Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2018 12:41
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

72letá kuchařka získala michelinskou hvězdu, teď ji ale chce vrátit. Způsobuje jí potíže a spousta lidí se k ní chodí jen fotit

GASTRO
Uložit Uložené

Prestižní ocenění s sebou nese i negativa. Majitelka stánku v Bangkoku o tom ví své.

Získat michelinskou hvězdu je snem mnoha majitelů restaurací po celém světě, jak se ale zdá, toto prestižní ocenění s sebou nese i jistá negativa. Nedávno se o tom na vlastní kůži přesvědčila i 72letá kuchařka z Bangkoku, která na jedné ze zdejších čtvrtí provozuje malý stánek Raan Jay Fai a za svou krabí omeletu jednu michelinskou hvězdu loni v prosinci získala. Nyní však přiznává, že by ji nejraději vrátila.

Od chvíle, kdy „tetička Fai“, jak se ženě přezdívá, hvězdu získala, se totiž z nenápadného podniku na rohu ulice Soi Samran Rat stal nepřehlédnutelný poutač pozornosti, který začal přitahovat nejen zástupy turistů a milovníků jídla, ale i úředníků z daňového úřadu. Sama majitelka podniku navíc dodává, že mnoho lidí se sem přijde jen ze zvědavosti podívat a vyfotit se, ale nic si neobjednají.

O někdejší klidu si tedy kuchařka už může nechat jen zdát. Kvůli náhlé popularitě, kterou podnik získal prakticky ze dne na den, musel být zaveden také systém rezervací a ženě nakonec nebývalo než přesvědčit svoji dceru, aby dala výpověď ve stávající práci a začala na plný úvazek pomáhat ve stánku. Jak ale obě ženy říkají, daleko důležitější než michelinská hvězda je pro ně spokojenost zákazníků, které se nic nevyrovná.

„Tetička Fai“ ovšem není první kuchařkou, která vyslovila přání získanou michelinskou hvězdu vrátit zpět. Loni ji například vrátil také burgundský šéfkuchař Jérôme Brochot. Vyznamenání totiž rapidně zvedlo celkové nároky a očekávání, kterým nestačil vyhovět, a jeho restaurace se navíc začala potýkat s finančními problémy.

#jayfai - best Thai Chinese #softchowbangkok #takeeverydayandmakeitwonderful

Příspěvek sdílený ALANYAU (@alanyauofficial),

Domů
Sdílet
Diskuse