Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2020 16:35
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák Šimon Kucka

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: Weinstein Company
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nacisté jednoduše nikdy nevyhrají, a tak to má být. Kdo jim nakopal zadky ve filmech?

Druhá světová válka se tučným písmem zapsala do dějin lidstva jako jeden z největších konfliktů moderní civilizace. Německo bylo v té době ovládané říšským kancléřem Adolfem Hitlerem. Jak jsme však díky dějinám zjistili, nacisty je možné porazit, na základě čehož vzniklo hned několik filmových děl. Některé se zakládají na reálně podložených událostech, jiné jsou plné absurdních a vtipných prvků jako například mix nacistu se zombie či šílená cesta zpět v čase do dob dinosaurů. Podívejme se tedy na ty nejlepší filmy, kde nacisté přesně tak, jak se to stalo i ve skutečnosti, dostanou, co si zaslouží.


10. místo: Captain America: První Avenger
(Captain America: The First Avenger 2009, r. Joe Johnston)
 

Někde to začít muselo. Vím, že úplně prvním filmem s Avengerem v hlavní roli byl Iron Man z roku 2008, přičemž dodnes není jisté, kde Robert Downey Jr. končí a Iron Man začíná. Chronologicky je však nejstarším členem Avengers právě Steve Rogers, známý pod pseudonymem Captain America. Úspěšně ho ztvárňuje Chris Evans (Fantastická čtyřka), který se zřejmě pro roli dobráckého superhrdiny narodil.

Cap byl v mládí vším, jen ne tím správným vojákem. Byl malý, vyhublý a slabý, ale vědecký experiment ho proměnil v jakéhosi nadčlověka, respektive univerzálního vojáka. Ze Stevea byl najednou svalnatý a urostlý muž, ochotný padnout v boji proti nacistům a jejich tajné organizaci zvané Hydra, což se mu vlastně podařilo.

První Avenger se sice kvalitativně na ostatní počiny z MCU nechytá, ale stále je dobré si připomenout, kým byl Steve Rogers, než se z něj stal Captain America.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: Marvel/Paramount

9. místo: Dead Snow
(Død snø, 2009, r. Tommy Wirkola
)

Další šílený kousek v našem seznamu. Tentokrát jsme však na rozdíl od níže zmíněného Kung Fury dostali kromě humoru i pořádnou dávku krve a hororu. Synopse zní zpočátku jednoduše: parta kamarádů se vydá do hor, kde se setkají s nevšedním chlápkem. Na tom by nebylo nic divného, pokud by nešlo o vojáka v německé uniformě, který je zároveň zombie.

Od tohoto momentu běží film na plné obrátky, přičemž komediálně scény se střídají s těmi nechutnými. Zajímavá je zejména scéna s obráceným principem zombie, kde se role lidí a nemrtvých na moment vyměnila.

I když po kvalitativní stránce nejde právě o nejpropracovanější dílo, na rozdíl od hrdinů Dead Snow o mozek nepřijdete. Norský režisér Tommy Wirkola (Hansel & Gretel, 7 sester) divákům připravil jeho typický žánr, a tedy hororovou, ale o to zábavnější oddychovku plnou odseknutých hlav.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: IFC

8. místo: Kung Fury
(2015, r. David Sanberg)

Věděli jste, že Adolf Hitler se chystal zmasakrovat lidi na policejní stanici v Miami v 80. letech a říkal si Kung Führer? Aby se podařilo krvavému masakru zabránit, je hlavní hrdina, detektiv Kung Fury, poslán zpět do minulosti. Něco se ale pokazí a on skončí v době dinosaurů, ale díky pomoci boha Thora se mu ze zamotané situace podaří dostat ven.

Příběh může znít jako surrealistické dílo, jde však o 30 minut šílené zábavy, atmosféry 80. let, vtipných hlášek a Davida Hasselhoffa. Režisér David Sandberg v roce 2013 natočil trailer k fiktivnímu filmu Kung Fury, a ten následně vložil na web crowdfundingové firmy Kickstarter.

Ta slouží jako zastřešující společnost pro malé projekty (většinou spojené s uměním), které prostřednictvím svého webu propaguje a lidé na ně mohou přispívat libovolnými částkami. Sandbergovi se podařilo vysbírat přes 600 tisíc dolarů, díky čemuž vlastně Kung Fury mohlo vzniknout. Pokud jste tento úžasný počin ještě neviděli a máte volnou půlhodinku, směle do toho.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: Lampray

7. místo: Hellboy
(2004, r. Guillermo del Toro)
 

To, co vytvořil autor jménem Mike Mignola v komiksové společnosti Dark Horse Comics, přenesl kouzelný Guillermo del Toro (Faunův labyrint, Tvář vody) na filmové plátno. Příběh o červeném netvorovi jménem HeIlboy v podání monstrózního Rona Perlman se sice neproslavil tématikou boje s nacismem, ale přiveden byl na svět právě za přítomnosti Hitlerových stoupenců.

