Na oslavy jeho narozenin ale může lid rovnou zapomenout
Zdroj: TASR/AP

Odborník Michael Madden si myslí, že absence pompézních oslav vznikla i kvůli Kimovi snaze zbavit se prvků vládnoucího rodinného kultu. Kim si prý chce vytvořit obraz moderního vůdce a ne jakéhosi boha.

Přitom narozeniny jeho už nebohého otce Kim Čong-ila bývaly jedním z nejvýznamnějších svátků v zemi. Součástí takových oslav v hlavním městě byly vyzdobené ulice či různá vystoupení, dokonce výstava Kimčongílií, vzácné odrůdy begonií. U jeho následníka Kim Čong-una však zřejmě musí lidé na takové výstřelky zapomenout a jít do práce jako v kterýkoli jiný běžný den.

Domů
Sdílet
Diskuse