Čaroděj Rasputin (Karel Roden) přivolal Hellboye na Zem, ale v zápětí byl spolu s členy Třetí říše nadobro vtažen do jakési pekelné dimenze. Svým způsobem tedy jde o porážku nacistů, i když snímek se tématu druhé světové války přímo nedotýká. Jeden z nejoriginálnějších komiksových filmů, který jsme všichni viděli a rádi se k němu i po letech vracíme.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: Sony/Revolution

6. místo: Kam orli nelétají 
(Where Eagles Dare, 1968, r. Brian G. Hutton)

Adaptace díla skotského spisovatele jménem Alistair MacLean nese název Kam orli nelétají a jde o autorův klasický válečný román. Děj se točí kolem dvou vojáků - Richarda Burtona a Clinta Eastwooda - kteří musí osvobodit svého generála z nacistických spárů. Generál je však uvězněn na nejnebezpečnějším místě Třetí říše, a to v zámku Schloß Adler, nazývaném také „orlí hnízdo“.

Jde o přímou napodobeninu Hitlerova oblíbeného, v té době přísně tajného hradu Hohenwerfen v Rakousku, na němž se film i reálně natáčel.

Než o typický válečný snímek jde spíše o špionážní akčňák připomínající bondovky s drsnými charakterovými rysy postav (zejména Eastwood náboji nešetří) a zdařilou zápletkou. Brian G. Hutton na nacisty nebral žádný ohled a podal si je jedna radost, přesně tak, jak to má být. Kam orli nelétají je originálně podaný film s poutavým příběhem, jaký už dnes jen tak nenajdete.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer

5. místo: Diktátor
(The Great Dictator, 1940, r. Charlie Chaplin)
 

Kolik odvahy musel mít Charlie Chaplin, aby během největšího a nejrozsáhlejšího konfliktu v dějinách lidstva vytvořil film, který nejen parodoval, ale přímo dehonestoval německého diktátora Adenoida Hynkela (asi víte, koho tím Chaplin myslel). Scény tohoto protiválečného filmu vás dokáží i po téměř 80 letech rozesmát, ale zároveň přinutit k zamyšlení.

Památnou částí Diktárora je závěrečná řeč hlavní postavy, židovského kadeřníka (také Chaplin), a dost možná jde o nejlepší řeč v dějinách kinematografie. Ať už se tedy řadíte mezi příznivce hereckého nadání geniálního Charlieho Chaplina nebo ne, The Great Dictator musíte vidět.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: United Artists


4. místo: Green Room
(2015, r. Jeremy Saulnier)
 

Napínavý thriller v hlavní roli se zesnulým Antonem Yelchinem (Star Trek) o punkové kapele, která je ve špatný čas na špatném místě. Skupina Ain’t Rights si jako pódium vybere temný bar přeplněný neonacisty. Poté, co se členové kapely stanou svědky vraždy, zamkne je majitel baru do zelené místnosti, kde jsou drženi jako rukojmí.

Režisér Jeremy Saulnier oživil zaprášený žánr směsi hororu a thrilleru, přičemž se mu po celou délku filmu podařilo nasadit úderné, nervy drásající tempo.

Diváky osloví neočekávané dějové zvraty a sympatické herecké výkony, z nichž vyčnívá zejména Patrick Stewart (X-Men) v roli majitele baru. Green Room určitě stojí za zhlédnutí.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: A24

3. místo: Indiana Jones a Poslední křížová výprava 
(Indiana Jones and the Last Crusade, 1989, r. Steven Spielberg)
 

Další Spielberg v našem seznamu, tentokrát trochu více úsměvný a dobrodružný. Harrison Ford alias Indiana Jones se již ve třetí části objevuje jako profesor archeologie na Oxfordské univerzitě a provází nás svým životem objevitele. V Poslední křížové výpravě se Indy vydá hledat svého otce, Dr. Henryho Jonese (Sean Connery), který zmizel při hledání bájného grálu.

Nejslavnější archeolog s bičem a kloboukem tak musí na cestě překonat mnohé překážky, a dostat se ke grálu dříve, než ho stihnou zkonfiskovat nacisté. I když se Indiana Jones už s nacisty setkal v Dobyvatelích ztracené archy, první části této úžasné ságy, v tomto filmu je konflikt mezi nacisty a naším hrdinou hlavní zápletkou děje. Na plátně je vidět, jak si Ford užívá mlácení, střílení či obecně zabíjení nacistů.

Památných scén je hned několik (určitě si vzpomenete na tank padající z útesu), ale mně nejvíce v paměti rezonuje honička na motorkách, kde Indy jednomu z vojáků strčí do kola tyč, čímž motorka udělá salto vpřed. Jeden z nejlepších filmů, kde nacisté dostanou přesně to, co si i zaslouží.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: Paramount

2. místo: Zachraňte vojína Ryana 
(Saving Private Ryan, 1998, r. Steven Spielberg)

Do našeho seznamu nešlo nezařadit jedno z nejlepších děl kinematografie s válečnou tématikou všech dob, Spielbergova Zachraňte vojína Ryana. Ano, i my jsme ho viděli a ano, i my víme, jak to celé skončí. Zachraňte vojína Ryana je tu ale uvedeno z jiného důvodu, než je jeho závěr.

Zaměřme se na malou skupinku vojáků vedených kapitánem Millerem (Tom Hanks), která se spolu s dalšími tisíci ozbrojenými vojáky vylodila na břehu Normandie, připravena položit svůj život za vlast.

Našim osmi hrdinům se však podaří vystřílet si cestu skrze desítky těl nacistů, což je ve filmu fantasticky zachyceno. V prvních, a zároveň i posledních minutách snímku nám Spielberg připomíná, že svoboda, jak ji dnes známe, byla před více než půlstoletím zajištěna porážkou nacismu jako takového, krví a oběťmi.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: DreamWorks

1. místo: Hanebný pancharti
(Inglourious Basterds, 2009, r. Quentin Tarantino)
 

„And once we're in enemy territory, as a bushwhackin' guerrilla army, we're gonna be doin' one thing and one thing only... killin' Nazis.“ Jeden z nejlepších Tarantinových počinů. Neuvěřitelný počet hlášek, jedna geniální scéna střídá druhou a vy nedokážete zavřít ústa, neboť něco tak dobrého jste už dlouho neviděli. Druhá světová válka tak, jak ji neznáme, respektive tak, jak si ji představuje fenomenální režisér a scenárista Quentin Tarantino.

Každá jedna postava má v příběhu ukotveno pevné místo, přičemž herecké výkony jsou skutečně famózní. Vyzvednout je však třeba jednu důležitou postavu, a to komisaře SS jménem Hans Landa. Toho bravurně ztvárnil Christoph Waltz, za což právoplatně získal sošku Oscara.

Tarantino má neuvěřitelné štěstí, že to Waltz dotáhl z divadelních prken rakouské Vídně do filmového Hollywoodu. Koneckonců, bilance snímků od Tarantina, kde Waltz hrál a počet Oscarů na hercově kontě je 2:2 (získal Oscara za roli v Django Unchained).

Skalpování, přezdívky, legendární Hugo Stiglitz, výbuch kina či scéna v baru, to vše řadí Hanebné pancharty ke špičce válečné kinematografie. Film má zároveň i naučnou formu, kde se divák naučí rozdíly mezi německou a americkou verzí číslovky 3.

10 nejlepších filmů, v nichž nacisté dostali pořádnou nakládačku
Zdroj: Weinstein Company

Závěrem lze dodat, protože druhá světová válka je jednou z nejzajímavějších oblastí lidské historie, není tedy divu, že o ní vzniklo takové množství filmů. Samozřejmě, většina umělců se snaží vyjádřit a zobrazit hrůzy, jaké si moderní člověk nedokáže ani představit. I když je snadné rozlišit, která strana tehdy byla dobrá a která špatná, vždy je fascinující dozvědět se něco nového, zopakovat si to, co už víme, nebo se jen nechat unést příjemnou stránkou světa filmu.

Můžeme být tedy vděčni lidem z oboru kinematografie, že nám, běžným divákům, dokázali zprostředkovat jejich pohled a představu o druhé světové válce, případně o nesmyslném pokračování jejího odkazu, kterým je neonacismus.

Tak co, našli jste si v seznamu některý z vašich oblíbených filmů? Máte nějaké vlastní návrhy filmových děl, kde se s  nacisty zachází tak, jak se patří?

Domů
Sdílet
Diskuse